Geen plek voor bouwvakkers op de bouwplaats

Henri de Wilde

Henri de Wilde

Bij het lezen van de titel zou je kunnen denken dat ik het afgelopen jaar onder een steen heb geleefd. De bouw trekt immers sterk aan en de vraag naar onder aannemers en bouwvakkers is groot. Sterker nog, de prijzen van onderaannemers en ZZP’ers in de bouwbranche stijgen snel. 

Modulair bouwen

Er is echter ook sprake van nieuwe ontwikkelingen, denk aan het modulair bouwen en het industrieel ontwerpen en realiseren van woningen. Grote landelijke bouwbedrijven maken via de media de feestelijke ingebruikname van hun zoveelste modulaire woning bekend en profiteren optimaal van de media-aandacht.

Veel minder bekend is dat ook vele middelgrote bouwbedrijven en een aantal start-ups zich richten op het modulair of fabrieksmatig bouwen van woningen. Diverse bouwbedrijven zijn op dit moment in staat om delen of hele woningen in een eigen fabriek te produceren. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk de woning na gebruik te demonteren en onderdelen opnieuw te gebruiken.

Niet voor alle nieuwbouw

Geldt dit voor alle bouwprojecten? Nee, met name de seriematige-grondgebonden-woningen lenen zich voor deze wijze van industriële productie. Daarmee hebben we wel verreweg het meest voorkomende woningtype in Nederland te pakken. De rijwoning bepaalt voor meer dan 50% het woonbeeld van Nederland.

Utiliteits- en hoogbouw leent zich veel minder tot zelfs helemaal niet voor deze productievorm. Uiteraard zien we dat ook hier standaardisatie en modulaire concepten en toepassingen plaatsvinden, maar dit bereikt nog niet het stadium van de grondgebonden woningbouw.

De toekomst van de bouw

De grote vraag is of deze trend zich doorzet en zo ja, of dit voor de hele bouwsector de toekomst wordt? Als je het mij vraagt is het antwoord, jazeker! Ik geloof absoluut dat deze trend zich doorzet. De voordelen van dit systeem zijn duidelijk. De diverse bouwprocessen zijn volledig op elkaar afgestemd en alle onderdelen van een woning worden in de fabriek onder ideale omstandigheden (arbo, klimaat et cetera) in elkaar gezet.

Een groot voordeel is bovendien dat de faalkosten zullen verdwijnen. Systeemintegratie wordt volledig doorgevoerd. Gas, water en elektra-installaties worden af fabriek geïnstalleerd. En gevels worden in een raamwerk gebouwd, waarbij alle voorzieningen al in de woning zijn aangebracht.

De bouwplaats verandert daarmee van een plek waar bouwvakkers aan een woning timmeren en metselen, naar een assemblageplaats waar ze een woning in elkaar schroeven. Daarmee wordt de bouwtijd fors verkort. De woning is razendsnel wind- en waterdicht en de bouwplaats blijft schoon en overzichtelijk. Bovendien nemen de bouwkosten sterk af. Modulair bouwen biedt dus veel voordelen.

En daarmee verdwijnt de traditionele bouwvakker langzamerhand van de bouwplaats.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 6 november 2015

Reageer via Rabobank Bouw netwerkgroep op LinkedIn

Lees eerdere blogs over de sector Bouw

Contact

Rabobank