De ontwikkelingen in de horeca- en recreatie gaan razendsnel. Innovatie, duurzame ontwikkelingen en wereldwijde trends spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische voorspellingen? En wat zijn de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Trends en ontwikkelingen

Horeca en recreatie groeit verder, maar uitdagingen worden groter

De horeca- en recreatiesector is afhankelijk van de ontwikkelingen van de particuliere consumptie. Voor 2019 verwachten wij dat deze verder groeit, al zal dit minder uitbundig zijn dan in 2018. De verwachting is een groei van 1,5% in 2019.

Daarnaast profiteert de sector van een stijging in het inkomende toerisme. We verwachten in 2019 20 miljoen toeristen.

Uitdagingen in de sector zijn er ook. Zo remt het tekort aan personeel de groei, is er in sommige markten en regio’s sprake van verzadiging en levert de groei van het toerisme ook problemen op rondom de leefbaarheid van gebieden.

De consument verandert en daarmee het aanbod ook. De belangrijkste trends die wij zien, zijn:

De consument kiest steeds vaker voor gemak. Dit zorgt voor een hogere ‘buiten-de-deur-consumptie’, waarvan met name fastcasual en bezorgrestaurants profiteren.Men is bereid te betalen voor concepten met een unieke beleving. Consumenten zijn daardoor wel minder merktrouw.Het aanbod neemt sterk toe, zowel door de groei van het aantal ketens als in de transformatie van leegstaand (winkel, kantoor) vastgoed naar foodservice of logies.Prijzen zullen stijgen maar tegelijkertijd komen marges onder druk te staan door een stapeling van effecten:
  1. Hogere personeelskosten (door tekort aan personeel en introductie van de wet arbeidsmarkt in balans).
  2. Verhoging van grondstoffen.
  3. Verhoging van toeristenbelasting (in sommige regio’s).
Het aantal toeristische overnachtingen zal verder toenemen, met name door de groei van het inkomende toerisme.Verdere vervaging van grenzen tussen sectoren. O.a. supermarkten die zich bewegen richting foodservice en vakantieparken die meer dagrecreatie gaan aanbieden.Duurzaamheid zal de komende jaren belangrijker worden. Hierbij staat verduurzaming van vastgoed en voedselverspilling centraal.Verzamelen van data en dit inzetten om toegevoegde waarde te leveren aan je gast, zal steeds belangrijker worden.

Sectorspecialist horeca en recreatie

Onze sectorspecialist is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector. Hij houdt je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hem in gesprek? Je kunt hem bereiken via onderstaande gegevens.

Jos Klerx

Jos Klerx

  • Sectorspecialist
  • Horeca & Recreatie en Toerisme
06 13 20 55 67 LinkedIn