Horeca ondernemingsplan voorbeeld

Zo schrijf je een goed bedrijfsplan voor jouw horecabedrijf

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

Je droomt van een eigen café, B&B of hotel en wilt jouw droom gaan realiseren. Stap 1 is dan het schrijven van een business plan. Omdat een goed voorbeeld daarbij altijd van pas komt, is er ons gratis voorbeeldplan*. Het staat vol tips om jouw eigen ondernemingsplan te verbeteren.

Het voorbeeld van ‘Koffiesalon Tazza’

Het voorbeeldplan beschrijft de onderneming van horeca-ondernemer Pepijn Geurts. Hij wil een koffiebar beginnen in Rotterdam. Later wil hij zijn activiteiten uitbreiden met workshops en proefsessies. De financiering voor zijn koffiesalon wil hij langs verschillende wegen bij elkaar verzamelen.

Schrijf jouw eigen plan

Waarschijnlijk heb je een heel ander idee dan Pepijn voor jouw horecazaak. Maar ook dan is het prettig om zijn ondernemingsplan te bekijken en als voorbeeld te gebruiken. Zo krijg je een goed beeld van welke onderdelen en onderwerpen aan bod moeten komen in jouw eigen bedrijfsplan. Gebruik wel steeds je eigen woorden, het is immers jouw bedrijf.

Belangrijke onderwerpen van jouw bedrijfsplan

Wie
Wie ben je? Zeker in de horeca speelt jouw persoonlijkheid een rol. Je bent verantwoordelijk voor jouw onderneming, en ook gastheer of gastvrouw van je bedrijf. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om jouw persoonlijke drijfveren, kwaliteiten en ambities te leren kennen. Voor een investeerder kan dit net de reden zijn om wel of niet te investeren in jouw bedrijf. Ken je je eigen competenties goed, dan weet je hoe je ze kunt gebruiken, maar ook waar je hulp bij nodig hebt.

Wat
Wat voor bedrijf wil je starten? Beschrijf je idee en jouw plannen voor de lange en korte termijn. Geef daarbij antwoord op de volgende vragen.

  • Wat is mijn concept?
  • Wie zijn mijn gasten?
  • Welke locatie heb ik op het oog?
  • Wat doen mijn concurrenten?
  • Welke vergunningen heb ik nodig?
  • Hoe ziet mijn marketingplan eruit?

Financieel plan
Het financieel plan is een belangrijk onderdeel van een business plan. Het is essentieel als je een lening wilt aanvragen bij een bank of een aanvraag plaatsen bij een investeerder. Maar ook als dit voor jou niet aan de orde is, is het een goed idee om een financieel plan op te stellen. Het beantwoordt vragen zoals:

  • Hoe sta ik er financieel voor?
  • Hoeveel couverts moet ik serveren?
  • Welke prijzen moet ik minimaal hanteren?

* Dit ondernemingsplan is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van Guido Verschoor, Senior-adviseur bij Van Spronsen & Partners, Horeca-advies.

Meer voorbeeldplannen

Voorbeeld ondernemingsplan voor zzp

Voorbeeld ondernemingsplan voor dienstverlening

Download ondernemingsplan detailhandel

Contact

Rabobank