Tunga: de schakel tussen westerse bedrijven en Afrikaanse programmeurs

Veel bedrijven staan te springen om softwareprogrammeurs. Maar door de grote vraag zijn goede IT’ers moeilijk te vinden. Tunga bedacht een oplossing: het koppelt jonge Afrikaanse programmeurs aan bedrijven in Nederland en andere westerse landen.

Afrikaanse Programmeurs

Wie: Ernesto Spruyt
Bedrijf: Tunga
Wat: Goede IT’ers zijn moeilijk te vinden. Tunga helpt bedrijven bij het vinden van goede IT’ers en koppelt jonge Afrikaanse programmeurs aan bedrijven in Nederland en andere westerse landen. 
Sinds: 2015 
Aantal medewerkers: 13 vaste medewerkers en 30 freelancers voor projecten 

Niemand beschikbaar

Het zal menig ondernemer met digitale ambities bekend in de oren klinken: goede programmeurs zijn prijzig en lastig te vinden in Nederland. Zie dan die nieuwe app of webshop maar eens snel te lanceren. Terwijl snelheid in het huidige digitale tijdperk zo belangrijk is. Ernesto Spruyt liep er een paar jaar geleden zelf tegenaan toen hij een IT-bedrijf aan het opzetten was. “Ik kende genoeg Nederlandse programmeurs, maar ze waren geen van allen beschikbaar.”

Talentvolle Afrikaanse programmeurs

Dat moet anders kunnen, dacht Spruyt en begon in 2015 een nieuwe startup. Tunga koppelt jonge talentvolle Afrikaanse programmeurs aan bedrijven in Nederland en andere westerse landen die websites, apps of andere software willen laten ontwikkelen. Inmiddels is Tunga onder andere actief in Oeganda, Nigeria, Kenia en Egypte. De programmeurs werken grotendeels op freelance basis. “Zo geven we jongeren toegang tot beter betaald werk en helpen bedrijven aan betaalbare IT’ers.”

De keuze voor Afrika was snel gemaakt, vertelt Spruyt, die onder meer bij hulporganisaties Stichting Doen en Solidaridad heeft gewerkt en al jaren als sociaal ondernemer actief is. “Ontwikkelingshulp is in Afrika vooral gericht op de kleinschalige fairtrade landbouw. Ik zag dat een heleboel jongeren helemaal niet in die sector willen werken. Ze hebben vaak een goede opleiding gevolgd in een andere richting en kunnen in hun thuisland moeilijk een baan vinden die daarop aansluit.”

Technologiegedreven organisaties

Tunga werkt voor klanten variërend van startups en mkb-bedrijven tot grote partijen als de Telegraaf Media Groep. Hoewel het vaak technologiegedreven organisaties zijn die snel een nieuw concept op de markt willen brengen, werkt Tunga ook voor ondernemingen die hun eerste schreden in de online wereld willen zetten. De meeste klanten zijn gevestigd in Europa, Australië en Zuid-Amerika en ze hebben één ding gemeen. “Ze zitten te springen om goede IT’ers die meteen aan de slag kunnen.”

Je hoort regelmatig dat westerse bedrijven programmeurs uit India of Oost-Europa inschakelen. Hoe wist je dat er genoeg talent te vinden was in Afrika

“Toen ik in 2015 begon, had ik geen idee of er wel goede programmeurs waren. Ik ben gaan googelen en stuitte op de Nederlandse design studio Butterfly Works. Zij bieden met hun Bits Academy sinds 1999 gratis IT-onderwijs aan in een aantal Afrikaanse landen. Daardoor hebben ze een groot netwerk opgebouwd van jonge afgestudeerde programmeurs. In verhouding met India zijn er inderdaad veel minder IT’ers in Afrika. Toch zitten in het netwerk van Bits Academy meer dan 7.000 programmeurs. Het was een kans om ze aan werk te helpen waarvoor ze zijn opgeleid. Met mensen van Butterfly Works en de steun van onder meer Oxfam Novib en Stichting Doen ben ik Tunga begonnen.”

Welke voordelen heeft het voor westerse bedrijven om programmeurs uit Afrika in te schakelen

“De meeste van onze klanten komen uit Nederland en andere EU-landen. Er is niet of nauwelijks tijdsverschil met de Afrikaanse landen waar wij actief zijn. Onze programmeurs zijn daardoor goed bereikbaar tijdens de Nederlandse kantooruren. Als je programmeurs in India hebt werken, moet je rekening houden met een flink tijdsverschil. Daarnaast is Engels de voertaal in de meeste landen waar we zitten. De meeste programmeurs zijn native speakers. Dat maakt de kans op misverstanden kleiner. Programmeurs uit Oost-Europa spreken bijvoorbeeld vaak met een vrij zwaar accent.”

Bedrijven hebben grote moeite om goede programmeurs te vinden. Hoe selecteren jullie de programmeurs die je in contact brengt met klanten

“We hebben een goed netwerk opgebouwd in de afgelopen jaren. Veel van onze programmeurs hebben zelf de opleiding gevolgd bij de Bits Academy. Daarnaast gebruiken we dat netwerk om in contact te komen met programmeurs van andere opleidingen. Nieuwe programmeurs die via ons aan het werk gaan, moeten eerst een programmeertest afleggen. We bekijken ook de kwaliteit van eerdere softwarecodes die ze geschreven hebben. De eerste opdracht is altijd een pilot onder begeleiding van een van onze ervaren programmeurs. Op die manier leren ze in korte tijd veel over de manier waarop ze met klanten moeten omgaan en wat er van ze wordt verwacht.”

Wat was de grootste uitdaging toen jullie begonnen met Tunga

“Aanvankelijk moest Tunga een marktplaats voor IT-klussen worden. Het uitgangspunt was simpel: wij brengen vraag en aanbod bij elkaar. Heeft een westers bedrijf via Tunga eenmaal een Afrikaanse programmeur gevonden, dan kunnen ze aan de slag en zijn wij niet meer bij de uitvoering van het werk betrokken. We kwamen er al in een vroeg stadium achter dat er behoorlijke cultuurverschillen bestaan tussen programmeurs en klanten. We hebben toen besloten de schakel te worden tussen onze programmeurs en de klanten. Nu besteden we veel aandacht aan het proces en aan de manier waarop programmeurs met klanten communiceren. En voordat een opdracht wordt opgeleverd, voert een ander team altijd een kwaliteitscontrole uit.”

IT-projecten zijn er in allerlei soorten en maten. Op welke manier worden jullie programmeurs ingeschakeld

“We hebben grofweg twee soorten klanten. De eerste groep wil graag dat wij een eindproduct opleveren dat aan bepaalde eisen voldoet, bijvoorbeeld een app of een website. De klant heeft alleen contact met onze projectmanager. De projectmanager bespreekt de wensen met de klant, houdt de klant op de hoogte van de voortgang en stuurt een lokaal team aan voor de uitvoering. De tweede groep wil zelf programmeurs aansturen. Onze programmeurs zitten dan op wel afstand, maar worden onderdeel van het team van de klant. We zijn vooral in de grote steden met goede IT-infrastructuur actief, dus klanten kunnen makkelijk via Skype overleggen met programmeurs.”

Hoe hoog zijn de kosten in vergelijking met het inhuren van capaciteit in Nederland

“De tarieven hangen af van de complexiteit van het project. Het tarief voor het inhuren van een programmeur begint bij 23 euro per uur. Het tarief voor senior programmeurs loopt vanaf 30 euro per uur en de tarieven voor projectmanagers beginnen bij 45 euro. Uiteindelijk zijn we gemiddeld drie keer zo goedkoop als een Nederlands alternatief.”

Ben jij klaar voor groei

Zoals iedere ondernemer denk ook jij waarschijnlijk na over je volgende stap. Bijna iedere ondernemer wil groeien. Blijven vernieuwen. Maar wat betekent groei voor jouw onderneming? En heb je het in je om je bedrijf naar een hoger level te tillen? Doe de test en ga aan de slag met de groeitips van andere ondernemers.

Ga naar de test en ontvang tips