Flexwerkers inzetten: wat moet je weten als ondernemer?

Het aantal flexibele arbeidskrachten is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Inmiddels maken flexwerkers zo’n 40% uit van het totale aantal werkenden. Zowel grote bedrijven als het mkb hebben een toenemende voorkeur voor flex. Vier zaken op een rij die handig zijn om te weten als je je als ondernemer begeeft op de flexmarkt.

Leontine Treur

Wie: Leontine Treur
Bedrijfsnaam: Rabobank
Functie: Econoom bij RaboResearch, met speciale aandacht voor thema’s zoals MKB-financiering, arbeidsmarkt en pensioen.
Opleiding: Economie (VU Amsterdam en Tinbergen Instituut)
Carrière: Onder meer marketingmanager bij Reed Elsevier.

1. Welke vormen van flexibele arbeid zijn er?

De meest voorkomende zijn inhuur via een uitzendbureau, werk op oproepbasis, tijdelijke contracten, payrolling en het inschakelen van freelancers. Een vast contract zonder vaste uren (min-max) is ook een vorm van flexwerk. In elke Nederlandse bedrijfstak is het aandeel flexibel werk toegenomen. De bouwnijverheid en horeca spannen de kroon wat dat betreft. In 2003 had 74% van de medewerkers in de bouw een vast contract, in 2016 was dit nog maar 55%. En van de horecamedewerkers werkt nog maar 30% 'vast'.

Nederland is een van de koplopers op het gebied van flexibele inhuur. Alleen in Portugal, Polen, Spanje en Griekenland zijn de flex-percentages hoger. Oorzaak volgens Leontine Treur, senior-econoom bij de Rabobank: "Het ontslagrecht speelt een grote rol. Ondernemers willen zonder administratieve rompslomp afscheid kunnen nemen van medewerkers. Daarnaast spelen in sommige sectoren de werkgeverslasten een rol bij de keuze voor goedkope zzp’ers."

2. Wat zijn voordelen van flexwerk?

Je organisatie wordt er 'agile' van; makkelijk aan te passen aan de vraag uit de markt. Daarom wordt er van oudsher zoveel op flexbasis gewerkt in seizoensgebonden sectoren als horeca en tuinbouw. Als je bepaalde kennis maar voor een beperkte tijd nodig hebt op de werkvloer, is het inschakelen van een specialistische freelancer een idee. Uitzendbureaus en payroll-aanbieders nemen administratieve en juridische rompslomp uit handen. En de risico’s zijn laag; als er te weinig werk is of iemand functioneert niet, dan maakt flex het makkelijker om afscheid te nemen.

“Iemand werkte al drie jaar als uitzendkracht voor hetzelfde bedrijf. Een vast contract was goedkoper geweest.”

3. Wat zijn nadelen van flexwerk?

De band tussen je bedrijf en een flexwerker is meestal minder hecht dan bij een medewerker met een vast contract. Zeker in een tijd van toenemende arbeidsschaarste is dat een probleem. Want goede arbeidskrachten vasthouden op flexbasis is lastig.

Overigens is het volgens Leontine Treur de vraag of elke organisatie wel een 'flexibele schil' nodig heeft. "Bij de overheid en in het onderwijs bijvoorbeeld, is goed te voorspellen hoeveel mensen er op langere termijn nodig zijn. Daar heb je veel minder flexibiliteit nodig dan in, pakweg, de landbouw. Door die hang naar flex kom je nu wel eens tegen dat iemand bijvoorbeeld al drie jaar als uitzendkracht werkt voor een bedrijf. Vast aannemen had minder geld gekost, dus daar zie je het voordeel duidelijk verloren gaan."

4. Hoe houd je flexwerkers betrokken bij je bedrijf?

"Investeer in je flexmedewerkers.'' Dat was een van de conclusies uit een onderzoek dat TNO vorig jaar deed naar de noodzaak van 'flexibele schillen'. Middelen daarvoor zijn functioneringsgesprekken, scholing en een uitdagend takenpakket. Volgens Leontine Treur is het perspectief op een vast contract in de meeste gevallen een goede motivator. De voorkeur voor zo’n contract is immers nog altijd groot: meer dan 90% van de werknemers tussen 24 en 64 jaar vindt het 'belangrijk' of 'heel belangrijk'. Treur: ''Logisch, want voor een werknemer heeft een vast contract alleen maar voordelen. De werknemer kan weg wanneer hij wil en heeft toch een grotere mate van zekerheid."

Ben jij klaar voor groei?

Zoals iedere ondernemer denk ook jij waarschijnlijk na over je volgende stap. Bijna iedere ondernemer wil groeien. Blijven vernieuwen. Maar wat betekent groei voor jouw onderneming? En heb je het in je om je bedrijf naar een hoger level te tillen? Doe de test en ga aan de slag met de groeitips van andere ondernemers.

Ga naar de test en ontvang tips