In deze monitor:
Politieke ontwikkelingen: Brexit 2.0
Boris Johnson is de nieuwe Britse premier
De Conservatieve Partij heeft Boris Johnson als partijleider en daarmee ook als de nieuwe minister-president van het VK gekozen. In zijn eerste dagen als premier heeft Johnson 17 ministers van de 23-koppige regering vervangen door eurosceptische Tory-parlementsleden. Daarmee zet hij de toon voor een hardere Brexit-lijn, wat ook werd bevestigd in zijn eerste toespraken als premier.
Brexit wordt nog turbulenter
Johnson wil de deal met de EU heronderhandelen, inclusief de ‘ondemocratische Ierse backstop’ (het onderdeel van het Brexit-schiedingsakkoord dat moet garanderen dat de Noord-Ierse grens met Ierland open blijft). Zo’n poging is gedoemd te mislukken en de EU heeft al aangegeven niet bereid te zijn om aan de kern van de deal, het zogenaamde scheidingsakkoord iets te wijzigen. Johnson wil het VK hoe dan ook op 31 oktober uit de EU halen, en dat houdt de kans op een harde Brexit op deze datum hoog. Als hij hiervoor kiest, zal hij echter tegen het Britse Parlement aanlopen aangezien deze compleet tegen een harde Brexit is. Het Lagerhuis kan het kabinet afzetten via een motie van wantrouwen, maar de premier kan vervolgens zelf weer vervroegde verkiezingen oproepen om dit te vermijden. Kortom: een roerige tijd.
Een derde verlenging van de Brexit is nodig om ruimte te creëren voor de verkiezingen. De Rabobank acht verder uitstel van de Brexit naar 2020 dan ook hoogstwaarschijnlijk. Bij een verlenging bestaat de mogelijkheid dat de Britten echter alsnog via een tweede referendum beslissen in de EU te blijven. De Brexit kan dus nog alle kanten op.