Ga direct naar:

  De keuze van het Britse volk om de EU te verlaten kan grote gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven. Met onze Brexit Monitor ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wat zijn de gevolgen? En wat kan je verwachten?

  In deze monitor:

  Politieke ontwikkelingen: het roer omEconomische ontwikkelingen: voorlopig Brexit-impuls

  Politieke ontwikkelingen: het roer om

  Het einde van May

  Na enorme druk van haar eigen partij heeft de Britse premier May op 24 mei aangekondigd dat ze op 7 juni uit haar functie zal treden. Aanleiding hiervoor was een mislukte poging om de steun van de oppositie vóór het akkoord met de EU te krijgen door concessies te doen en meer macht aan het parlement in de Brexit te geven. Vooral de optie om het parlement te laten beslissen over een referendum zette veel kwaad bloed bij de Conservatieven. Zij dreigden op hun beurt de partijregels aan te passen om May uit haar functie te ontslaan. De Tory-partij zal voor eind juli een nieuwe premier kiezen. Naar verwachting wordt dat iemand uit het pro-Brexit-kamp; tot nu toe is Boris Johnson favoriet. Het Brexit-proces ligt in de tussentijd stil met Theresa May als demissionair premier.

  Brexit monitor 9 - tijdlijn

  Brexit naar 2020?

  De verwachting is dat de nieuwe premier opnieuw zal proberen te onderhandelen met de EU, vooral voor wat betreft de Ierse backstop. Een dergelijke poging is gedoemd te mislukken gezien het bekende standpunt van de EU. En dat zou de nieuwe premier in de richting van een harde Brexit duwen. De kans op een harde Brexit op 31 oktober wordt daarmee steeds groter. Waarschijnlijk zal deze koers echter leiden naar een conflict met het Britse parlement dat faliekant tegen een harde Brexit is. Deze situatie kan vervolgens leiden tot vervroegde verkiezingen. Een derde verlenging van de Brexit is nodig om hiervoor ruimte te creëren. De Rabobank acht deze ontwikkeling als meest waarschijnlijk, wat betekent dat de Brexit naar 2020 wordt doorgeschoven. Door een verlenging wordt het ook mogelijk dat de Britten alsnog via een tweede referendum beslissen in de EU te blijven. Het kan dus nog alle kanten op.

  Brexit monitor 9 - barometer

  Economische ontwikkelingen: voorlopig Brexit-impuls

  Arbeidsmarkt historisch krap

  De Britse werkloosheid liep in het eerste kwartaal van 2019 terug tot 3,8%, het laagste niveau sinds 1974. Vorig jaar was de arbeidsmarkt in het Verenigd Koningrijk al heel krap. De arbeidsparticipatie brak record na record en de lonen stegen weer na een inflatiecorrectie (reële loongroei). In het eerste kwartaal van 2019 lag de arbeidsparticipatie op 76,1% en de reële loongroei bedroeg 1,5%. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn echter ook gedreven door eenmalige factoren zoals de verhoging van de pensioenleeftijd voor vrouwelijke ambtenaren. De Brexit doet er vervolgens nog een schepje bovenop: door de onzekerheid nemen bedrijven liever meer mensen in dienst om aan de groeiende vraag tegemoet te komen, dan dat zij investeren.

  Valse start van het jaar?

  De Britse economie verraste iedereen door in het eerste kwartaal van 2019 te versnellen met een bbp-groei van 0,5%. Een andere verrassing was dezelfde groei van 0,5% aan bedrijfsinvesteringen die een einde maakte aan een reeks van vier kwartalen krimp. Tot slot versnelde de private consumptie naar 0,6%. Deze ontwikkelingen zijn positief gezien de onzekerheid in de aanloop naar 29 maart 2019, de oorspronkelijke Brexit-datum.

  De groei is overigens sterk gedreven door voorbereidingen op een eventuele harde Brexit die verwacht werd op deze datum. Voorraadvorming speelde namelijk een grote rol bij zowel consumenten als bedrijven. Ook de groei in investeringen had te maken met de angst voor een eventuele harde Brexit, waardoor bedrijven hun kapitaalvervangingsaankopen naar voren hebben gehaald. Naar verwachting gaat de sterke economische groei in het eerste kwartaal ten koste van die in de rest van het jaar met een groeivertraging als gevolg. Desalniettemin zal het sterke eerste kwartaal door technische redenen tot een opwaartse bijstelling van het jaarcijfer leiden.

  Het pond lijdt onder Brexit-onzekerheid

  Optimisme op de financiële markten over een zachtere Brexit heeft de waarde van het pond in het eerste kwartaal van het jaar doen stijgen. De toenemende onzekerheid over de richting van de Brexit heeft de munt in mei echter weer verzwakt. De pond blijft de komende maanden dan ook gevoelig voor de politieke strubbelingen rondom Brexit.

  Brexit monitor 9 - economisch commentaar

  Meer over Brexit

  Lees meer artikelen uit eerdere edities van de 'Brexit Monitor' Lees meer Brexit analyses van de Rabobank

  Alexandra Dumitru

  Alexandra Dumitru

  • Econoom
  • Verenigd Koninkrijk
  +31 6 23 26 68 56 LinkedIn
  Dennis van Vugt

  Dennis van Vugt

  • International Desk Manager
  • Verenigd Koninkrijk en Ierland
  +44 (0) 20 7809 3437 Stuur een e-mail LinkedIn

  Zelf regelen & Contact