Belastingen bij internationaal ondernemen

Wie over de grens zakendoet, krijgt te maken met Nederlandse én buitenlandse belastingregels. Maar met welke precies? En in welk land betaalt u de btw? Voor iedere situatie gelden andere regels. Hieronder de belangrijkste regels en begrippen op een rij.

Intracommunautaire levering

Exporteer je vanuit Nederland naar een ander EU-land en lever je aan een bedrijf? Of breng je je eigen goederen naar je eigen onderneming in een ander EU-land? Dan spreken we in beide gevallen van een intracommunautaire levering. Deze levering is belast met 0% btw. Om gebruik te kunnen maken van dit btw-tarief, moet je intracommunautaire levering wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

EU-landen wisselen onderling gegevens uit over zakelijke transacties tussen EU-landen. Dit doen ze via de opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ICP). De Belastingdienst controleert deze. Je bent verplicht een ICP-opgave te doen als je goederen of diensten exporteert naar een ander land binnen de Europese Unie.

Intracommunautaire verwerving

Stel, je importeert uit een EU-land en laat deze bezorgen bij je magazijn in Nederland. Dan is je aankoop een intracommunautaire verwerving. Over de aankoopprijs van de auto’s betaal je dan Nederlandse btw. Ook als je goederen van je eigen bedrijf in een ander EU-land overbrengt naar Nederland, doe je een intracommunautaire verwerving. 

Wil je weten of jouw aankoop een intracommunautaire verwerving is die in Nederland is belast? Gebruik dan dit hulpmiddel van de Belastingdienst.

Bronbelasting

Als je rente, royalty’s of dividend uit een ander land ontvangt, houdt dat land daarover vaak bronbelasting in. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je dubbele belasting betaalt over deze inkomsten. Gelukkig heb je in sommige gevallen recht op (gedeeltelijke) vrijstelling of teruggaaf van de bronbelasting. Nederland moet dan wel een verdrag hebben afgesloten met het land waaruit de inkomsten komen. In zo’n verdrag staat onder meer welk land belasting mag heffen over welk inkomen of vermogen. 

Heb je inkomsten uit een land zonder verdrag? Dan gelden de regels uit het Besluit voorkoming dubbele belasting

Lees meer over bronbelasting op Ondernemersplein.nl

Verleggingsregeling

Als je zakendoet met het buitenland, kan de verleggingsregeling gelden. Als de btw verlegd wordt, dan betaalt de afnemer de btw in eigen land. Er zijn dus twee situaties mogelijk. Je verlegt btw naar de buitenlandse ondernemer of de buitenlandse ondernemer verlegt btw naar jou. De Belastingdienst kan je meer informatie geven over de verleggingsregel bij internationaal ondernemen.

Lees meer over de verleggingsregel op Belastingdienst.nl

Investeringsbeschermingsovereenkomsten

Investeren in een buitenlands bedrijf is niet zonder risico. In het buitenland kan immers van alles misgaan. Om je risico’s te beperken heeft de Nederlandse overheid investeringsbeschermingsovereenkomsten (IBO’s) afgesloten met meer dan 95 landen.

Bekijk de IBO-landenlijst op Rijksoverheid.nl

Benieuwd naar je mogelijkheden?

Ga je uitbreiden naar een bepaald land en heb je vragen over de belastingregels? Onze adviseurs helpen je graag verder. Via ons wereldwijde netwerk kunnen we je in contact brengen met lokale belastingexperts.

Maak een afspraak

Zelf regelen & Contact