Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Bescherm je inkomen als zzp’er of mkb’er bij ziekte of arbeidsongeschiktheid met de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van Interpolis. Zo voorkom je grote financiële gevolgen voor je bedrijf en privésituatie.

Ontvang het 1e jaar 30% korting op je premie en in de 3 jaar daarna nog aflopend 20%, 10% en 5% kortingDe premie is aftrekbaar van je inkomstenbelastingAan jou de keuze: zelf afsluiten of met hulp van een adviseur
Direct aanvragen

Interpolis gebruikt de door jou ingevulde gegevens om de premie te berekenen.
Wil je weten hoe Interpolis met persoonsgegevens omgaat?

Bekijk het privacy statement

Voor welk type korting kies je?


AanvangskortingDoorlopende korting (na 8,5 jaar voordeliger)*
1e jaar30% kortingElk jaar 7% korting
2e jaar20% kortingElk jaar 7% korting
3e jaar10% kortingElk jaar 7% korting
4e jaar5% kortingElk jaar 7% korting
5e jaar0% kortingVanaf 5e jaar elk jaar 7% korting

* alleen mogelijk bij AOV met advies

Wat is verzekerd?

Wel verzekerd: 

Arbeidsongeschiktheid door lichamelijke en psychische klachten Zwangerschapsuitkering, vanaf 1 jaar na afsluiten van de verzekering Persoonlijke begeleiding bij arbeidsongeschiktheid Arbeidsongeschiktheid door ziekte en door ongelukken, niet alleen op het werk maar ook tijdens sporten of thuis Eénmalige uitkering tijdens adoptie, pleegzorgverlof en orgaandonatie

Niet verzekerd: 

  • Arbeidsongeschiktheid door alcohol- of drugsmisbruik
  • Arbeidsongeschiktheid van minder dan 25%
  • Arbeidsongeschiktheid door grove schuld of opzet

Afsluiten met of zonder advies?

Hieronder zie je de verschillen tussen het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering met en zonder advies. Let op: een verkeerde keuze bij het afsluiten van de verzekering kan grote gevolgen hebben. Zo kan bijvoorbeeld het te laag vaststellen van het verzekerde bedrag betekenen dat je bij arbeidsongeschiktheid minder ontvangt dan je nodig hebt om van te kunnen leven. Het is daarom belangrijk om genoeg kennis en ervaring te hebben om zelf een AOV af te sluiten.

De verschillen tussen afsluiten met en zonder advies
Afsluiten met adviesAfsluiten zonder advies
Inzicht geven in je financiële situatie, nu en in de toekomst-
Advies over de juiste productinvulling-
Adviesrapport-
Advies tijdens de looptijd-
AdvieskostenEenmalig € 750
Eenmalig € 825 als je DGA bent
N.v.t.
Afsluitkosten verzekeringEenmalig € 75Eenmalig € 295
Onderhoudskosten€ 300 per jaar€ 75 per jaar
WijzigingenVia je adviseurVia Rabo Internetbankieren
Over de AOV
Verzekerd bedrag€ 4.000 tot € 150.000
Vrije beroepen tot € 250.000
€ 4.000 tot € 150.000
Wachttijd1, 2, 3, 6, 12 of 24 maanden1, 2, 3, 6, 12 of 24 maanden
Eindleeftijd50, 55 t/m 68 jaar (afhankelijk van je beroep)55 t/m 67 jaar (afhankelijk van je beroep)
Basis voor bepalen arbeidsongeschiktheid,
lees meer hierover in de brochure ('Afsluiten zonder advies')
Beroepsarbeidsongeschiktheid
of passende arbeid
Beroepsarbeidsongeschiktheid
Uitkeringsdrempel25%, 35%, 45% of 75%Altijd 25%
UitkeringsduurTot eindleeftijd of maximaal 1, 2, 3, 4 of 5 jaarTot eindleeftijd
PremiebetalingPer maand, kwartaal, half jaar of jaarPer maand, kwartaal, half jaar of jaar
Extra dekkingenExtra dekking voor vaste lasten of waarnemingskosten mogelijkGeen extra dekkingen

Direct aanvragen
Lees hier de polisvoorwaarden

In de polisvoorwaarden lees je meer over wat wel en niet verzekerd is.

Polisvoorwaarden Arbeidsongeschiktheidsverzekering (PDF) Toelichting Voorlopige Ongevallendekking (PDF)
Brochure AOV afsluiten zonder advies

In deze brochure lees je wat je moet weten voordat je besluit om zonder advies een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Het InkomensZekerPlan Direct - AOV zonder advies (PDF)
Dienstverleningsdocument
Dienstverleningsdocument risico’s afdekken (PDF) Dienstverlening schade- en zorgverzekeringen (PDF)

Afsluiten zonder advies

Je kunt online een offerte aanvragen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zonder advies als je:

Ondernemer, zelfstandige of directeur-grootaandeelhouder bent en niet verzekerd bent voor de WIAJonger bent dan 62 jaarIn Nederland woont en hier belasting betaaltEen particuliere betaalrekening hebt en Rabo Internetbankieren gebruiktBeschikt over voldoende ervaring met en kennis over een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het aanvragen van een AOV zonder advies verloopt via de volgende stappen:

Stap 1
Lees de informatie op deze pagina en in de brochure over de verschillen tussen afsluiten met en zonder advies Beantwoord een aantal vragen om zeker te zijn dat je in aanmerking komt om een AOV af te sluiten Maak de kennis- en ervaringstoets om te zien of het verstandig is om zonder advies een AOV af te sluiten
Stap 2
Vul je beroep en je werkzaamheden in Kies het verzekerde bedrag, de wachttijd, de verzekerde eindleeftijd en de indexering Vraag online je offerte aan
Stap 3
Je ontvangt binnen vier werkdagen een schriftelijke offerte en een aanvraagformulier Accepteer je de offerte? Stuur dan het aanvraagformulier en de dienstverleningsovereenkomst ingevuld en ondertekend terug naar de Rabobank
Stap 4
Je ontvangt een inlogcode voor ondertekening van de digitale gezondheidsverklaring De tijdelijke ongevallendekking is geldig vanaf de gewenste ingangsdatum van de verzekering tot de daadwerkelijke ingangsdatum. Als je arbeidsongeschikt raakt door een ongeval krijg je een uitkering. Meer informatie hierover vind je bij de offerte.
Stap 5
Na acceptatie ontvang je per post je verzekeringsbewijs

Medische acceptatie

Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering vragen we je digitaal om een aantal medische vragen te beantwoorden. Soms vraagt de medisch adviseur extra informatie op bij je huisarts of specialist. In enkele gevallen vragen we je om je extra te laten onderzoeken.

Lees op de website van Interpolis hoe het beoordelen van je gezondheid precies werkt.

Handig: Je zakelijke verzekeringen en bankzaken in één overzicht

Heb je je verzekering via ons afgesloten? Dan kun je deze altijd inzien of wijzigen in Rabo Online Bankieren of in je Rabo Bankieren App.

Hier vind je eenvoudig al je bank- én verzekeringszaken in één overzicht

Je hebt al een AOV voor 1 euro per uur

Veel ondernemers hebben het idee dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) heel duur is. Een AOV hoeft echter niet duur te zijn. Je hebt al een AOV voor € 1 per uur.

Bekijk de rekenvoorbeelden

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten?

Als ondernemer heb je bij arbeidsongeschiktheid geen recht op een wettelijke uitkering. Met een AOV kun je inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid tóch opvangen. Zo werk je vanuit een prettige positie aan terugkeer in je bedrijf.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De hoogte van je premie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

de hoogte van het verzekerde bedragde zwaarte van je beroepje leeftijdde wachttijdde duur van de uitkering

Zelf of samen met je adviseur bepaal je het verzekerde bedrag, de looptijd, de dekking en welk eigen risico je wilt. Dat betekent dat je zelf invloed hebt op je premie. Je premie is fiscaal aftrekbaar. Je kunt ieder jaar het verzekerde bedrag aanpassen, zodat je verzekering meegroeit met je situatie. Interpolis werkt samen met een groot aantal brancheorganisaties. Leden hiervan profiteren van speciale tarieven. Je adviseur kan je hierover informeren.

Het eerste jaar krijg je maar liefst 30% korting. Deze korting is verrekend in de premie-indicatie die je bovenaan deze pagina kunt berekenen. Ook het tweede (20%), derde (10%) en vierde (5%) jaar profiteer je van korting.

Naast je premie betaal je afsluit- en onderhoudskosten voor een AOV aan de Rabobank. De kosten zijn afhankelijk van of je de verzekering met of zonder advies afsluit. Je kunt ze hoger op deze pagina vinden in de tabel onder ‘Afsluiten met en zonder advies’.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van arbeidsongeschiktheid?
Ziekte is in 80% van de gevallen de oorzaak van arbeidsongeschiktheid. De overige 20% wordt veroorzaakt door ongevallen.Van de ziektegevallen heeft 60% te maken met houding en beweging (denk aan een hernia), 15% met mentale klachten en 6% met hart- en vaatziekten. De overige 19% heeft wisselende oorzaken.Wil je meer weten over arbeidsongeschiktheid? Kijk dan op de website van Interpolis.
Wat is de looptijd van een AOV?

Bij Interpolis kies je zelf tot welke leeftijd je verzekerd wilt zijn en wat je vaste uitkeringsperiode is. Bij sommige lichamelijk zware beroepen is er een uiterste eindleeftijd, die een aantal jaren voor de AOW-gerechtigde leeftijd ligt.

Wanneer keert een AOV uit?

De AOV is bedoeld om inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid af te dekken. Als je niet kunt werken door ziekte, meld je dit. Of je een uitkering krijgt hangt af van de keuzes die je hebt gemaakt. Bij het afsluiten van de verzekering kies je zelf hoe snel de verzekering uitkeert.

Hoeveel keert de AOV uit?

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het verzekerd inkomen en van de mate van arbeidsongeschiktheid.

Is een AOV aftrekbaar?

Ja, de premie van je arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar van je inkomstenbelasting. In het geval van een uitkering is de verzekeraar verplicht om belasting in te houden over de uitkering.

Krijg ik premie terug als ik arbeidsongeschikt ben?

Ontvang je een uitkering en ben je langer dan 52 weken arbeidsongeschikt? Dan ontvang je een korting op de premie die gelijk is aan het uitkeringspercentage. Ben je bijvoorbeeld voor 60% arbeidsongeschikt, dan betaal je 60% minder premie. Na 1 jaar betaal je dan dus 40% van je premie.