Ondernemer met tablet

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Met de Interpolis AOV bescherm je je inkomen als zelfstandig ondernemer bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Je stelt zelf online in een aantal stappen je AOV samenWord je arbeidsongeschikt, dan krijg je hulp bij je re-integratieDagelijks opzegbaar
Bereken de premie van je AOV

Het duurt slechts 2 minuten en je zit nergens aan vast

Over deze verzekering van Interpolis, die je zelf berekent en regelt, geven we geen persoonlijk advies. Wil je ons advies? Vraag dan een gesprek aan.

Interpolis gebruikt de door jou ingevulde gegevens om de premie te berekenen.
Wil je weten hoe Interpolis met persoonsgegevens omgaat? Bekijk het privacy statement.

Wat is verzekerd?

Wel gedekt:

Arbeidsongeschiktheid voor je eigen beroep, door lichamelijke en/of psychische klachtenZwangerschapsuitkering, vanaf 1 jaar na afsluiten van de verzekeringPersoonlijke begeleiding bij arbeidsongeschiktheidArbeidsongeschiktheid door ziekte en door ongelukken, niet alleen op het werk maar ook tijdens het sporten of thuisKosteloos gebruik van de Ondernemersadvieslijn en andere preventiediensten

Niet gedekt:

 • Arbeidsongeschiktheid door alcohol- of drugsmisbruik
 • Arbeidsongeschiktheid van minder dan 25%
 • Arbeidsongeschiktheid door grove schuld of opzet
Bekijk de Rabobank brochure Bekijk het dienstverleningsdocument van de Rabobank Bekijk het informatiedocument Interpolis AOV Bekijk de polisvoorwaarden van Interpolis

Zelf online afsluiten zonder advies

Heb je genoeg kennis en ervaring om te weten welke risico’s verbonden zijn aan een AOV? Dan kun je ervoor kiezen deze verzekering zelf af te sluiten. Deze verzekering heet de Interpolis AOV. In een aantal stappen stel je de verzekering samen. Je bepaalt zelf de uitgangspunten. Eerst bereken je de premie. Daarna maak je een kennis-en ervaringstoets. Na het succesvol afronden van deze toets mag je de verzekering afsluiten.


Let op:

 • Een verkeerde keuze bij het afsluiten kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een te lage uitkering om bij arbeidsongeschiktheid van rond te komen;
 • De Interpolis AOV kent minder mogelijkheden dan een AOV die je met advies afsluit en daarom kan de premie anders uitvallen dan bij een AOV met advies.
Lees meer over zelf afsluiten

Wat doet de Rabobank wel voor je?
We helpen je met informatie en toelichtende filmpjes in de stappen die je doorloopt bij het samenstellen van de Interpolis AOV. Na het online aanvragen van de Interpolis AOV start de acceptatie door de verzekeraar.

Na het afsluiten van de AOV ontvang je van ons periodiek een bericht waarin we je helpen herinneren aan het doorgeven van wijzigingen in je situatie. Controleer zelf of je verzekering moet worden aangepast en geef de wijzigingen zelf door via Rabo Online Bankieren. We geven de wijzigingen daarna voor je door aan Interpolis.


Wat doet de Rabobank niet voor je?
Kies je voor zelf afsluiten, dan geven we geen advies. We adviseren je dus niet bij het bepalen van zaken als je verzekerd bedrag, de eindleeftijd en de eigenrisicoperiode. Als je al een bestaande AOV hebt, zeggen we deze niet voor je op. Je geeft bij aanvang van de nieuwe AOV zelf door aan je huidige verzekeraar of tussenpersoon dat je bent overgestapt.

Liever afsluiten met een adviseur?

Kies je ervoor de AOV met een adviseur af te sluiten, dan krijg je advies over de juiste productinvulling. Het eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend. Als je daarna kiest voor een advies zijn hier kosten aan verbonden.

Vraag een gesprek aan

Voorlopige Ongevallendekking na aanvraag

Nadat je de aanvraag afrondt, gaat de verzekeraar aan de slag met de acceptatie. Het kan gebeuren dat de acceptatie niet is afgerond vóór de door jou gekozen ingangsdatum. In dat geval krijg je vanaf dat moment tot de definitieve ingangsdatum Voorlopige Ongevallendekking. Hiermee ben je nog niet definitief verzekerd, maar ben je wel tijdelijk verzekerd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid door een ongeval. Als je aanvraag definitief is goedgekeurd, ben je verzekerd en krijg je de polis opgestuurd. De Voorlopige Ongevallendekking is gratis. In onderstaand document staan je rechten en plichten.

Bekijk de Voorlopige Ongevallendekking (PDF)

Afsluiten met en zonder advies: de verschillen

Over de dienstverlening van de Rabobank
Afsluiten zonder adviesAfsluiten met advies
Advies over de juiste productinvulling-
Adviesrapport-
Advies tijdens de looptijd-
AdvieskostenN.v.t.Eenmalig € 750,-
Eenmalig € 825,- als je DGA bent
Afsluitkosten verzekeringEenmalig € 295,-Eenmalig € 75,-
Onderhoudskosten€ 75,- per jaar€ 300,- per jaar
WijzigingenVia Rabo Online BankierenVia je adviseur

Zonder advies sluit je zelf online de Interpolis AOV. Bij advies kunnen we meerdere AOV’s van een beperkt aantal aanbieders in ons advies overwegen. Die AOV’s bieden meer mogelijkheden, bijvoorbeeld qua: ­

 • verzekerd bedrag
 • beroepsarbeidsongeschiktheid of passende arbeid
 • uitkeringsdrempel
 • indexering
 • uitkeringsduur ­extra dekking
 • voor vaste lasten of waarnemingskosten.

Stappenplan: De Interpolis AOV zelf online aanvragen

 1. Premie berekenen (2 min)
  Lees de informatie, bekijk eventueel de toelichtende filmpjes en stel de AOV samen. Bereken je premie.
 2. Kennis- en ervaringstoets (10 min)
  We stellen je een aantal vragen om te toetsen of je over voldoende kennis en ervaring beschikt, om de risico’s van het zelf afsluiten van een AOV goed in te schatten. Afhankelijk van de uitkomst van de toets kun je online de AOV aanvragen. Blijkt dat je onvoldoende kennis en ervaring hebt voor het zelf afsluiten van de AOV? Dan verwijzen we je door naar het afsluiten met een adviseur.
 3. Aanvullende vragen (10 min)
  Er wordt hier onder andere gevraagd naar je inkomen van de afgelopen 3 jaar.
 4. Aanvraag en dienstverleningsovereenkomst ondertekenen (1 min)
  Je ondertekent de dienstverleningsovereenkomst en je aanvraag. De aanvraag sturen we door naar Interpolis. De verzekeraar gaat aan de slag met de acceptatie. Dienstverleningsovereenkomst: Naast de premie die je aan Interpolis betaalt, betaal je kosten voor de dienstverlening van de Rabobank. De Rabobank incasseert deze kosten na ondertekening van de dienstverleningsovereenkomst en na acceptatie door verzekeraar Interpolis. De kosten van de dienstverlening door de Rabobank bedragen:
  • Afsluitkosten (eenmalig): € 295,-
  • Onderhoudskosten (jaarlijks): € 75,-
 5. Gezondheidsverklaring (30 minuten)
  Interpolis stuurt je een bevestigingsmail met een link naar de gezondheidsverklaring. Daarmee maakt Interpolis een inschatting van je risico op arbeidsongeschiktheid in de toekomst. Het is heel belangrijk dat je de gezondheidsverklaring volledig en naar waarheid invult. Als je dat niet doet, kan dat gevolgen hebben voor de uitkering bij arbeidsongeschiktheid.
 6. Acceptatie door Interpolis
  Interpolis beoordeelt je aanvraag en gezondheidsverklaring. De uitslag kan zijn ‘je bent geaccepteerd’ of er kan aanvullende informatie worden opgevraagd. Afhankelijk van je situatie kan het ontvangen van de definitieve uitslag 30 minuten tot enkele weken duren. Als je aanvraag onder voorbehoud wordt geaccepteerd, ontvang je een verzekeringsvoorstel van Interpolis. Je bepaalt zelf of je dit voorstel accepteert. 
 7. Verzekeringsbewijs (polis)
  Als de acceptatie helemaal rond is, ontvang je het verzekeringsbewijs van Interpolis in je Rabobank Berichten Inbox en in je online omgeving van Rabobank. Je vindt je verzekeringsbewijs ook in je persoonlijke Mijn Interpolis omgeving.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Interpolis AOV?
 • Geen inkomenstoets bij het bepalen van de uitkering 
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je AOV, zoals het doorgeven van wijzigingen in bijvoorbeeld je beroep of je inkomen
 • Interpolis helpt je met preventie en re-integratie bij arbeidsongeschiktheid 
 • Je ontvangt een uitkering vanaf 25% arbeidsongeschiktheid 
 • Je kunt zelf op elk moment aanpassing van je verzekering aanvragen. Voor sommige wijzigingen zal Interpolis gezondheidsvragen stellen
Voor wie is het online zelf afsluiten van een AOV geschikt?

Je kunt zelf online een AOV aanvragen zonder advies als je:

 • Ondernemer, zelfstandige of directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent en niet verzekerd bent voor de WIA
 • Jonger bent dan 62 jaar
 • In Nederland belasting betaalt
 • Een particuliere Rabobank betaalrekening hebt en Rabo Online Bankieren gebruikt 
 • Beschikt over voldoende ervaring met en kennis over een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Waarom zou ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten?

Als ondernemer moet je zelf een voorziening regelen voor arbeidsongeschiktheid. Met een AOV kun je inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid opvangen.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De hoogte van je premie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

 • de hoogte van het verzekerde bedrag
 • de zwaarte van je beroep
 • je leeftijd
 • de eigenrisicoperiode
 • de duur van de uitkering
 • de vorm van de korting

Je bepaalt het verzekerde bedrag, de looptijd, de dekking en welk eigenrisico je wilt. Dat betekent dat je zelf invloed hebt op je premie. Zie ook de vraag over aftrekbaarheid van de premie van de AOV en van de afsluit- en onderhoudskosten die je betaalt aan de Rabobank.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van arbeidsongeschiktheid?

Ziekte is in 80% van de gevallen de oorzaak van arbeidsongeschiktheid. De overige 20% wordt veroorzaakt door ongevallen. Van de ziektegevallen heeft 60% te maken met houding en beweging (denk aan een hernia), 15% met mentale klachten en 6% met hart- en vaatziekten. De overige 19% heeft wisselende oorzaken. Wil je meer weten over arbeidsongeschiktheid? Kijk dan op de website van Interpolis.

Wat is de eindleeftijd van een AOV?

Bij de Interpolis AOV kies je zelf tot welke eindleeftijd je verzekerd wilt zijn. Bij sommige lichamelijk zware beroepen is er een uiterste eindleeftijd, die een aantal jaren voor de AOW-gerechtigde leeftijd ligt.

Wanneer keert een AOV uit?

De AOV is bedoeld om inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid af te dekken. Als je niet kunt werken door ziekte, meld je dit. Of je een uitkering krijgt, hangt af van de keuzes die je hebt gemaakt. Bij het afsluiten van de verzekering kies je zelf hoe snel, na welke eigenrisicoperiode, de verzekering uitkeert.

Hoeveel keert de AOV uit?

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het verzekerd inkomen en van de mate van arbeidsongeschiktheid. In het geval van een uitkering is Interpolis verplicht om belasting in te houden over de uitkering. Dat gebeurt op basis van de 'groene tabel'. Meer hierover lees je op de site van de Belastingdienst.

Is een AOV aftrekbaar?

De premie voor een AOV kun je bij de belastingaangifte aftrekken als persoonlijke verplichting. Dat kan niet als je AOV op naam van een BV staat, dan is de premie een last in de bedrijfsvoering. De afsluitkosten en de kosten van de dienstverleningsovereenkomst met de Rabobank kun je bij de belastingaangifte opvoeren als lasten in je bedrijfsvoering.

Krijg ik premie terug als ik arbeidsongeschikt ben?

Ontvang je een uitkering en ben je langer dan 52 weken arbeidsongeschikt? Dan ontvang je een korting op de premie die gelijk is aan het uitkeringspercentage. Ben je bijvoorbeeld voor 60% arbeidsongeschikt, dan betaal je 60% minder premie. Na 1 jaar betaal je dan dus 40% van je premie.