Auto van de zaak

Een auto van de zaak brengt je snel bij je klanten en is een uithangbord voor je bedrijf. Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een zakelijke auto of bus? Lees over de keuzes die je kunt maken en laat je inspireren.

Vraag offerte aan
Maandbedrag berekenen

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een auto van de zaak?

Een auto van de zaak biedt veel voordelen, maar voor een juiste keuze is een goede voorbereiding nodig. Waar moet je rekening mee houden?

Lees je in over je bijtelling

De bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Je krijgt ermee te maken als je met jouw zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 privékilometers maakt.

Het werkt als volgt: een percentage van de cataloguswaarde van het voertuig wordt bij je belastbare inkomen opgeteld. Hierdoor betaal je meer belasting. Hoe hoog het bijtellingspercentage is, hangt af van het soort voertuig dat je rijdt.

Bijtelling: antwoord op 5 vragen Bijtelling in 2020: dit kun je verwachten

Ga na welke andere fiscale regels gelden voor zakelijke auto’s

De fiscale termen vliegen je om de oren als je een auto aanschaft.

  • Als het voertuig op de balans van je bedrijf komt te staan, kun je mogelijk profiteren van investeringsaftrek, afschrijving en renteaftrek.
  • Als de auto geregistreerd staat op de naam van je bedrijf, dan kun je bij aanschaf de btw terugvorderen.
  • Ook als ondernemer betaal je motorrijtuigenbelasting. Die kun je boeken als kosten en dus aftrekken van de winst van je bedrijf.

Lees meer over de fiscale regels

Overweeg de overstap op elektrisch rijden

De elektrische auto is bezig aan een snelle opmars. Niet gek, want aan elektrisch rijden zijn interessante fiscale voordelen verbonden en de actieradius van nieuwe modellen stijgt geleidelijk, evenals het aantal laadpalen. Bovendien zijn de onderhoudskosten van een elektrische auto gemiddeld ongeveer 35 procent lager dan bij een traditionele auto met verbrandingsmotor.

De auto’s zelf worden steeds betaalbaarder. Autofabrikanten brengen de komende jaren veel nieuwe modellen op de markt in de prijsklasse van €35.000 tot €50.000. Rondom de afschrijving en restwaarde van elektrische auto’s bestaat nog wel een groot vraagteken: de levensduur van de batterij.

Lees meer over elektrisch rijden

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende manieren om je zakelijke auto of bus te financieren. De vijf meest gangbare mogelijkheden zijn: kopen met eigen geld, financial lease, operational lease, huren en mixed financiering. Elke optie heeft plus- en minpunten. Zoek uit welke vorm van financiering het beste bij jouw bedrijf past.

Lees meer over de vijf financieringsopties

Zakelijk rijden als zzp’er

Als zzp’er heb je meerdere opties. Je kunt je bestaande auto privé blijven rijden of op de zaak zetten óf je kunt een auto op naam van de zaak aanschaffen. Een auto van de zaak biedt fiscale voordelen. Zo kun je de afschrijving en kosten ten laste van je winst brengen. Rijd je meer dan 500 privékilometers per jaar, dan krijg je wel te maken met de bijtelling.

Kies je ervoor om je auto privé te blijven rijden, dan mag je €0,19 per zakelijk gereden kilometer als kosten opvoeren. Je moet dan wel een rittenadministratie bijhouden.

Lees meer over je opties als zzp’er

Schaf jouw bedrijfswagen aan met Rabo Lease

Vraag offerte aan
Maandbedrag berekenen