Winnaar van de Coöperatieve Award Zuid-Hollandse Eilanden!

28 november 2022 13:48

Ze zijn er. Gelukkig maar. Die mensen die zich inzetten om positieve impact te maken op het gebied van energietransitie, voedseltransitie en inclusieve samenleving. De Coöperatieve Award is een bemoediging en beloning voor zo’n impacttopper in ons leefgebied. Wie van de genomineerden springt er echt uit? Rabobankleden brachten hun stem uit.

En de winnaar is… Henk Scheele!

‘Geweldig!’, reageert Henk enthousiast. ‘Caspert van der Wel (directeur coöperatieve Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden, red.) belde me: ‘Ha Henk, ik heb leuk nieuws voor je, jij won de verkiezing. Ik had het de andere genomineerden ook gegund. Allemaal mensen die hun nek uitsteken. Dat verdient waardering.’

Samen kom je verder

Vijftien jaar geleden besloot Henk Scheele samen met twee Hoeksche Waardse collegaboeren de verwerking én distributie van hun aardappelen in eigen hand te nemen. Voedseltransitie en de coöperatieve gedachte van ‘samen kom je verder’ leven sterk bij Henk. ‘Je krijgt meer ideeën én je kunt ze beter uitvoeren.’ Dat grote innovatieve ideeën klein beginnen – en met gezond boerenverstand – vertelt het verhaal over hun grote succes: de Hoeksche Chips.

“ ‘Het kan moeilijk zijn, maar niets is onmogelijk!’”

Experimenteren in de paardenstal

‘Wat kunnen we nog meer met onze aardappelen, vroegen we ons af. Met een komkommersnijder en snelkookpan maakten we een portie chips. Puur, met schil, en oh, wat lekker. Na een jaar experimenteren in de paardenstal bouwden we een productielijn voor ambachtelijke boerenchips. Vers van het land, zo in de pan. Zonder conserveringsmiddelen.’

Foodlab

Inmiddels staat er een nieuwbouwpand. Wie wil, kan een rondleiding boeken met een bezoek aan Foodlab Hoeksche Waard, een plek voor beleving, innovatie en boerderij- en voedseleducatie. En in de biodiversiteitstuin, aangelegd door Natuurmonumenten, is het heerlijk wandelen. Ook gaf Henk door het hele land inspiratielezingen aan boeren, tuinders en vissers: hoe kom je los van je basisproduct? Hij gaf hen mee: het kan moeilijk zijn, maar niets is onmogelijk!

Genomineerd worden is een prachtige erkenning. En winnen? Dat is bijzonder eervol, met dank aan de leden van Rabobank! Tijdens de ledenraadsvergadering eind november ontving Henk de Award uit handen van Caspert van der Wel, directeur coöperatieve Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden.