Het beleggingsjaar 2023: the good, the bad and the ugly
Een stevige eindsprint heeft het beleggingsjaar 2023 glans gegeven. Vrijwel alle categorieën sluiten af met een plus. Toch zijn er behoorlijke verschillen. Hier vind je een selectie van wat onze beleggingsexperts is opgevallen: the good, the bad en the ugly van 2023.

The Good
Magnificent 7
Zeven Amerikaanse technamen sprongen er vooral in de eerste helft van het jaar uit. Lange tijd – tot de rally zich in de laatste twee maanden verbreedde – waren zij verantwoordelijk voor vrijwel de hele winst voor aandelenbeleggers. Daar viel voor actieve managers bijna niet tegenop te beleggen.
De zeven staan dit jaar met nog twee handelsdagen te gaan op indrukwekkende cijfers: Nvidia +244%, Meta +184%, Tesla +137%, Amazon +79%, Alphabet +59%, Microsoft +56% en Apple +54%.
Wel is een nuancering op zijn plaats: drie van de Magnificent Seven hebben de forse verliezen die ze in 2022 leden nog niet goedgemaakt.
Anti-obesitasmedicijn
Wat is het waardevolste bedrijf van Europa? ASML? Fout. LVMH? Niet meer. Het Franse luxeconcern werd dit jaar ingehaald door de Deense farmaceut Novo Nordisk. Dat bedrijf zag zijn beurswaarde met bijna 50% toenemen tot meer dan 400 miljard euro.
Een diabetesmedicijn van Novo Nordisk bleek een effectief middel voor gewichtsverlies. Een aantal beroemdheden bleek het middel, op de markt onder de namen Wegovy en Ozempic, te gebruiken, wat de bekendheid verder opdreef. Tot grote tevredenheid van beleggers: de potentiële markt voor zo’n anti-obesitasmiddel is immers gigantisch.
Bitcoin
We kunnen er niet omheen: de moeder aller cryptovaluta is dit jaar omhooggeschoten van 15.500 euro naar bijna 40.000 euro. Daarmee is een deel van de verliezen van 2022 goedgemaakt. Vlak voor het knappen van de zeepbel, in november 2021 noteerde bitcoin nog ruim 56.000 euro.
In onze beheerportefeuilles beleggen we overigens niet in dit soort speculatieve beleggingen. Crypto heeft een hoger risico door de hoge volatiliteit. Daarnaast kent crypto nog altijd veel onzekerheid op het gebied van regelgeving. Bovendien zijn de munten niet direct te linken aan de macro-economische ontwikkelingen. De waarde ervan is daarom moeilijk of niet te bepalen.
Robotica
Het sentiment rond alles dat te maken had of kon hebben met kunstmatige intelligentie ging dit jaar door het dak. Zo ook voor robotica, een beleggingsthema dat de wereldindex fluitend versloeg.
Robots zijn cruciaal voor de doorvertaling van AI in de fysieke wereld. Zo heeft Nvidia recent met behulp van ChatGPT een virtuele omgeving ontwikkeld om fysieke fabrieksrobots te trainen. Dat zou de adoptiegraad en mogelijkheden van fabrieksrobots sterk kunnen vergroten.
Terugdringen CO2-uitstoot
Steeds meer bedrijven volgen de richtlijnen van het Science Based Targets initiatief (SBTi). Dit betekent dat ze een wetenschappelijk onderbouwd plan hebben om hun CO2-uitstoot terug te dringen. Dat niet alleen: ze verplichten zich om tussentijds te rapporteren over de voortgang.
Waren het aanvankelijk vooral Europese bedrijven die hierin vooropliepen, inmiddels sluiten steeds meer bedrijven uit opkomende markten zich aan. Deze bedrijven maken werk van een toekomstbestendig bedrijfsmodel én van de klimaatdoelen van Parijs.
The bad
China
Beleggers hadden bij de start van 2023 hoge verwachtingen van China. De toch wel plotselinge heropening van de economie na de strenge coronalockdowns zou zorgen voor een sterke opleving van de bedrijvigheid. De Chinezen zouden weer massaal gaan consumeren. Goed voor Chinese bedrijven, maar ook voor de export naar China.
Dat rooskleurige scenario is totaal niet uitgekomen. Beleggers hadden onderschat hoe diep China in een vastgoedcrisis zit. Vastgoedreuzen als Evergrande en Country Garden verkeren in betalingsproblemen. Dat werkt door op het vertrouwen van de consument, die de hand op de knip houdt. Daar komen geopolitieke spanningen bij. Terwijl alle regio’s het jaar in de plus afsluiten, staan Chinese aandelen bijna 15% in de min.
Duurzame energie
Het beleggingsthema duurzame energie sluit het jaar diep in het rood af. De grote boosdoener was de hoge rente, waardoor investeringen in hernieuwbare energie niet meer uit konden. Prijzen van zonnepanelen daalden rap door overcapaciteit. En bouwers van windparken kwamen niet meer uit de kosten en moesten miljarden afschrijven op lopende projecten.
Aandeelhouders kijken aan tegen verliezen van soms wel 70%, al is er wat herstel geweest door dalende rentes. Nog een lichtpuntje: de VN-klimaatconferentie (COP28) riep landen onlangs op om de capaciteit in groene energie in 2030 te verdrievoudigen.
The ugly
Cocohouders in hun hemd gezet
Het begon met het omtuimelen van de Silicon Valley Bank in de VS. Die bank ging ten onder na een ongekend snelle bankrun. Amerikaanse autoriteiten grepen adequaat in, waardoor erger werd voorkomen.
Dat kon alleen niet verhinderen dat we op ons eigen continent ook met een crisis te maken kregen. Het door schandalen geplaagde Credit Suisse kwam in de problemen. In allerijl werd een reddingsoperatie opgetuigd met UBS.
Opmerkelijk en weinig fraai daarbij was dat bufferobligaties van Credit Suisse (zogeheten coco’s) zonder pardon werden afgeschreven, terwijl aandeelhouders nog wel een kleine vergoeding kregen. De Zwitserse autoriteiten maakten daarmee inbreuk op de gebruikelijke hiërarchie van schuldeisers. Autoriteiten in de eurozone en het VK zagen zich gedwongen te verkondigen dat zij coco’s niet zo’n behandeling zouden geven.
De dreigende bankencrisis is overigens met een sisser afgelopen. En het vertrouwen van beleggers in coco’s is in de loop van het jaar aardig hersteld.
Wat brengt 2024?
Hoewel de economie begint af te koelen, zijn de vooruitzichten voor het komende beleggingsjaar niet slecht. In onze beleggingsvisie lees je met welke scenario’s onze experts rekening houden en wat onze favoriete beleggingscategorieën zijn.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.