Beleggen in beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen, als belegger heb je er vast wel eens van gehoord. Maar wat zijn beleggingsfondsen eigenlijk en waar moet je op letten als je in fondsen gaat handelen? Wij vertellen het je graag en geven aan in welke beleggingsfondsen je bij ons kunt beleggen.

Wat zijn beleggingsfondsen?

Een beleggingsfonds is een mandje van verschillende aandelen, obligaties of andere beleggingen. Vaak richten deze fondsen zich op bepaalde regio’s, sectoren of thema’s (bijvoorbeeld duurzaamheid). Door te beleggen in fondsen wordt risico voor je gespreid.

Beleggingsfondsen worden beheerd door financiële experts. Je laat dus als het ware je geld voor je beleggen door experts. Er zijn actieve beleggingsfondsen die een eigen beleggingsvisie aanhouden en passieve fondsen die de beursindex volgen. Meer informatie over deze passieve fondsen lees je op onze pagina over beleggen in trackers (indexbeleggen).

In welke beleggingsfondsen kun je beleggen bij Rabobank?

Als je belegt bij Rabobank, krijg je toegang tot de Fondsselector. Hier vind je uitgebreide en actuele informatie over meer dan 350 beleggingsfondsen. Zo hebben wij onder andere de volgende fondsen in ons assortiment: BlackRock, BNP Paribas, Carmignac, DWS, Fidelity, JP Morgan, Kempen, NNIP, Robeco, Triodos en Vanguard.

Lees meer over de Fondsselector

Wil je handelen in beleggingsfondsen bij Rabobank?

Dan moet je het volgende weten:

Je kunt elk moment je order inleggen, je order wordt slechts één keer per dag afgehandeld. Elk beleggingsfonds heeft namelijk een zogenaamde ‘cut-off-tijd'. Dit is het tijdstip op de dag waarop alle orders worden verzameld en worden aangeboden bij het fonds. Plaats je je order voor die tijd, dan wordt je order meegenomen. Is je order pas na die tijd binnen, dan wordt je order de volgende beursdag verwerkt. Houd er rekening mee dat wij circa 1 uur eerder dan het ‘cut-off-tijdstip’ van het fondshuis je orders moeten kunnen verwerken.Je kunt je order in hele bedragen inleggen, dat wil zeggen in hele euro’s. In aantallen of in eurocenten is niet mogelijk.Het minimumbedrag van een aankoop order is € 50, exclusief de kosten van de transactie. Dit minimumbedrag geldt niet voor verkooporders.Je order wordt afgerekend tegen de werkelijke waarde op basis van de beleggingen binnen het fonds (dit heet ook wel intrinsieke waarde van het fonds).

Handelstijden van beleggingsfondsen

Complexe beleggingsfondsen

De meeste beleggingsfondsen die Rabobank aanbiedt, behoren tot de groep ‘niet complex’. Toch is er ook een aantal beleggingsfondsen die wel ingedeeld zijn als complex. Hieronder lees je er meer over.

Wat je moet weten over complexe beleggingsfondsen

Complexe beleggingsfondsen kunnen meer risicovol zijn, omdat ze bijvoorbeeld:

minder gespreid beleggenmoeilijker verhandelbaar zijnlastig te volgen zijnin alternatieve financiële instrumenten beleggendoelen nastreven die afwijken van de standaard aandelen- en obligatiebeleggingeneen afwijkende registratie hebben met ander toezicht

Zo wordt een beleggingsfonds dat volledig gericht is op specifieke, risicovolle typen obligaties als converteerbare obligaties of achtergestelde obligaties aan banken door ons als complex aangemerkt.

We hanteren twee categorieën: complexe beleggingsfondsen en alternatieve beleggingsfondsen. Daarbij is de laatstgenoemde categorie voor beleggingen die voor een minder brede doelgroep geschikt zijn. Een voorbeeld van een complex beleggingsfonds is een beleggingsfonds dat volledig in goud belegt, omdat er in futures wordt belegd en slechts in één grondstof. Zo’n goudfonds is voor een bredere doelgroep geschikt. Beleggen in een tracker op andere grondstoffen is dat niet, omdat die met kosten (de zogenaamde roll yield) geconfronteerd wordt bij het doorrollen van futures, die de koersontwikkeling aanzienlijk anders kan doen zijn dan de spotprijs zou doen vermoeden. Ook closed-end fondsen met vastgoed of private equity of hedgefundstrategieën zullen hieronder vallen omdat de koersontwikkeling daar sterk kan afwijken van de intrinsieke waarde.

Veelgestelde vragen over beleggingsfondsen

Kan ik automatisch inleggen in beleggingsfondsen?

Je hebt bij beleggingsfondsen binnen Rabo Zelf Beleggen de mogelijkheid om periodiek te beleggen. Bekijk het stappenplan.

Wat zijn de handelstijden van beleggingsfondsen?

Je vindt de handelstijden van een beleggingsfonds in de Fondsselector van Rabo Online Bankieren. De Fondsselector is alleen beschikbaar via een desktop. Niet via de Rabo Bankieren App. Bekijk het stappenplan.

Wanneer ontvang ik het Jaaroverzicht beleggen?

Heb je een beleggingsportefeuille bij ons? Dan ontvang je eind januari het Jaaroverzicht Beleggingsportefeuille. Dit overzicht gebruik je bij het controleren van je voorlopig ingevulde belastingaangifte. Het Jaaroverzicht Beleggingsportefeuille krijg je in 'Berichten' in Rabo Online Bankieren en de Rabo App. Heb je geen toegang tot Rabo Online Bankieren? Dan ontvang je het Jaaroverzicht Beleggingsportefeuille per post.

Alles over Jaaroverzicht beleggen