Betaalpas gebruiken in het buitenland

Een kopje koffie afrekenen op Times Square, contant geld opnemen om leuke souvenirs te kopen of een spannende excursie op vakantie betalen. Met de betaalpas van Rabobank kun je bijna overal ter wereld betalen en contant geld opnemen in vreemde valuta. Lees hier wat je moet weten over het gebruik van je betaalpas in het buitenland.

Gebruik betaalpas buiten Europa instellen

Je betaalpas van de Rabobank staat standaard ingesteld voor gebruik in Europa. Ga je dus backpacken in Australië, op safari in Afrika of op roadtrip door Amerika? Stel dan je betaalpas in voor het werelddeel waar je naartoe gaat. Het instellen van het gebruik van je betaalpas buiten Europa gaat het snelst in de app of online. Je kiest per betaalpas in welk werelddeel en welke periode je de pas wilt gebruiken. Na deze periode zetten wij het gebruik van de betaalpas in dat werelddeel automatisch uit.

Weet je niet welk werelddeel je moet kiezen? Klik dan in online bankieren of in de app op 'Bekijk in welk werelddeel uw bestemming ligt'. Je krijgt dan een lijst met alle landen, met bij elk land het werelddeel.

Stel je betaalpas in op wereld

Betalen met betaalpas in het buitenland

Betalen met een betaalpas in het buitenland? Of dit nu in vreemde valuta of in euro is. Je betaalt gemakkelijk en snel bij elke betaalautomaat in de winkel.

Kosten betalen in het buitenland

Je betaalt geen extra kosten als je betaalt met je betaalpas in euro’s in het buitenland. Betaal je met je betaalpas in vreemde valuta? Dan rekenen we per betaling een koersopslag van 1,2%.

Limieten betaalautomaat in het buitenland

In het buitenland kun je met je betaalpas maximaal € 5.000 per week betalen. Met een Rabo JongerenRekening is dat maximaal € 1.250 per week. Heb je een Rabo RiantPakket? Dan kun je in het buitenland met je pas maximaal € 10.000 per week betalen. Let wel op: bij buitenlandse banken kan de limiet lager zijn. De Rabobank heeft daar geen invloed op.

Lees meer over het wijzigen van je paslimiet

Contant geld opnemen met betaalpas in het buitenland

Ben je in het buitenland en heb je contant geld nodig? In het buitenland kun je bij een geldautomaat (ook wel ATM genoemd) gemakkelijk en snel contant geld opnemen met je betaalpas.

Kosten contant geld opnemen in het buitenland

Neem je contant geld in euro's op met je betaalpas bij een geldautomaat in het buitenland? Dan brengen wij € 0,75 per opname in rekening.
Neem je in het buitenland contant geld op met je betaalpas in vreemde valuta? Dan betaal je kosten per opname. Hoeveel dat is, hangt af van je betaalpakket.

Kosten per contante geldopname van vreemde valuta

 • Rabo DirectPakket: € 3,50 + 1,2% koersopslag
 • Rabo BasisPakket: € 3,50 + 1,2% koersopslag
 • Rabo TotaalPakket en RiantPakket: 1,2% koersopslag
 • Rabo JongerenRekening € 2,00 + 1,2% koersopslag
 • Rabo StudentenPakket: € 3,50 + 1,2% koersopslag

Naast bovenstaande kosten is het mogelijk dat buitenlandse banken zelf ook kosten in rekening brengen voor het gebruik van de geldautomaat. Deze kosten staan op het scherm van de geldautomaat.

Limieten geldautomaat in het buitenland

In het buitenland kun je met je betaalpas maximaal € 1.250 per week contant geld opnemen. Met een Rabo JongerenRekening is dat maximaal € 500 per week. Heb je een Rabo RiantPakket? Dan neem je in het buitenland met je betaalpas maximaal € 5.000 per week op. Je kunt je paslimiet zelf tijdelijk of blijvend wijzigen via de app of online. Let wel op. Bij buitenlandse banken kan de limiet lager zijn. Rabobank heeft daar geen invloed op.

Lees meer over het wijzigen van je paslimiet Tarieven en voorwaarden

Contactloos betalen in het buitenland

Contactloos betalen in het buitenland is mogelijk als de betaalpas en betaalautomaat daarvoor geschikt zijn. Dit zie je aan het contactloos betalen logo op de betaalautomaat en de betaalpas.

Lees meer over contactloos betalen

Contactloos betalen met je telefoon in het buitenland

Heb je een betaalpas in de Apple Wallet op je iPhone of in de Rabo Wallet op je Android telefoon? Dan kun je daarmee ook in het buitenland contactloos betalen. Net zoals met je contactloze bankpas. Alles dat geldt voor de bankpas in het buitenland, geldt ook voor contactloos betalen met je telefoon. Alleen contant geld opnemen bij een geldautomaat lukt nog niet. Rabo Wallet staat standaard ingesteld op de hele wereld, je hoeft dus niets aan te passen als je wat verder weg gaat. Voor Apple Pay geldt dat je wel je betaalpas ‘aan’ moet zetten voor buiten Europa. Dat gaat het snelst in de Rabo App of internetbankieren.

Problemen met contant geld opnemen in het buitenland

Soms wordt je betaalpas in het buitenland geweigerd. Dat is natuurlijk erg vervelend. De meest voorkomende problemen en de alternatieven voor contant geld opnemen met je betaalpas het buitenland hebben we hieronder voor je verzameld. Controleer voor vertrek of je misschien te maken krijgt met deze beperkingen. De Rabobank ontvangt deze informatie van MasterCard en kan niet garanderen dat het overzicht voor 100% actueel is.

Bekijk beperkingen opname geldautomaten buiten Europa (PDF)

Tips over betalen in het buitenland

In het buitenland kun je vaak je betaalpas gebruiken, maar niet overal. Neem daarom altijd een tweede betaalmiddel mee, bijvoorbeeld contant geld of een creditcard.Ga je samen op pad? Laat de ander ook één of meerdere betaalpassen en een creditcard meenemen.Geef je betaalpas of creditcard niet af als je ermee betaalt.In een land zonder euro kun je bij een betaalautomaat kiezen voor betalen in euro's of betalen in de munteenheid van het land waar je bent. Betalen in vreemde valuta is vaak goedkoper dan in euro's.Betalen in vreemde valuta in het buitenland is meestal goedkoper dan het vooraf bestellen van vreemde valuta in Nederland.

Veelgestelde vragen

Ik sta nu in het buitenland en kan geen contant geld opnemen, wat moet ik doen?

De kans is groot dat je jouw betaalpas nog moet instellen voor gebruik buiten Europa. Het instellen hiervan gaat het snelst in de Rabo App, maar kan ook in Rabo Online Bankieren.

Er zijn ook andere oorzaken, bijvoorbeeld:

 • Je hebt je nieuwe betaalpas nog niet geactiveerd.
 • Je hebt onvoldoende saldo op je rekening.
 • Je hebt het bedrag bereikt dat je maximaal per dag kunt opnemen of betalen met je betaalpas.
 • Er is een probleem met de magneetstrip of chip van je betaalpas.
 • Op de geldautomaat staat geen logo van Maestro.
 • Je betaalpas is geblokkeerd na drie keer een verkeerde pincode.

Kom je er niet uit? Wij staan 24 uur per dag voor je klaar om je te helpen. 

 

Neem contact op met onze Interhelp

Ik wil het gebruik van de betaalpas buiten Europa instellen voor mijn kind met een Rabo JongerenRekening, kan dat?

Ja, dat kan. De betaalpas buiten Europa instellen voor je kind regel je snel in de app of online. Het instellen is zo geregeld:

 1. Open de Rabo App of log in in internetbankieren.
 2. Open 'Service'.
 3. Onder 'Bankieren voor uw kind' stel je de rekening van je kind in voor gebruik buiten Europa.
Werkt online bankieren in het buitenland?

Rabo Online Bankieren en de Rabo App werken wereldwijd. Je hebt hiervoor een veilige internetverbinding, en eventueel je betaalpas en een Rabo Scanner nodig.

Zorg voor een veilige internetverbinding

Gebruik je een openbaar wifi-netwerk, bijvoorbeeld in een café, hotel of op het vliegveld? Voor je veiligheid raden wij aan daar niet online te bankieren. Deze netwerken zijn niet beveiligd. Als je inlogt op zo’n netwerk loop je een groter risico op misbruik. Een crimineel kan via een onbeveiligd netwerk namelijk gemakkelijker toegang krijgen tot jouw apparaat en zo achter je persoonlijke gegevens komen.

Hoe werkt geld opnemen in het buitenland?

Geldautomaten in het buitenland werken iets anders dan in Nederland. Om je te helpen leggen we hieronder uit wat je kunt verwachten en waar je op moet letten.

Zo herken je een geldautomaat

Een geldautomaat in het buitenland herken je aan de letters ATM die er vaak op of boven staan. Je betaalpas werkt bij automaten en kassa’s in het buitenland waar je het Maestro-logo ziet.

Taal

Vaak heeft de geldautomaat verschillende taalkeuzes, dit zie je aan een de afbeelding van vlaggen of het woord Languages. Door erop te klikken kies je de gewenste taal.

Current, savings of credit

Een buitenlandse geldautomaat geeft je vaak een van de volgende keuzes:

Savings accountCurrent/checking account (of cheque)Credit account

Kies voor Current/checking account

With or without conversion

Neem je geld op in een andere munteenheid dan de euro, dan krijg je ook de keuze voorgelegd om ‘with’ of ‘without conversion’ geld op te nemen.

With conversion: de bank waar je het geld opneemt bepaalt de wisselkoers. Dit is bijna altijd ongunstig voor jou als rekeninghouder en gunstig voor de bank.Without conversion: MasterCard bepaalt de wisselkoers. Dit is altijd voordeliger voor jou.

Het is dus altijd beter om geld op te nemen ‘without conversion’. Zo voorkom je extra kosten. Dit geldt ook als je een betaling doet in een andere muntsoort dan de euro.

Service en Contact