Onvoeldoende buffer

Een Gezond Geldgesprek over onvoldoende spaargeld

Hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?

“We moeten prioriteiten gaan stellen“  

- Angelo, 34 jaar -

Angelo en Jessica (35) hebben samen 6 kinderen. Zij hebben als doel om voor elk kind 10.000 euro te sparen, zodat de kinderen later een goede studie kunnen volgen. Ze gaan samen in gesprek hoe ze dit doel kunnen bereiken en komen erachter dat ze prioriteiten moeten gaan stellen.

Check de video

Hoeveel buffer heb je nodig?

Jessica en Angelo hebben samen een inkomen van 3.500 euro per maand. Om het spaardoel voor hun 6 kinderen te bereiken willen ze elke maand 600 euro opzijzetten, maar gaat dat lukken? Het is voor Jessica en Angelo duidelijk dat ze bepaalde uitgaven achterwege moeten laten. Zo kost een bowlingavond met het hele gezin al snel 100 euro.


“We proberen een vast bedrag voor ze te sparen.“ - Jessica

 

Jessica en Angelo hebben gelukkig al 3.500 euro op hun spaarrekening staan. Maar is dit voldoende buffer voor een gezin met 6 kinderen? Uit de Nibud BufferBerekenaar die ze hebben ingevuld, blijkt dat ze minder geld achter de hand hebben dan wat ze eigenlijk nodig hebben gezien hun gezinssituatie. Dat hadden ze niet verwacht. Jessica en Angelo gaan eerst geld opzijzetten voor hun buffer, zodat ze daarna verder kunnen sparen voor hun 6 kinderen.

 

Bereken eenvoudig je buffer

Hoe kun je meer geld overhouden?

Tips om makkelijker te sparen

Voor de meeste grote uitgaven moet je sparen. Afhankelijk van jouw doel kan dit oplopen tot een hoog bedrag. Met behulp van automatisch sparen zet jij je geld makkelijker opzij en komt ook jouw spaardoel in zicht. We hebben 6 tips op een rij gezet om sparen makkelijker te maken.

Bekijk de 6 tips
Tips om te besparen

Je wilt geld besparen, maar hoe begin je? Het zijn vaak de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken in je portemonnee. Heb je al bijvoorbeeld al eens nagedacht om de verwarming wat lager te zetten, of dat ene abonnement dat je niet gebruikt op te zeggen? We geven je 9 tips om geld te besparen.

Bekijk de 9 bespaartips
Tips om meer inzicht te krijgen

'Sparen' is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Afhankelijk van je inkomen en uitgaven kun je de ene maand wel geld opzijzetten en de andere maand misschien helemaal niet. Maar sparen is altijd mogelijk, ook al is het maar een beetje. Inzicht en overzicht in je geldzaken spelen hierin een belangrijke rol. Wij helpen jou in 6 stappen inzicht te krijgen in je financiën.

Ga naar het stappenplan
Tips als het lastig is om geld over te houden

Heb je even geen overzicht in je geldzaken, loop je achter met betalingen of heb je geldzorgen? Geldfit kan je helpen bij het fit krijgen en houden van je geldzaken. Je kan een anonieme test invullen. Op basis van de uitkomst krijg je passende tips en kun je in contact komen met partijen die je verder kunnen helpen. Want hoe eerder je in actie komt hoe beter. Dat lijkt misschien moeilijk, maar de eerste stap is zo gezet.

Doe de geldfit test

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank introduceert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Zo kreeg Charmain een erfenis van € 250.000 na het overlijden van haar moeder. Ze bespreekt dit met haar vriendin Naomi in een openhartig gesprek.

Bekijk hun Gezonde Geldgesprek