
Financieel gezond het nieuwe jaar in? Check dan ook je verzekeringen
Het einde van het jaar is een goed moment om de balans op te maken in je huis en hoofd. Zeker nu het loont om te besparen op je vaste lasten. Sta daarom ook even stil bij je verzekeringen. Want als je jaarlijks checkt of je verzekeringen en dekkingen nog bij je persoonlijke situatie passen, voorkom je financiële verrassingen. Wil jij financieel gezond verzekerd 2025 in? Lees dan deze 8 tips.
1. Grote veranderingen? Pas je verzekeringen aan
Heb je dit jaar een kind gekregen, heeft je kind het ouderlijk huis verlaten of ben je misschien gaan samenwonen? Zorg er dan voor dat de gezinssamenstelling op je verzekeringen klopt met het aantal personen in je huishouden zodat je niet onder- of over-verzekerd bent.
Ben je verhuisd? Pas dan het adres op je polis aan. Het kan zijn dat de premie van bijvoorbeeld je autoverzekering of woonverzekering hierdoor verandert.
2. Check of je niet dubbel bent verzekerd
Heb je ergens anders nog verzekeringen lopen? Kijk dan goed of je niet dubbel verzekerd bent. Heb je bijvoorbeeld een Interpolis Autoverzekering of doorlopende reisverzekering met pechhulp en ben je daarnaast lid van een andere pechhulp aanbieder, dan betaal je mogelijk twee keer voor dezelfde dienst. Dit kan zomaar een paar tientjes per jaar schelen. De verzekeringen uit de Interpolis Alles in één Polis hebben ruime dekkingen die goed op elkaar aansluiten zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken.
3. Neem je zorgverzekering onder de loep
De zorgpremie voor 2025 is gestegen en de zorgverzekering is misschien de duurste verzekering die je hebt. Het is belangrijk om hier eens bij stil te staan. Welke kosten kun je dragen en welke kosten verzeker je? Want misschien zijn je wensen voor zorg veranderd. Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschap, een beugel voor je kind(eren) of fysiotherapie. Dan kun je ervoor kiezen om een (andere) aanvullende dekking af te sluiten. Of je kunt vrijwillig je eigen risico aanpassen als je voldoende geld achter de hand hebt. Let bij het kiezen vooral op het aantal aangesloten zorgverleners, je vrijwillig eigen risico en de aanvullende verzekeringen. Je kunt aan het einde van ieder jaar je zorgverzekering aanpassen, of overstappen. Bij Rabobank kun je de zorgverzekeringen van Interpolis vergelijken en afsluiten.
4. Wel of niet verzekeren?
Denk altijd goed na of je een risico wel of niet wilt verzekeren. Een onverwachte gebeurtenis kan namelijk grote financiële gevolgen hebben. Naast de verplichte verzekeringen, zoals de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor motorvoertuigen of een zorgverzekering, zijn er ook verzekeringen die verstandig zijn om te hebben. Denk dan aan een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) of inboedelverzekering. Stel dat jouw inboedel schade oploopt door brand of inbraak dan is het fijn om te weten dat je kunt terugvallen op een verzekering en je niet zelf opdraait voor hoge onverwachte kosten.
5. Voorkom vervelende verrassingen bij aansprakelijkheid
Whoops! Veroorzaak je per ongeluk schade omdat je fiets omvalt? Dan kun je voor die schade aansprakelijk gesteld worden. Maar het hoeft niet altijd jouw schuld te zijn. Denk bijvoorbeeld aan je hond die onverwacht iemand bijt. Of dakpannen die van je huis vallen op een voorbijganger. En als je per ongeluk (letsel)schade aan iemand toebrengt kunnen de kosten zelfs oplopen tot tienduizenden euro’s. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je wordt opgezadeld met een fikse schuld.
6. Check je opstalverzekering na een verbouwing
Heb je jouw huis het afgelopen jaar verbouwd of verduurzaamd? Of ben je dat van plan? Sommige verzekeraars bieden garantie tegen onderverzekering, maar check altijd voor de zekerheid of dit ook in jouw geval zo is.
Wist je dat je met de Interpolis Woonhuisverzekering ook tijdens én na een verbouwing automatisch voor de juiste waarde verzekerd bent? Bovendien zijn zonnepanelen en je laadpaal ook standaard gedekt. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.

7. Check de dekking van je autoverzekering
Veel Nederlanders werken tegenwoordig veel vanuit huis. Merk jij dat je door het thuiswerken minder gebruik van je auto maakt? Dan kan het verstandig zijn om naar (de dekking van) je autoverzekering te kijken. Welke autoverzekering en dekking bij jou past hangt helemaal af van jouw situatie. Is je auto al wat ouder dan kun je ervoor kiezen alleen schade bij anderen te verzekeren met de WA dekking. Heb je een nieuwere auto dan wil je misschien ook schade aan je eigen auto verzekeren. Hulp nodig?
8. Geen chaos, veel gemak: breng je verzekeringen onder één dak
Al je verzekeringen onderbrengen bij één verzekeraar is niet alleen makkelijk, het levert vaak ook kortingen op voor je totale maandpremie. Bij Rabobank kun je de verzekeringen van Interpolis afsluiten, wijzigen en inzien in de Rabo App. Zo regel je in een paar klikken je bank- en je verzekeringszaken en heb je alles in één overzicht. De pakketkorting van je persoonlijke verzekeringspakket kan oplopen tot 12%. Ontdek het gemak van alles onder één dak!
Ben je verzekerd bij Interpolis?
Dan kun je de verzekeringen eenvoudig zelf bekijken en wijzigen in de Rabo App. Met een paar klikken ben je er al. Wist je dat je ook zelf je incassodatum kunt kiezen? Dat is wel zo handig als er iets verandert in je persoonlijke situatie.
Ook interessant voor jou
Inzicht met de Rabo App
Wil je weten waar je geld naartoe gaat? De Rabo App biedt handige functies voor meer inzicht in je geldzaken.
Check je financiële gezondheid
Vraag jij je wel eens af hoe financieel gezond je eigenlijk bent? En wat je zou kunnen doen om dit te verbeteren? Met de Financiële GezondheidsCheck weet je het in 5 minuten.
Inzicht in 6 stappen
Een financieel plan maken is gemakkelijker dan je denkt. Met deze 6 stappen krijg je inzicht in je financiële huishouding.