Plaatsing zonnenpanelen

Zonnepanelen verzekeren: hoe zit het?

Heb je zonnepanelen? Of denk je eraan om ze te plaatsen? Dat is een behoorlijke investering, dus wil je ervoor zorgen dat je zonnepanelen goed verzekerd zijn. Het goede nieuws is dat zonnepanelen vaak standaard zijn meeverzekerd bij je woonverzekering(en). Op deze pagina lees je wat je moet weten over het verzekeren van zonnepanelen.

Zonnepanelen op je koopwoning

Heb je een koopwoning? Dan vallen zonnepanelen vaak onder de dekking van je opstalverzekering (woonhuisverzekering). Veel verzekeraars willen dat zonnepanelen aan je woning of op je dak vastzitten. Als je zonnepanelen in je tuin of ander stuk grond plaatst is het verstandig om bij je verzekeraar te controleren hoe de dekking is geregeld.

Bij Interpolis zijn je zonnepanelen op je dak of in de tuin standaard verzekerd op de Woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering). Denk bijvoorbeeld aan schade door storm, hagel of onweer. Als je al een Woonhuisverzekering hebt en je laat zonnepanelen installeren, dan hoef je de Woonhuisverzekering dus niet te laten aanpassen. Niet zichtbare schade aan zonnepanelen, zoals haarscheurtjes, is niet verzekerd. Niet zichtbare schade is meestal alleen met meetapparatuur of andere technische hulpmiddelen waar te nemen.

collectieve inschrijving zonnepanelen

Zonnepanelen op je koopappartement

Voor een appartement met een Vereniging van Eigenaren(VvE) geldt dat je zonnepanelen kunt verzekeren via je inboedelverzekering. Dat hoeft alleen als je de zonnepanelen zelf laat plaatsen. Plaats je met alle bewoners gezamenlijk zonnepanelen? Dan vallen de zonnepanelen meestal onder de opstalverzekering van de VvE.

Huurwoning en zonnepanelen

Huur je een woning en heb jij of de vorige huurder zonnepanelen geplaatst? Dan is het belangrijk dat je het contract van de verhuurder controleert. Als de verhuurder de zonnepanelen heeft laten plaatsen hoef jij niets te doen. De verhuurder is dan namelijk verantwoordelijk voor eventuele schade aan de zonnepanelen.

Heb je de zonnepanelen zelf laten plaatsen? Controleer dan je inboedelverzekering. Vaak zijn zonnepanelen verzekerd onder het zogenaamde ‘huurdersbelang’ van je inboedelverzekering. Dit huurdersbelang is niet standaard verzekerd bij elke verzekeraar. Bij Interpolis zijn zonnepanelen die door jou of een vorige huurder zijn geplaatst standaard verzekerd op de Inboedelverzekering.

Zonnepanelen scan

Met de zonnepanelen scan van homeQgo kom je erachter of jouw huis geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Binnen enkele kliks ontvang je een persoonlijk advies voor zonnepanelen op jouw dak. In de 3D configurator zie je meteen waar de zonnepanelen op jouw dak kunnen komen. Daarnaast krijg je meteen inzicht in de terugverdientijd.

Wist je dat...

Verzekerd bij Interpolis? Dan hoef je je zonnepanelen niet aan te melden op je verzekering. Ze zijn automatisch meeverzekerd.