
Terug bij je ouders? Bespaar dan op je verzekeringen
Klaar met studeren, maar nog geen betaalbare woning gevonden? Of om andere redenen op zoek naar tijdelijke woonruimte? Misschien kies je er dan voor om weer bij je ouders te gaan wonen. Geldt dit voor jou, lees dan zeker even deze tips voor je verzekeringen.
Weer even terug
Op zolder, in het tuinhuisje of natuurlijk gewoon in de oude tienerkamer. Ongeveer één op de twintig jongeren trekt weer even in het ouderlijk huis na een periode van zelfstandig wonen. Waarom? Vaak heeft dit te maken met de krappe huizenmarkt, een stukgelopen relatie of financiële tegenslag. Of gewoon om even rustig te bepalen wat de volgende stap wordt.
Ga jij ook (tijdelijk) terug naar je ouders? Dan zul je vast merken dat het voor- en nadelen heeft om weer thuis te wonen. Een voordeel is bijvoorbeeld dat je meeverzekerd kunt zijn met je ouders. Met de volgende tips zorg je dat je hiervan zoveel mogelijk profiteert.
Geef je verhuizing door
Allereerst: verhuis je terug naar het huis van je ouders, geef de adreswijziging dan meteen door aan je verzekeraar. Heb je bijvoorbeeld een auto- of een fietsverzekering, dan kan de premie door de verhuizing veranderen. De premie verschilt namelijk per regio en postcodegebied.

Voorkom een dubbele verzekering
Dubbel verzekerd zijn is een typische valkuil voor wie weer thuis gaat wonen. Want je betaalt dan wel een dubbele premie, maar krijgt helaas niet dubbel uitbetaald als je schade hebt. Bij de volgende verzekeringen ligt dit risico op de loer:
Inboedelverzekering
Een eigen inboedelverzekering heb je niet meer nodig als je weer thuis gaat wonen. Die kosten kun je dus mooi besparen. Neem je erg waardevolle spullen mee terug naar huis? Zoals een muziekinstrument, kunst of sieraden? Check dan het verzekerde bedrag bij je verzekeraar. Heb je een Interpolis Inboedelverzekering? Dan is een aparte kostbaarhedenverzekering niet nodig.
Buitenshuisverzekering
Jouw dure spullen lopen buítenshuis vaak nog meer risico op diefstal, verlies of schade. Denk aan je telefoon, laptop, oortjes of zonnebril. Heb je hiervoor een buitenshuisverzekering lopen? Let dan op, want als je ouders ook zo’n verzekering hebben, kun je als thuiswonende gewoon weer meeliften op hun polis.
Aansprakelijkheidsverzekering
Heb je toen je op jezelf woonde een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Slim. Je weet nooit wanneer die van pas komt. Maar eenmaal thuis is deze verzekering niet meer nodig als je ouders/verzorgers er ook al eentje hebben.
Check je andere verzekeringen
Net als bij elke andere verhuizing is het slim om even al je verzekeringen langs te lopen. Zo kun je checken of die nog helemaal bij je nieuwe situatie passen.
Reisverzekering
Heb je als student op kamers gewoond, dan sta je mogelijk nog op de polis van je ouders. Maar je kunt ook zelf een doorlopende reisverzekering hebben afgesloten. Zeker als je intussen hebt samengewoond. Als thuiswonende kun je weer via je ouders verzekerd zijn. Maar een eigen reisverzekering kan ook handig zijn. Die kun je dan precies laten aansluiten op jouw wensen. Bijvoorbeeld met een dekking voor wintersport, voor een lange stage in het buitenland of een verre reis.
Zorgverzekering
Voor jouw zorgverzekering verandert er in principe niets als je weer thuis gaat wonen. Iedereen boven de achttien heeft een zorgverzekering nodig. Wel kun je aan je ouders vragen of je via hen meeverzekerd kan zijn. Zij betalen dan jouw premie. Let op: heb je voor jezelf een budgetpolis met hoog eigen risico? Dan kan de stap naar meeverzekerd zijn met je ouders juist duurder uitvallen.
Meer weten over welke verzekeringen voor jou nodig of handig zijn? Bekijk hier onze tips.
Geef je ouders deze twee tips
Fijn dat je als thuiswonende kunt besparen op je verzekeringen. Wel is het handig dat je ouders nog even het volgende checken:
Is het juiste aantal personen in het huishouden doorgegeven? Zo voorkom je dat je onder- of oververzekerd bent. En dus ook dat je eventuele schade misschien niet (helemaal) vergoed krijgt. Hebben je ouders Interpolis verzekeringen? Dan kunnen ze de gezinssamenstelling eenvoudig controleren in de Rabo App.
Als je weer thuis gaat wonen en je ouders huren een woning, dan hebben ze mogelijk geen recht meer op huur- en zorgtoeslag. Laat ze daarom goed checken op welke toeslagen ze recht hebben.
Ook interessant voor jou:
Inzicht met de Rabo App
Wil je weten waar je geld naartoe gaat? De Rabo App biedt handige functies voor meer inzicht in je geldzaken.
Hoe ziet jouw financieel plan eruit?
Dromen en doelen voor de toekomst, we hebben ze allemaal. Misschien wil je eerder stoppen met werken of je kinderen financieel ondersteunen bij hun studie. Met het Rabo Financieel Plan krijg je snel inzicht in je mogelijkheden.
Bereken je bespaarkansen
Vind je het lastig om te bepalen waarop je kunt besparen? Vul dan de Persoonlijk Budgetadvies tool in van Nibud in en krijg snel inzichtelijk waar je jouw geld aan uitgeeft en waar je op kunt besparen.