“Op een dag sloegen we aan het rekenen. Wanneer zouden we dan met pensioen willen en wat ging dat kosten?”

“Mijn moeder overleed toen ze 47 jaar oud was. Ik moest haar al veel te vroeg missen. Misschien speelde het op de achtergrond mee in mijn beslissing om eerder met pensioen te gaan. Haar dood liet me zien dat het leven opeens voorbij kan zijn. Een stuk eerder dan je zelf misschien denkt. Als ik zelf niets deed, zou mijn pensioen pas beginnen wanneer ik 71 jaar oud was. Een bizar idee. Ik zag mezelf niet met mijn grijze haren en oude heupen naar kantoor gaan. Als ik er dan nog was. Ik wist dat ik het anders wilde, maar ik wist niet goed waar te beginnen.”


“Een jaar geleden ontmoette ik mijn vriend Nelson. In hem vond ik niet alleen mijn grote liefde maar ook een bondgenoot. Sommige stellen praten nooit over geld, wij hadden het er al snel over. We fantaseerden over de toekomst en hoe we die voor ons zagen. Hij zei dat hij wilde sparen om eerder met pensioen te gaan. Ik riep meteen: ‘Ik ook!’ Het idee groeide langzaam. We spraken er steeds vaker over en werden enthousiast. Op een dag sloegen we aan het rekenen. Wanneer zouden we dan met pensioen willen en wat ging dat kosten? We kozen voor een pensioenleeftijd van 50 jaar. Ik zag in mijn omgeving veel mensen van die leeftijd die klaar waren met werken, maar nog niet konden stoppen. Die moesten nog jaren door. In zo’n situatie wilden wij nooit komen.”

“We sparen niet alleen, maar beleggen ook, om zo meer rendement over ons spaargeld te krijgen”

“We rekenden uit dat we samen zo’n 900.000 euro nodig hebben om ons doel te bereiken. Een gigantisch bedrag, maar we hebben nog veel tijd om het bij elkaar te sparen. We zijn nu een jaar bezig. Hoeveel we tot nu toe gespaard hebben houden we liever voor onszelf, maar het gaat goed. We hebben allebei een goede baan, dat maakt sparen makkelijker. Al ken ik ook genoeg mensen die beide salarissen iedere maand uitgeven. We zetten iedere maand nadat ons salaris gestort is, een groot deel op onze eigen spaarrekening. We hebben allebei een aparte spaarrekening en praten elkaar vaak bij. Hoeveel hebben we samen al? Dat vinden we leuk. We sparen niet alleen, maar beleggen ook, om zo meer rendement over ons spaargeld te krijgen. Zeker nu de spaarrente zo laag is.”

Ontdek of beleggen iets voor jou is

Wist je dat je bij ons met elk bedrag kunt starten met beleggen? Zo kun je stap voor stap geld opbouwen voor jouw toekomst. Bijvoorbeeld om eerder te kunnen stoppen met werken of voor de studie van je kind.

“Wij gaan voor nu leuk én later leuk”

“Sparen gaat voor ons vrij natuurlijk. We zijn gelukkig met wat we hebben. We voelen niet de behoefte om er veel meer bij te kopen. Mijn vader vindt het goed dat we dit plan hebben en ervoor gaan. Maar hij vraagt ook wel eens bezorgd of we niet vergeten te genieten. Natuurlijk zegt hij dat ook omdat mijn moeder zo jong overleed. ‘Je kunt morgen onder een bus lopen,’ waarschuwt hij ons dan. Zijn bezorgdheid is niet nodig. We genieten volop. We kijken echt niet alleen naar de toekomst, maar leven ook nu. Zo reizen we op dit moment door Nieuw-Zeeland. Er zijn ook mensen die 10 jaar lang alleen maar werken, om dat geld te gebruiken voor een vervroegd pensioen. Daar kiezen wij niet voor. Wat als je er na 9 jaar niet meer bent? Dan ben je nooit aan de beloning toe gekomen. Wij gaan voor nu leuk én later leuk. Die balans hebben we gevonden door onze vaste lasten laag te houden waardoor we geld overhouden om te sparen én te kunnen doen waar we écht gelukkig van worden.”

“Elke dag opstaan en kunnen kiezen voor plezier en geluk”

“Stel dat we allebei 80 jaar worden. Dan hebben we nadat we op ons vijftigste met pensioen gaan nog dertig jaar om te relaxen. Iemand zei eens: je gaat je nog vervelen. Dat geloof ik niet. Ik denk ook niet dat we helemaal stoppen met werken. Daarvoor vinden we het veel te leuk en hebben we teveel ideeën. Het gaat om de vrijheid om iedere dag te kunnen kiezen voor wat je leuk vindt. Niks meer hoeven doen van je baas of alleen voor het geld. Elke dag opstaan en kunnen kiezen voor plezier en geluk. Zo zie ik ons pensioen. Misschien zeg ik mijn baan wel op en ga als freelancer werken. Het kan ook dat ik parttime verder werk. Of, als ik het helemaal gehad heb, stop ik er helemaal mee. Die vrijheid, om alleen nog maar naar je eigen hart te hoeven luisteren, daar doen we allemaal het voor.”