2 mannen lopen de trap op met een verhuisdoos

Hypotheek afsluiten

Als je een huis koopt komt er veel bij kijken. Een belangrijke stap is het afsluiten van je hypotheek. Hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden? Wij leggen het je graag stap voor stap uit, zodat je goed voorbereid bent.

Hoe wil jij je hypotheek afsluiten?

Bij Rabobank regel je je hypotheek op de manier zoals jij dat wilt. Ontdek welke manier bij jou past.

Hypotheek online regelen

De voordelen op een rij

Makkelijk online regelen, wanneer het jou uitkomt Persoonlijk hypotheekgesprek via video Korting op je advieskosten

Hypotheek via de lokale bank

De voordelen op een rij

Bepaal zelf het moment waarop je gebeld wil worden Persoonlijk hypotheekgesprek bij een bank bij jou in de buurt Korting mogelijk op je advieskosten bij online voorbereiding

Zo werkt het afsluiten van een hypotheek bij Rabobank

Het afsluiten van een hypotheek begint met een goede voorbereiding. Daar helpen we je graag bij.

Hypotheek berekenen

1 Hypotheek berekenen

Toon meer
Vrijblijvend oriëntatiegesprek

2 Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Toon meer
Persoonlijk adviesgesprek

3 Persoonlijk adviesgesprek

Toon meer
Adviesrapport en hypotheekofferte

4 Adviesrapport en hypotheekofferte

Toon meer
De rest regelen wij

5 De rest regelen wij

Hypotheekofferte akkoord? Je bent er bijna! Nadat wij de getekende hypotheekofferte hebben ontvangen, zorgen wij ervoor dat de notaris alle stukken die nodig zijn voor het passeren van de hypotheek ontvangt.

Daarom een hypotheek bij Rabobank

Er is meer mogelijk dan je denkt

Er is meer mogelijk dan je denkt

Onze adviseurs zetten alles op alles om een eerste woning mogelijk te maken voor jou. Wel zo fijn in deze lastige huizenmarkt.

Korting op je hypotheekrente

Korting op je hypotheekrente

Koop je een energiezuinige woning? Of heb je een betaalrekening bij Rabo? Dan krijg je korting op je hypotheekrente.

We zijn er ook als het tegenzit

We zijn er ook als het tegenzit

We begrijpen dat het soms financieel tegen kan zitten. We zullen er op dat moment alles aan doen om jouw situatie te verbeteren. Een fijn idee.

Ontdek de voordelen van Rabobank

Kosten bij het afsluiten of wijzigen van een hypotheek

Koop je een huis, dan krijg je te maken met de aankoopkosten van je nieuwe woning. Naast de aankoopkosten komen er ook nog andere kosten bij. Bijvoorbeeld de advies- en afsluitkosten voor een hypotheek.

Er gelden andere tarieven voor de advies- en afsluitkosten als je je bestaande hypotheek bij Rabobank wil wijzigen. Bijvoorbeeld als je je hypotheek wil ophogen om te verbouwen of als je hypotheekadvies nodig hebt in geval van uit elkaar gaan.

Lees meer over hypotheekadvies en kosten
jong stelt laadt de kofferbak in

Eerste hypotheek afsluiten?

Bij het kopen van je eerste huis komt er veel op je af. Waar te beginnen? We vertellen je graag meer over wat een hypotheek is en hoe het kopen van een huis werkt.

Lees de basics over het kopen van je eerste huis

Veelgestelde vragen over hypotheek afsluiten

Welke hypotheken kan ik afsluiten?

Bij de Rabobank hebben we verschillende hypotheekvormen en –voorwaarden. Deze zijn de basis voor onze hypotheekproducten. Vergelijk de vormen, voorwaarden en producten en bepaal welke aansluit op jouw wensen en situatie.

Vergelijk ze hier
Kan ik een tweede hypotheek afsluiten?

Ja, dat kan. Zo kun je je bestaande hypotheek verhogen of een nieuwe hypotheek afsluiten als je bijvoorbeeld een recreatie- of tweede woning koopt. De adviseur bespreekt de opties en mogelijkheden in het adviesgesprek. Voor dit gesprek betaal je kosten.

Hoelang duurt het afsluiten van een hypotheek?

Dat hangt af van jouw situatie. Na het adviesgesprek ontvang je van ons de hypotheekofferte. Als je de hypotheekofferte binnen hebt, kun je wat ons betreft eigenaar worden van het huis dat jij graag wilt kopen. Je krijgt meteen een offerte in plaats van een rentevoorstel. Zo’n rentevoorstel is namelijk geen garantie voor een hypotheek. Als je onze offerte tekent, weet je zeker dat je de hypotheek ook krijgt.

Kan ik mijn hypotheek afsluiten met een studieschuld?

Ook met een studieschuld kun je een hypotheek afsluiten. Wel heeft jouw studieschuld invloed op de maximale hypotheek die je kan krijgen. Om te bepalen hoeveel je maximaal mag lenen, zijn wij als bank wettelijk verplicht gebruik te maken van de normen die zijn opgesteld door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Deze zogeheten Nibud-normen bepalen het maximale percentage van je bruto-inkomen dat je mag uitgeven aan hypotheeklasten. Betaal je elke maand rente en aflossing over een studieschuld, dan houd je minder geld over voor de hypotheeklasten. Je maximaal te lenen hypotheekbedrag wordt door een studieschuld dus lager.

Lees meer over een studieschuld en een hypotheek
Kan ik een hypotheek afsluiten met een uitkering?

Je kan een hypotheek krijgen als je inkomen uit een uitkering ontvangt. De uitkering moet dan wel aan bepaalde eisen voldoen. Bijvoorbeeld dat deze structureel is en geen einddatum of een vaste einddatum kent. Voorbeelden zijn een uitkering uit een arbeidsongeschiktheid- of pensioenuitkering.

Hoe werkt het afsluiten van een hypotheek tijdens pensioen?

Een nieuwe hypotheek afsluiten na pensioen is mogelijk. Uitgangspunt daarbij is dat je een hypotheek afsluit met maandlasten die betaalbaar zijn, zodat je financieel gezond kan blijven wonen. De belangrijkste zaken bij het afsluiten van een hypotheek zijn jouw inkomen en het onderpand. Er is geen maximale leeftijd voor het afsluiten van een hypotheek als inkomen en onderpand in orde zijn. Wel gaat bij veel mensen het inkomen na pensioen omlaag. Een lager pensioeninkomen betekent ook een lagere maximale hypotheek. Dit kan ook al het geval zijn voordat je pensioen van start gaat, omdat wij 10 jaar voor je pensioen rekening houden met jouw pensioeninkomen.

Bereken je hypotheek
Ik wil mijn bestaande hypotheek aanpassen. Hoe werkt dat?

Tijdens de looptijd zijn er mogelijkheden om jouw bestaande hypotheek aan te passen. Bijvoorbeeld het ophogen van je hypotheek voor een verbouwing of het verduurzamen van je huis. Mogelijk kun je ook voor einde looptijd je hypotheekrente wijzigen voor lagere maandlasten. Wij vertellen je graag meer over deze opties.

Lees meer over je hypotheek of woning aanpassen
Afspraak maken

Onze adviseurs staan voor je klaar

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek met een adviseur. Dit kan waar en wanneer het jou uitkomt. Via videogesprek, telefonisch of op kantoor.