Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Antwoorden op een aantal veelgestelde vragen

Mogelijk heeft u gehoord dat een aflossingsvrije hypotheek op termijn minder betaalbaar kan worden. Op deze pagina vertellen we u graag in welke gevallen dit zo is en wat u hier aan kunt doen.

Heb ik een probleem met een aflossingsvrije hypotheek?

Op zich niet. U betaalt iedere maand een bedrag aan rente. Aflossen op uw hypotheek is mogelijk, maar niet verplicht. Wel is het belangrijk om na te denken over de betaalbaarheid van uw hypotheek in de toekomst:

  • Na 30 jaar kunt u de rente niet meer aftrekken van de belasting. De kans dat uw maandlasten dan stijgen is groot.
  • Ook uw pensioen speelt mee, want in veel gevallen daalt uw inkomen op dat moment.
  • Als uw rentevaste periode afloopt en de actuele rente op dat moment hoger is dan uw huidige rente, gaat u meer aan rente betalen.

Behalve de betaalbaarheid is er nog een ander aandachtspunt. Als uw totale hypotheekschuld hoger is dan de waarde van uw woning, kunt u een restschuld over houden op het moment dat u de woning verkoopt. Als u nu al start met aflossen, kunt u dit risico in de toekomst verlagen.

Check de betaalbaarheid van uw aflosingsvrije hypotheek

Wanneer loopt mijn aflossingsvrije hypotheek af?

Een aflossingsvrije hypotheek van de Rabobank heeft geen vaste einddatum. Wij eisen dus het openstaande hypotheekbedrag niet op een bepaalde datum bij u op.

U betaalt de openstaande hypotheekschuld terug als u uw huis verkoopt of soms als er sprake is van overlijden.

Wat gebeurt er als ik overlijd?

Na overlijden van één van beide partners, bekijken wij samen met de overblijvende partner de persoonlijke situatie en wat er mogelijk is. Wilt u dan in de woning blijven wonen en betaalt u de maandlasten, dan kan de aflossingsvrije hypotheek in principe doorlopen. In bijzondere situaties, bijvoorbeeld als u geen (mede)eigenaar wordt van de woning maar gaat huren van de kinderen, kan het zijn dat u de openstaande hypotheek moet aflossen.

Kan ik aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek?

Ja, dit is mogelijk! U kunt ieder jaar een percentage van het bedrag dat u oorspronkelijk hebt geleend aflossen zonder dat u hier een vergoeding voor betaalt. Meestal gaat het om 20% van het totale hypotheekbedrag. Kijk in de voorwaarden van uw hypotheek welk percentage voor u geldt.

Aflossen op uw hypotheek regelt u eenvoudig online. Dit kan online al vanaf € 1 per keer.

Log in en los af op uw hypotheek

Zijn er kosten verbonden aan aflossen?

Meestal kunt u ieder jaar opnieuw tot 20% van het bedrag dat u oorspronkelijk heeft geleend aflossen zonder kosten. In de voorwaarden van uw hypotheek staat welk percentage voor u geldt. Wilt u meer aflossen, dan kan het zijn dat u hier een zogenoemde boeterente voor betaalt: dit is een compensatie voor de rente-inkomsten die wij mislopen voor de resterende rentevaste periode.

Lees meer over boeterente

Welke andere maatregelen kan ik treffen?

Naast aflossen op uw hypotheek kunt u ook andere maatregelen nemen om uw aflossingsvrije hypotheek betaalbaar te houden in de toekomst en de kans op een restschuld te verlagen.

  • U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de hypotheekvorm te wijzigen. U kunt direct berekenen wat het betekent voor uw maandlast als u uw aflossingsvrije hypotheek omzet naar een annuïtaire of lineaire hypotheek. Het omzetten regelt u daarna samen met een Rabobankadviseur. Om uw hypotheekvorm te wijzigen betaalt u kosten.
  • Een andere optie is het oversluiten van uw huidige rente naar de actuele rente. Hierdoor kunnen uw maandlasten dalen.

Het kan ook helpen om via een andere weg vermogen op te bouwen. Met dit vermogen kunt u later eventuele stijgende kosten dekken of uw aflossingsvrije hypotheek helemaal of voor een deel aflossen.

Doe de afloscheck

Lees meer over hypotheekrente wijzigen

Wat als ik geen geld kan missen voor aflossingen?

Aflossen kan online al vanaf een laag bedrag, namelijk € 1 per keer. Mocht u die ruimte niet hebben, kijk dan bijvoorbeeld eens naar rentemiddeling. Hierdoor kan uw hypotheekrente misschien omlaag. Dit is vaak ook het geval als uw rentevaste periode op korte termijn afloopt. Het geld dat u door een lagere rente bespaart, kunt u gebruiken om af te lossen op uw aflossingsvrije hypotheek. Of bekijk onze tips voor het opbouwen van een buffer.

Lees meer over rentemiddeling

Lees meer over het opbouwen van een buffer

Nemen jullie contact met mij op?

In een aantal gevallen nemen wij contact met u op, bijvoorbeeld als het aflossingsvrije deel van uw hypotheek meer dan 80% van de waarde van uw woning is en u binnen afzienbare tijd met pensioen gaat of uw renteaftrek vervalt. U kunt ook zelf berekenen wat de betaalbaarheid is van uw aflossingsvrije hypotheek in de toekomst. 


Heeft u zelf nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bel mij terug

Contact

Rabobank