Rabo OverwaardePlan

Een hypotheek waarmee je de overwaarde van je huis kan gebruiken zonder dat je de woning direct moet verkopen. Bijvoorbeeld als aanvulling op je (pensioen) inkomen of voor het aanpassen van je woning, zodat je er langer kan blijven wonen.

Bestedingsruimte vanaf 65 jaarGeen verplichting om af te lossen tijdens de looptijdOverwaarde benutten zonder directe verkoop woning
Illustratie van een huis

Wat is een Rabo OverwaardePlan?

Met het Rabo OverwaardePlan kun je de overwaarde van je huis opnemen. We spreken vooraf met je af hoeveel van de overwaarde van je huis je mag gebruiken. Je neemt hiermee een voorschot op de verwachte verkoopopbrengst van je huis, zonder dat je de woning nu al moet verkopen. Met de extra bestedingsruimte kun je bijvoorbeeld je pensioen aanvullen, zorg inkopen, je huis verduurzamen of andere aanpassingen aanbrengen aan de woning om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Wanneer kies je voor het Rabo OverwaardePlan?

Het Rabo OverwaardePlan is een (financiële) oplossing die het mogelijk maakt om langer in je eigen huis te blijven wonen. Deze oplossing is niet zonder risico’s. Daarom is het verstandig om je vooraf goed te oriënteren hoe je langer zelfstandig kunt blijven wonen en wat mogelijk alternatieve (financiële) oplossingen zijn.

Lees meer over langer zelfstandig wonen

Hoe gebruik je de overwaarde in het Rabo OverwaardePlan?

Je kunt je overwaarde op twee manieren gebruiken.

Je leent in één keer een bedrag, bijvoorbeeld voor een grote uitgave, zoals een verbouwing. Je leent iedere maand een bedrag om je (pensioen) inkomen aan te vullen.

Deze manieren kun je ook combineren. Afhankelijk van je bestedingsdoel of je inkomenssituatie is een andere hypotheekvorm mogelijk passender.

Voorwaarden Rabo OverwaardePlan

We vinden het belangrijk dat de overwaarde die je opneemt verantwoord is. Daarom geldt een aantal voorwaarden, waaronder:

Je beschikt over een eigen huis in Nederland en woont hier zelf. Je hebt de leeftijd van 65 jaar bereikt. Heb je een partner? Dan moet minimaal één van jullie beiden 65 jaar zijn. Van tevoren spreken we met je af hoeveel van de overwaarde je kunt gaan gebruiken. De actuele marktwaarde van de woning en de staat van je woning speelt daarbij een rol. Je moet minimaal 10 jaar het gewenste bedrag kunnen opnemen uit de beschikbare overwaarde.

Kredietlimiet

Tijdens de looptijd van het Rabo OverwaardePlan neem je de overwaarde van je woning geleidelijk op. Heb je de afgesproken kredietlimiet bereikt? Dan kun je dit krediet niet meer gebruiken. Je moet dan zelf de lasten van de woning betalen. Lukt dat niet? En is het niet mogelijk om het Rabo OverwaardePlan te verhogen? Dan is het moment aangebroken om je woning te verkopen. Dat is ook het geval als het geleende bedrag de grens van 67,5% van de marktwaarde van je woning bereikt. We gaan hierover op tijd met je in gesprek.

Bestedingsdoelen

De overwaarde die je opneemt uit het Rabo OverwaardePlan kun je gebruiken voor een beperkt aantal doelen, zoals:

(pensioen) inkomen aanvullen duurzame investeringen, zoals het huis levensloopbestendig of energiezuiniger maken inkopen van zorg of ontzorging

Is het Rabo OverwaardePlan iets voor jou?

Maak een afspraak met onze adviseur en bespreek de mogelijkheden.