Stel zit aan de keukentafel en checken de betaalbaarheid van hun aflossingsvrije hypotheek.

Blijft jouw hypotheek straks ook betaalbaar?

Log in en doe in 10 minuten de Toekomstcheck

Jouw aflossingsvrije hypotheek nu en later

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan betaal je alleen rente en los je tussentijds niet af. Maar wat betekent dit voor jouw maandlasten in de toekomst? Bijvoorbeeld als je met pensioen gaat of je renteaftrek vervalt. Dat moment lijkt misschien nog ver weg, maar het is goed om te kijken of je deze straks nog kunt betalen.

Blijft jouw hypotheek straks ook betaalbaar?

· Als je met pensioen gaat, kan je inkomen dalen. Je hebt dan mogelijk minder te besteden terwijl je hypotheeklasten blijven.

· Na 30 jaar vervalt jouw hypotheekrenteaftrek. Hierdoor mis je belastingvoordeel en stijgen je netto maandlasten.

· Als de rente stijgt en je hebt een variabele rente of je moet jouw rente opnieuw vastzetten, dan stijgen je hypotheeklasten.

Doe de Toekomstcheck

Veelgestelde vragen over een aflossingsvrije hypotheek

Heb ik een probleem met een aflossingsvrije hypotheek?

Op zich niet. Je betaalt iedere maand een bedrag aan rente. Aflossen op jouw hypotheek is mogelijk, maar niet verplicht. Wel is het belangrijk om na te denken over de betaalbaarheid van jouw hypotheek in de toekomst:

Na 30 jaar kun je de rente niet meer aftrekken van de belasting. De kans dat jouw maandlasten dan stijgen is groot. Het maximumpercentage waartegen de rente mag worden afgetrokken van de belasting daalt van 43% nu naar 37,10% vanaf 2023. Ook jouw pensioen speelt mee, want in veel gevallen daalt jouw inkomen op dat moment. Als jouw rentevaste periode afloopt en de actuele rente op dat moment hoger is dan jouw huidige rente, ga je meer aan rente betalen.

Behalve de betaalbaarheid is er nog een ander aandachtspunt. Als jouw totale hypotheekschuld hoger is dan de waarde van jouw woning, kun je een restschuld over houden op het moment dat je de woning verkoopt. Als je nu al start met aflossen, kun je dit risico in de toekomst verlagen.

Wanneer loopt mijn aflossingsvrije hypotheek af?

Een aflossingsvrije hypotheek van de Rabobank heeft geen vaste einddatum. Wij eisen dus het openstaande hypotheekbedrag niet op een bepaalde datum bij je op.

Je betaalt de openstaande hypotheekschuld terug als je jouw huis verkoopt of soms als er sprake is van overlijden.

Wat gebeurt er als ik overlijd?

Na overlijden van één van beide partners, bekijken wij samen met de overblijvende partner de persoonlijke situatie en wat er mogelijk is. Wil je dan in de woning blijven wonen en betaal je de maandlasten, dan kan de aflossingsvrije hypotheek in principe doorlopen. In bijzondere situaties, bijvoorbeeld als je geen (mede)eigenaar wordt van de woning maar gaat huren van de kinderen, kan het zijn dat je de openstaande hypotheek moet aflossen.

Kan ik aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek?

Ja, dit is mogelijk! Je kunt ieder jaar een percentage van het bedrag dat je oorspronkelijk hebt geleend aflossen zonder dat je hier een vergoeding voor betaalt. Meestal gaat het om 20% van het totale hypotheekbedrag. Kijk in de voorwaarden van jouw hypotheek welk percentage voor jou geldt.

Aflossen op je hypotheek regel je eenvoudig online. Dit kan online al vanaf € 1 per keer.

Log in en los af op jouw hypotheek
Welke andere maatregelen kan ik treffen?

Naast aflossen op je hypotheek kun je ook andere maatregelen nemen om jouw aflossingsvrije hypotheek betaalbaar te houden in de toekomst en de kans op een restschuld te verlagen.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de hypotheekvorm te wijzigen. Je kunt direct berekenen wat het betekent voor jouw maandlast als je jouw aflossingsvrije hypotheek omzet naar een annuïtaire of lineaire hypotheek. Het omzetten regel je daarna samen met een Rabobankadviseur. Om jouw hypotheekvorm te wijzigen betaal je kosten. Een andere optie is het oversluiten van jouw huidige rente naar de actuele rente. Hierdoor kunnen jouw maandlasten dalen. Het kan ook helpen om via een andere weg vermogen op te bouwen. Met dit vermogen kun je later eventuele stijgende kosten dekken of jouw aflossingsvrije hypotheek helemaal of voor een deel aflossen.

Doe de afloscheck
Lees de overige veelgestelde vragen over extra aflossen

Gratis hypotheekgesprek

Onze adviseurs staan voor je klaar Heb je nog vragen? Maak dan een gratis afspraak. Via videogesprek, telefonisch of kantoor.