Man denkt na over verlengen hypotheekrente met iPad in zijn hand.

Hypotheekrente verlengen

Loopt de rentevaste periode van je hypotheek bijna af? Een goed moment om je hypotheek onder de loep te nemen en te kijken welke periode bij jouw situatie past. Lees meer over het opnieuw vastzetten van je hypotheekrente.

Kiezen van een rentevaste periode

Korte rentevaste periode

Hoelang wil je zekerheid over je maandlasten? Het antwoord op deze vraag is bepalend voor de rentevaste periode die je kiest. Je kunt je rente kort of lang vastzetten. Beide opties hebben voor- en nadelen:

+ Je profiteert er eerder van als de rente lager wordt + Je start meestal met een lagere rente dan bij een lange rentevaste periode* - Je hebt kans dat de rente hoger is als je de nieuwe rente moet vastzetten - Je maandlasten zijn voor alleen die korte periode gelijk

* Een lagere rente bij een spaarhypotheek kan leiden tot een hogere premie of inleg.

Lange rentevaste periode

+ Je loopt voor een langere periode geen risico op een hogere rente + Je maandlasten blijven die langere periode gelijk - Je profiteert er niet van als de rente in de tussentijd lager wordt - Je start meestal met een hogere rente dan bij een korte rentevaste periode - Wil je tussentijds een andere rente of ander rentetype? Dan betaal je meestal een hogere vergoeding dan bij een korte rentevaste periode

Stappen rentevaste periode verlengen

1

Stap 1: wij sturen je een rentevoorstel

Drie maanden voordat je rentevaste periode afloopt, ontvang je van Rabobank een brief met een voorstel.

Toon meer
2

Stap 2: geef je keuze door

Geef je keuze voor een rentevaste periode aan en stuur de brief naar ons terug. Of maak een afspraak met je adviseur. Wij voeren de nieuwe rentevaste periode door. Geef je geen keuze door, dan passen we dezelfde rentevaste periode toe die je nu hebt.

3

Stap 3: bevestiging nieuwe rentevaste periode

Je ontvangt een bevestiging van je keuze in Mijn Berichten in de online bankieren omgeving van de Rabobank.

Toon meer
4

Stap 4: ingangsdatum nieuwe rente (of premie)

Je nieuwe rente gaat direct na het einde van je vorige rentevaste periode in. Je betaalt de nieuwe rente op de laatste dag van de maand nadat je oude rentevaste periode afloopt.

Toon meer
Illustratie van een smartphone met een spaarpot op het scherm

Hypotheekrente tussentijds aanpassen

Het is niet mogelijk om je rentevaste periode aan te passen, eerder dan drie maanden voordat deze afloopt. Is de hypotheekrente op dit moment lager dan de rente die jij betaalt voor je hypotheek? Dan kan het interessant zijn om je hypotheekrente tussentijds aan te passen naar de actuele rente. Hiervoor betaal je wel een vergoeding.

Lees meer over je hypotheekrente aanpassen

Goed om te weten voor het maken van een keuze

Wil je een nieuwe rentevaste periode kiezen? Houd dan onder andere rekening met de volgende zaken:

Resterende looptijd van je hypotheek

De nieuwe rentevaste periode mag niet langer zijn dan de resterende looptijd van je hypotheek. Loopt je hypotheek nog 21 jaar? Dan mag je jouw nieuwe rente maximaal 20 jaar vastzetten.

Waarde van je woning

Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie? En heb je meer dan 67,5% van de woningwaarde geleend? Dan betaal je mogelijk een opslag op je hypotheekrente. Misschien kan deze opslag omlaag. Bijvoorbeeld omdat je hebt afgelost of omdat je jouw huis hebt verbouwd of verduurzaamd.

Kan er een opslag worden verwijderd of verlaagd? Dan verwerken we dat in het renteaanbod dat je van ons krijgt. Om te berekenen of je opslag omlaag kan, kijken we naar de marktwaarde van je huis. De marktwaarde stellen we vast met de waarde die bepaald is toen we je de lening hebben gegeven. Of op basis van een recentere waarde als je die ons daarna gegeven hebt. Namelijk de meest recente WOZ-waarde of een taxatierapport dat niet ouder is dan zes maanden.

Lees meer over renteopslag in je hypotheek
Jouw hypotheekvoorwaarden

Een Annuïteiten - of Lineaire hypotheek heeft Basis- of Plusvoorwaarden. Heb je jouw hypotheek vóór 1 april 2017 afgesloten? Dan heb je Plusvoorwaarden als je jouw hypotheek niet hebt omgezet naar Basisvoorwaarden. Heb je jouw hypotheek na 1 april 2017 afgesloten? In je overeenkomst staat welke hypotheekvoorwaarden je hebt.

Voor de Basis- en Plusvoorwaarden gelden verschillende rentes. Er zijn wellicht mogelijkheden om je Annuïteiten- of Lineaire hypotheek met Plusvoorwaarden om te zetten naar een hypotheek met Basisvoorwaarden. Wil je weten wat voor jou geldt? Neem dan contact op met jouw Rabobank.

Lees meer over omzetten naar Basisvoorwaarden
Als je een spaar- of bankspaarhypotheek hebt

Heb je een SpaarZeker, Rabobank Opbouwhypotheek, Rabobank OpMaat A hypotheek of SpaarOptimaal Hypotheek? Dan wordt je maandelijkse inleg aangepast op basis van de nieuw gekozen rentevaste periode. Een daling van je rente betekent bijvoorbeeld dat je premie of inleg omhoog gaat. Zo bereik je alsnog het afgesproken eindbedrag. Een adviseur kan voor je berekenen wat je nieuwe inleg wordt.

Een voorbeeldberekening*

Stel, je hebt een Rabobank Opbouwhypotheek. Hiermee spaar je tot 1 januari 2038 voor een eindbedrag van € 180.000.

De huidige rente die je hierover betaalt is 5%

De inleg die daarbij hoort is € 239,47

Je verlengt je rente, waarbij deze daalt naar 2,3%

Om het eindbedrag te halen, wordt je nieuwe inleg verhoogd naar € 438,93

* Dit is een voorbeeldberekening die de impact van een dalende rente voor de inleg van een opbouwspaarrekening laat zien. In dit voorbeeld is geen rekening gehouden met hoog/laag stortingen of al opgebouwde waarde. Er kunnen geen rechten aan deze berekening worden ontleend.

Vergoedingsvrij extra aflossen op je hypotheek

Elk jaar kun je 10 tot 20% vergoedingsvrij extra aflossen op je hypotheek. Welk percentage voor jou geldt, vind je terug in de algemene voorwaarden bij de lening van jouw woning. Vanaf twee weken voor het einde van de rentevaste periode kun je alleen het leningdeel dat valt binnen het percentage uit de voorwaarden onbeperkt extra aflossen zonder een vergoeding te betalen.

Een leningdeel gebaseerd op het Euribortarief, variabele rente, repeterend vast of rentestabiele rente kun je altijd zonder vergoeding vervroegd aflossen. Dit geldt alleen als je een hypotheek met Plusvoorwaarden hebt.

Lees meer over extra aflossen
Verhuizen tijdens de rentevaste periode

Verhuis je tijdens de rentevaste periode en verkoop je tijdens die periode je woning? Dan betaal je bij ons geen vergoeding voor het eerder aflossen van je hypotheek. In de algemene voorwaarden voor je woning lees je hier meer over.

Hypotheekrenteaftrek

Kwalificeert je hypotheek als eigenwoningschuld? Dan vervalt na maximaal 30 jaar je hypotheekrenteaftrek. Is je hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2001? Dan is de termijn van 30 jaar ingegaan vanaf 1 januari 2001. Als de hypotheekrenteaftrek vervalt, worden je netto rentelasten hoger.

Kosten

Voor het opnieuw vastzetten van de rentevaste periode van je hypotheek betaal je geen advies- en afsluitkosten.

Korting op je hypotheekrente

Heb je een betaalrekening bij Rabobank waarop je inkomen binnenkomt en waarvan de lasten van je hypotheek worden afgeschreven? Dan ontvang je een korting op je hypotheekrente. Had je al een betaalrekening bij ons? Dan wordt deze korting verwerkt in het renteaanbod dat je van ons krijgt.

Lees meer over betaalpakketkorting
Lees de overige veelgestelde vragen