Elk jaar kun je een gedeelte van je hypotheek vergoedingsvrij terugbetalen. Extra aflossen noemen we dat. Met een extra aflossing betaal je een deel van jouw hypotheekschuld terug. Een prettig idee, want je kunt er zo voor zorgen dat jouw maandbedrag daalt óf de looptijd van je hypotheek wordt verkort. Bereken van tevoren wat extra aflossen of een alternatief jou kan opleveren. Dit helpt je om een keuze te maken die nu en in de toekomst bij je past.

Wil je nu extra aflossen?

Extra aflossen regel je snel en gemakkelijk via ‘Mijn Wonen’, jouw persoonlijke en beveiligde online omgeving. Log in via Rabo Online Bankieren of de Rabo App en houd je Rabo Scanner bij de hand.

Heb je geen Rabobank rekening? Met iDIN kan je ook online aflossen via een andere bank.

Nu extra aflossen

De voor- en nadelen van extra aflossen

Wil je nu lagere maandlasten door extra af te lossen? Of wil je je geld op een andere manier besteden? Soms levert een andere investering meer op.

VoordelenNadelen
Lagere maandlasten of dezelfde maandlasten en een kortere looptijdMinder spaargeld voor onverwachte uitgaven
Ieder jaar een deel aflossen zonder een vergoeding te betalenMinder hypotheekrenteaftrek
Lagere hypotheekschuld en minder kans op restschuld bij verkoop woningBij verhuizen kans op grotere eigenwoningreserve en kans op verlies overgangsrecht
Mogelijk minder belasting betalen over je vermogen in box 3Kan fiscaal nadelig zijn voor een spaar- of beleggingshypotheek
Mogelijk verval van jouw renteopslagSoms levert een andere investering meer op
De premie voor de hypotheekbescherming of overlijdensrisicoverzekering kan mogelijk omlaag

Alternatieven

Kijk ook eens naar andere manieren om het geld dat je over hebt nuttig te besteden. In een aantal gevallen levert een alternatief een beter rendement op dan extra aflossen:

Maarten Verhoef, financieel adviseur

Vier tips over wel of niet extra aflossen

“Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft minder dan € 5.000 spaargeld”

Maarten Verhoef, financieel adviseur

Lees vier tips van onze adviseur over wel of niet extra aflossen

Veelgestelde vragen over extra aflossen

Wat kost extra aflossen? En hoe zit het met het aflossen op een spaarhypotheek of beleggingshypotheek? Lees het antwoord op veelgestelde vragen over extra aflossen.

Lees meer