Hoeveel sparen voor je kind

Hoeveel ga ik sparen voor mijn kind?

Geld opzij zetten zodat je kind kan gaan studeren, dit is een van de meest gehoorde spaardoelen van ouders. Studeren is helaas niet goedkoop en hetzelfde geldt voor een spaardoel als het rijbewijs. Ga aan de slag met de tool en zie direct welk bedrag past bij jouw spaardoel(en).

Wat kosten veel voorkomende spaardoelen voor kinderen?

Je kunt voor één of meerdere spaardoelen gaan. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je kan missen en wat je belangrijk vindt. Bekijk wat de meest voorkomende spaardoelen van ouders voor hun kind zijn en de gemiddelde kosten, op basis van cijfers van het Nibud en CBR.

Meest voorkomende spaardoelenGemiddelde kosten
Collegegeld en studiemateriaal€ 12.288
Autorijbewijs€ 2.400

Wil je dat je kind kan gaan studeren? De kans is groot dat je kind dan ook op kamers gaat. Ook daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Je kunt overwegen of je ook hier al rekening mee wil houden met je spaardoel. Dit zijn de gemiddelde kosten voor een uitwonende student tijdens een vierjarige opleiding volgens het Nibud.

SpaardoelGemiddelde kosten
Kamerhuur (uitwonend)€ 20.016
Boodschappen en kleding€ 9.984
Vervoer, telefoon en vrijetijdsuitgaven€ 11.808

Ga je voor je kind sparen, beleggen of allebei?

Je kunt zo aan de slag met onze tool om je verwachte eindbedrag te berekenen. Maar hoe wil je je vermogen op gaan bouwen? Vermogen opbouwen voor de toekomst van je kind kun je op verschillende manieren doen:

  • Sparen: De meeste ouders kiezen voor sparen omdat sparen een goede manier is om met weinig risico een bedrag op te bouwen voor je kind.
  • Beleggen: Door de lage spaarrente verdiepen steeds meer ouders zich in beleggen voor hun kind. Het is geen geheim dat beleggen risico’s kent, je kunt namelijk (een deel van) je inleg verliezen. Maar bij een langere looptijd, kan beleggen zeker een interessante optie zijn.
  • Of ga voor een combinatie van sparen en beleggen. Zo ga je voor de meer zekerheid van sparen met de kans op een hoger rendement van beleggen.

Ga aan de slag en ontdek het verwachte eindbedrag

Bereken op basis van hoeveel je wil en kunt opzij zetten voor je kind wat je maandelijkse inleg kan opleveren over een langere periode. Uit de tool komt een verwacht eindbedrag, dit is slechts een indicatie. Bij zowel sparen als beleggen kan het uiteindelijke eindbedrag hoger of lager liggen.Dit omdat het afhankelijk is van de bedragen die je inlegt en hoe de spaarrente en beurs zich ontwikkelt.

  • Ga je voor sparen? Zet onderstaand de slider op 100% sparen.
  • Ga je voor beleggen? Zet onderstaand de slider op 100% beleggen.
  • Ga je voor een combinatie van sparen en beleggen? Speel dan met de slider en ontdek welke verdeling het beste past bij jouw wensen en voorkeuren.