Een vrouw loop over straat

10 tips om je eerste € 100.000 te sparen

De eerste €100.000 sparen is het moeilijkst. Als je dat eenmaal hebt, treden mechanisme in werking waardoor je geld vanzelf hard gaat groeien. Maar hoe krijg je dat eerste immense bedrag bij elkaar? We hebben tien tips voor je.

1. Maak een moodboard

Ga rond tafel en maak een moodboard. Ja, heren onder ons, je hoort het goed. En nee, dat is niet suf. Een moodboard. Dit is echt stap één op weg naar die €100.000. In het midden van het papier kalk je met een dikke stift dat doelbedrag, daar omheen schrijf je woorden en plak je plaatjes die je associeert met het behalen van dit doel. Wat het ook is. Visualiseer het. Ga het letterlijk voor je zien. En hang het resultaat van jullie knutselen op in huis. Op een plek waar je het in ieder geval elke dag ziet. Doe dit samen, als je een partner hebt. Ook als je een moodboard maken suf vindt. Ik beloof dat het je gaat helpen.

2. Het is niet ingewikkeld

Stop met geld ingewikkeld vinden. Veel mensen vinden alles wat met geld te maken heeft lastig en ingewikkeld. Dus haken ze af. Geld hoort nu eenmaal bij het leven. Het is gewoon een kwestie van optellen en aftrekken. Oke, en soms een beetje delen. Veel lastiger wordt het niet. Blijf het vooral zo zien. Als je €100.000 wilt sparen, zul je minder uit moeten geven dan je verdient. Klaar. Moeilijker is het niet.

3. Spaar automatisch

Als je alleen spaart wat er aan het einde van de maand overblijft, zal het saldo op je spaarrekening niet heel hard stijgen. Spaar dus aan het begin van de maand. Als je weet wat je kosten zijn in een maand, weet je ook hoeveel je ongeveer kunt sparen. Dus zodra je geld binnen is, zet je dat geld op een spaarrekening. Sparen first, spenden second.  Je kunt tegenwoordig automatisch sparen, waardoor je bank het op een bepaalde datum vanzelf overschrijft naar je spaarrekening.

Meer over automatisch sparen

4. Neem de tijd

Een enorm cliché: haastige spoed is zelden goed. Maar het is echt waar. Natuurlijk wil je liever vandaag dan morgen je doel bereiken, maar €100.000 hebben de meeste mensen nu eenmaal niet overnight bij elkaar. Stel realistische doelen. Wij hadden eigenlijk helemaal geen tijdsbestek voor ogen. We spaarden zoveel als kon en zagen ons vermogen groeien, waardoor we enthousiast werden om verder te gaan. Sparen is geen sprint, het is een duurloop. Als je te hard van start gaat, hou je het niet vol.

5. Vind jezelf niet zo snel zielig

Bezuinigen op je uitgaven hoort nu eenmaal bij sparen. En dat betekent heus niet dat je op zaterdagavond vanaf nu met een dikke trui bij de open haard hoeft te zitten naast een pak goedkope wijn. Het betekent wel dat je die onzinnige impulsaankopen achterwege laat. Je mist er niks aan, want uit onderzoek blijkt al jaren dat ze je niet gelukkiger gaan maken. Hou voor ogen dat je dit voor jezelf doet. Niet voor een ander, niet onder dwang. Je kiest er zelf voor en het brengt je uiteindelijk meer geluk dan die impulsaankopen nu doen.

6. Duik in je financiën

Ja, sorry, deze hoort er gewoon echt bij. Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven. Niet meer tijd aan besteden dan nodig is, want de meeste mensen vinden dit vervelend om te doen. Het is noodzakelijk kwaad op weg naar je eerste vermogen. En als je er echt voor gaat, ik durf het bijna niet te zeggen, gaat een kasboekje je ook helpen. Niet afhaken, nu. Zo’n schriftje geeft je echt meer inzicht. Dus ben je eerder bij je doel.

6 tips voor om inzicht te krijgen

7. Ga iets bijverdienen

We snappen dat niet iedereen een dik inkomen heeft. Maar we geloven wel dat iedereen die gezond van lijf en leden is, kan proberen iets bij te verdienen. Oppassen op buurkinderen, een handeltje online, spullen verkopen op Marktplaats. Wees creatief.

8. Alleen jouw mening telt

Als je van plan bent €100.000 te sparen, vindt iedereen daar iets van. Maar laat iedereen er maar lekker van alles van vinden. Wie het laatst lacht, lacht het best.

9. Verander je money mindset

Veel mensen hebben een negatief gevoel bij geld. Weg ermee! Wat in het verleden gebeurd is, is gebeurd. Je gaat nu vooruit kijken en je toekomst kan er hartstikke rooskleurig uitzien. Ga geld zien als een middel om je doelen te bereiken. Iets fijns, positiefs, wat mogelijkheden biedt. Gun het jezelf om geld te hebben en te sparen. Het is geen straf maar een cadeau aan jezelf.

10. Gelukt?

Yes! Je hoort nu bij de 100k-club. Nog één laatste tip: blijf dankbaar. Dit doel bereiken is niet voor iedereen haalbaar, daar zijn we ons heel bewust van. Met een redelijk inkomen, zeker met twee inkomens, kom je een heel end. Maar niet iedereen zit in zo’n situatie. Dus: lukt het, realiseer dan dat je lucky bent. Probeer ook te delen met mensen die het minder goed hebben. Een mooi cadeau, een spontane bijdrage, wat geld doneren aan een Sinterklaasactie voor gezinnen die minder te besteden hebben. Soms krijg je van delen niet perse minder, maar op een niet-financiële manier juist meer.