Twee mensen aan een keukentafel

Sparen voor verschillende levensfase

Sparen is anders in iedere fase van je leven. Want als Je leven verandert, veranderen ook de kosten, je wensen en de manier waarop je spaart. Dus hierbij voor een aantal levensfases wat specifieke spaartips.

Je eerste baan

Budgeteren kun je leren

Gefeliciteerd. Je bent een baan gevonden. Laat nu dan het budgetteren beginnen. Je financiën veranderen nu zo sterk, dat je een beetje houvast nodig hebt. Zet op papier wat je netto salaris is en hoeveel lasten je hebt. Dan zie je, waarschijnlijk, dat je opeens veel meer overhoudt dan toen je nog een bijbaantje hebt. Zeker als je nog thuis woont. Bepaal aan de hand daarvan hoeveel je weg gaat zetten iedere maand. En doe jezelf een lol, boek een automatische overboeking in naar je spaarrekening. Meteen op de dag nadat je salaris is gestort. Al geeft je de rest allemaal uit, dan heb je in ieder geval iets gespaard.

Leg een noodfonds aan.

Probeer van je eerste salarissen een noodfonds aan te leggen van een paar honderd euro. In een perfecte wereld zit er in ieder geval 1000 euro in. Dat gaat je vaak redden de komende jaren, want onverwachte rekeningen lijken altijd tegelijkertijd te komen. Door je spaarpotje hoef je daar nooit voor te lenen of rood te staan.

Meer over spaarpotjes

Vraag om hulp.

Natuurlijk, je wilt onafhankelijk zijn, maar wees niet te trots. Vraag vooral je vader, moeder, oudere broer of zus, of iemand anders die je vertrouwt, om een middagje met je te zitten. En bepaal samen hoe je dit geld-gedoe nu het beste aanvliegt. Dat gaat je uiteindelijk veel geld besparen en dus opleveren.

Ontdek de lol van sparen

Stel een spaardoel en ga ervoor. Natuurlijk met een getekende barometer op de wc-deur. Als je nu al ontdekt hoe tof sparen kan zijn, blijf je dat waarschijnlijk je hele leven doen.

Leer jezelf aan om al je contant geld in een potje te doen. Zo spaar je, zonder dat je het doorhebt, een aardig spaarpotje bij elkaar.

 

Je eerste huis

Open een extra betaalrekening

Open een tweede betaalrekening waar je vaste lasten vanaf worden gehaald. Dus gebruik één rekening om je vaste lasten, die iedere maand gelijk zijn, vanaf te laten schrijven. Daar heb je ook geen pasje voor nodig. De andere rekening is om te spenden.

Welke rekening past bij mij?

Maak een boodschappenlijstje.

Waarschijnlijk klinken we nu als je moeder. Maar ze heeft gewoon een punt. Boodschappen is zo’n kostenpost waar je als kersverse op-jezelf-woner een vermogen aan uitgeeft. Dat heb je vaak niet eens door. Een simpel lijstje kan die kosten zeker met 25% drukken. Plan voor drie dagen vooruit en haal in één keer in huis wat je nodig hebt. Scheelt je geld en die onnodige fietsritjes door de kou naar de supermarkt.

Creëer een huis-potje

Een eigen huis is duur. Zeker als het een koophuis is. Gaat je dak lekken? Dan zul je dat moeten laten maken en de rekening zelf betalen. Niemand die dat voor je gaat doen. Volgens Vereniging Eigen Huis zouden Nederlandse huizenbezitters gemiddeld 300 euro per maand weg moeten zetten voor onderhoud. Nogal een bedrag dat je, vermoed ik, niet meteen haalt. Het hangt ook weer af van het bouwjaar van je huis en de staat.

Kinderen

Ja, je financiën veranderen nogal wanneer je vader of moeder wordt. Er komt gewoon een heel duur mensje bij. Misschien kun je niet meer zoveel sparen als je gewend was, terwijl geld wegzetten nu juist zo belangrijk is. Probeer gemotiveerd te blijven. Je spaardoel is nu duidelijker dan ooit. Zij/hij zit bij je aan tafel 🙂  

Hoeveel kost een kind?

Doe iets! Spaar, beleg of bereid je op een andere manier financieel voor op de kosten van je kids. Niets doen is nu geen optie meer. Ik snap dat je het wilt uitstellen, maar het moet uiteindelijk betaald worden en des te langer je wacht, des te harder je straks zult moeten sparen. Dus: praat erover en onderneem actie.

Maak het thuis leuk.

Tegenstrijdig? Nee, hoor. Woon je in een fijn huis? Hebben je kids veel speelgoed of een speeltuin voor de deur? Dan is het gemakkelijker om minder geld uit te geven aan uitjes. Geen pretparken en dierentuinen meer. En dat scheelt een hoop geld, joh.

Verkopen, die handel!

Zijn je kinderen uit kleding gegroeid? Gebruiken ze speelgoed niet meer? Bedje te klein geworden? Weg ermee. Zet ze op Marktplaats zodra je er klaar mee bent.  Zo houd je je huis opgeruimd en krijg je er nog wat extra centen voor ook.

Ze gaan de deur uit

Spaar de kosten die wegvallen.

Er even vanuit gaande dat je kids nu klaar zijn met studeren, vallen er nogal wat lasten weg. Ze eten niet meer mee, je betaalt geen collegegeld of boeken meer. Tel op wat er allemaal wegvalt aan rekeningen en stel nu een automatische incasso ter waarde van dat bedrag in. Dat geld gaat vanaf nu naar je spaarrekening. Je bent toch gewend het uit te geven.

Tijd om je pensioen te checken.

Hoe staat het er eigenlijk voor? Nu er kosten wegvallen, kun je ook kiezen om dat te gebruiken om in je oude dag te investeren. Op Pensioenoverzicht.nl krijg je met één druk op de knop (en je digid) supermakkelijk inzicht in je financiën. Ben je zzp’er dan ligt het vaak wat ingewikkelder. Nu is écht de tijd om naar een adviseur te stappen die je adviseert en verder helpt.

Kijk opnieuw naar je uitgaven.

Heb je die grote auto nog nodig, nu je kinderen er niet meer in zitten? Zijn al die verzekeringen nog nodig? Door kosten te schrappen, gaat je ruimte om te sparen omhoog. Wanneer je van minder geld rond kunt komen, heb je straks ook minder pensioen nodig. Scheelt je weer sparen!

Maak jezelf oud.

Onderzoek zegt: sparen voor de langere termijn vinden we lastig omdat we geen gevoel hebben bij onze oudere zelf. Het helpt om vaker aan die toekomst te denken. Zie het voor je. Ogen dicht en visualiseren. Dit is wetenschappelijk onderzoek, mensen. Dus de moeite waard om te proberen. Je kunt ook een Vision board maken. Dat is een soort collage met, in dit geval, alles wat je je na je pensioen in je leven zou willen zien. Lastig om daar al iets bij te voelen? Download de FaceApp-app, maak een foto van jezelf en maak ‘m oud.