Rabobank

Handige tips voor je (nieuwe) koopwoning

Heb je een koopwoning, of ga je een woning kopen? Dat is een hele verantwoordelijkheid. Je moet bijvoorbeeld zelf aan de risico’s denken en het onderhoud aan je woning doen. En wat als je je woning wilt verbouwen of verduurzamen, waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Op deze pagina vind je handige tips zodat jij weet wat je rechten en plichten zijn.

Illustratie paraplu

1. Weet wat de belangrijke risico’s zijn

Als woningeigenaar loop je het risico dat er schade ontstaat aan je woning. Denk maar eens aan stormschade, een lekkage aan het dak of een ruitbreuk. Om te voorkomen dat woningeigenaren met een hypotheek zelf opdraaien voor de (hoge) kosten is een opstalverzekering (of woonhuisverzekering) verplicht. Met de Interpolis Woonhuisverzekering ben je all-risk verzekerd. Dus ook je zonnepanelen en je tuin zijn meeverzekerd.

Niet verplicht, maar wel belangrijk: een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Als je inkomen plotseling wegvalt door overlijden, kunnen de financiële gevolgen voor je partner, gezin of familie groot zijn. Het verdriet kun je niet voorkomen, de financiële zorgen wel. Zorg dat jouw geliefden door kunnen met hun leven als jij er niet meer bent.

Illustratie van voorzitshamer en boeken

2. Voorkom hoge juridische- en aansprakelijkheidskosten

Whoops: stel je wordt aansprakelijk gesteld omdat er enkele dakpannen op een voorbijganger vallen. Een schadeclaim kan enorm oplopen, zeker als er sprake is van letselschade. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je wordt opgezadeld met een fikse schuld.

En wat als je middenin een verbouwing zit en je aannemer laat het afweten. Of de klusjesman die je hebt ingeschakeld heeft voor een extra gat in je muur gezorgd. Kom je er samen niet uit? Dan kan het uitdraaien op een juridisch conflict. En dat kan veel geld gaan kosten. Geen paniek: met de Interpolis Rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp, ook als je bijvoorbeeld een geschil hebt met de buren.

Huis met rokende schoorsteen

3. Je huis verhuren: zo zit dat

Stel: je krijgt je huis niet verkocht of je gaat een jaar in het buitenland werken. Dan kun je overwegen om je woning (tijdelijk) te verhuren. Let op als je een hypotheek hebt want voor verhuur heb je toestemming nodig van de geldverstrekker. Ook moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente vanwege de leegstandswet. Check het goed want elke gemeente heeft eigen voorwaarden. Wat je ook doet, zorg dat je woning bij verhuur altijd goed is verzekerd. Met de woonhuisverzekering van Interpolis is je huis verzekerd tijdens verhuur mits je aan enkele voorwaarden voldoet.

Rabobank

4. Check dit als je gaat verbouwen of verduurzamen

Wil je gaan verbouwen? Voor een verbouwing heb je soms een omgevingsvergunning nodig. Of dat voor jouw verbouwing ook geldt kun je online controleren bij het Omgevingsloket. Wil je je huis verduurzamen? Goed plan! Zo verhoog je niet alleen je woongenot, maar bespaar je ook nog eens op je energiekosten. Er zijn verschillende financiële mogelijkheden om al je woonwensen uit te laten komen. Vergeet niet om te checken of je tijdens en na de verbouwing je opstalverzekering (woonhuisverzekering) moet aanpassen. Met de Interpolis Woonhuisverzekering zijn verbouwingen en verduurzamingen automatisch meeverzekerd. Wel zo handig!

Ook interessant voor jou?

    Bij het kopen van een huis is het belangrijk om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Ontdek welke dat zijn. Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Doe de huisscans en krijg advies hoe jij je huis kan verduurzamen. Kan je wel wat financiële hulp bij je verbouwing of verduurzaming van je woning gebruiken? Vind hier verschillende oplossingen.