Ondernemer zit aan tafel en controleert bonnetjes

Eerste keer btw aangifte doen

Als startende ondernemer krijg je ermee te maken. Je eerste btw-aangifte. Natuurlijk niet de leukste bezigheid, maar het moet wel gebeuren. Omdat jij ongetwijfeld meer te doen hebt dan je administratie, hebben we handige tips en tricks voor je verzameld.

Zo voorkom je gedoe achteraf

Automatisch incasseren bij je klanten

In je agenda: deadlines

De btw-aangifte doe je elk kwartaal. Zet vast de data in je agenda. De deadlines zijn 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober.

Illustratie laptop

Doe altijd aangifte

Heb je niets aan te geven? Doe toch btw-aangifte. Alleen de eerste keer als starter krijg je een bericht van de Belastingdienst.

Envelope met munten

Betalen? Doe het op tijd

Voorkom een boete. Zorg ervoor dat je betaling op tijd op de betaalrekening van de Belastingdienst staat.

calculator

Bewaar bonnetjes en facturen

Iets wat je niet wilt vergeten: bewaar al je bonnen, facturen en de rest van je administratie 7 jaar.

vast aanspreekpunt

Tip: denk aan KOR

Veel starters profiteren van de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Jij ook? Pas hem dan toe aan het einde van het jaar.

Betaalverzoek vanuit je bedrijf

Extraatje: gebruik de btw-calculator

Vind je het lastig om de btw van je bedrijf te berekenen? Met de btw-calculator van IkGaStarten is het super makkelijk. Deze slimme tool berekent het voor je en gebruik je ook nog eens gratis. Ideaal. Dan kun je snel weer verder met het runnen van je toko.

Vergeet niet je btw apart te zetten

Meer slimme tips & tricks

Btw-aangifte doe je meestal ieder kwartaal. De meeste startende ondernemers en zzp’ers doen de aangifte zelf. Om het nog makkelijker te maken, hebben we wat tips voor je op een rij gezet.

Houd privé en zakelijk gescheiden, dan houd je overzicht voor jezelf (en je boekhouder). Zet je btw-bedragen vast apart op een zakelijke spaarrekening, zo voorkom je dat je het per ongeluk uitgeeft. Gebruik een (online) boekhoudprogramma waar je je administratie bijhoudt. Plan wekelijks een vaste dag in je agenda om in je geldzaken te duiken. Houd rekening met feestdagen en weekenden met je aangifte, vooral bij je betaling. Factuurdatum is leidend voor de btw-aangifte, houd hier rekening mee met het versturen van je factuur.

Bonustip: op IkGaStarten vind je een gratis whitepaper over het opzetten van je administratie. Handig om alles op de rit te krijgen.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer