later invullen

Zzp chauffeur worden in 9 stappen

Als zzp chauffeur aan de slag, wat is er nou mooier? Lekker vrij op de weg en zelf bepalen hoeveel en voor wie je werkt. Bereid je wel goed voor, want dat is de beste route naar succes. Deze checklist wijst je de weg.

1. Wat voor zzp chauffeur wil je worden?

Dit artikel behandelt drie verschillende manieren om als zzp chauffeur aan de slag te gaan:

  Zzp vrachtwagenchauffeur Zzp taxichauffeur Zzp privéchauffeur

Zzp vrachtwagenchauffeur

Wil je een eigen bedrijf starten als zzp vrachtwagenchauffeur? Dan is het belangrijk om te weten dat transportondernemingen maar weinig mogelijkheden hebben om van je diensten gebruik te maken. Ze mogen je alleen inhuren onder de volgende voorwaarden:

  Er is sprake van ‘eigen vervoer’, het gaat niet om vervoer voor een derde partij. Bijvoorbeeld, een bouwonderneming vraagt je om goederen te vervoeren naar haar eigen bouwplaatsen. Er is sprake van uitzendwerk of collegiale inleen via een andere transportonderneming. In beide gevallen moet je als chauffeur in dienst zijn, hetzij bij het uitzendbureau, hetzij bij de transportonderneming.

Wil je als zzp vrachtwagenchauffeur goederen voor derden vervoeren? Dan moet je een eigen vrachtauto hebben en beschikken over een ‘Eurovergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg’. Door deze regel in de Wet wegvervoer goederen zijn de mogelijkheden om als zzp chauffeur te functioneren in de transportsector vrij beperkt.

Zzp taxichauffeur

De meeste ondernemers die starten als zzp taxichauffeur richten zich vooral op het straattaxivervoer. Maar je kunt als zzp taxichauffeur ook rijden voor verenigingen, stichtingen of bepaalde doelgroepen.

Zzp privéchauffeur

Als zzp privéchauffeur heb je ook een aantal opties: je verhuurt je als chauffeur met auto, of als chauffeur zonder auto. Verderop in dit artikel lees je wat het verschil daartussen is.

2. Schrijf een ondernemingsplan

Voor het starten van je eigen bedrijf als zzp chauffeur kun je eigenlijk niet zonder goed ondernemingsplan. Door je plannen met je onderneming op papier te zetten, gaan ze meer voor je leven. Dit helpt je om goed helder te krijgen wat je wilt bereiken.

In het ondernemingsplan breng je in kaart wat de kansen en risico’s van je onderneming zijn. Ook maak je een analyse van je concurrentie en omschrijf je welke potentiële klanten tot je doelgroep behoren. Hoe uitgebreider je ondernemingsplan is, hoe beter voorbereid je bent om je bedrijf in de markt te zetten.

Startkapitaal nodig

Als beginnend zzp chauffeur zul je waarschijnlijk startkapitaal nodig hebben voor de aanschaf van je taxi of vrachtwagen. In dat geval moet je zeker een ondernemingsplan schrijven, om de financiering bij een bank of andere investeerders rond te krijgen.

3. Schrijf je in als zzp chauffeur bij de Kamer van Koophandel

Iedereen die een eigen bedrijf start, is verplicht om zich in te schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Dit kost je eenmalig € 75.

Na je inschrijving bij de KVK worden je bedrijfsgegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je krijgt van de fiscus dan twee verschillende btw-nummers:

4. Zet een bedrijfsadministratie op

De boekhouding bijhouden is niet direct het leukste aspect van het zzp chauffeur zijn. Maar belangrijk is het wel. Zeker als je dagelijks veel korte ritten rijdt, is het zaak om alle transacties goed vast te leggen.

Zorg dat je duidelijk overzicht houdt over alle inkomsten en uitgaven. Dit doe je door een goede bedrijfsadministratie op te zetten. Als je dit systematisch aanpakt, kun je precies berekenen hoeveel inkomstenbelasting en btw je moet betalen. Ook zie je dan direct of je in aanmerking komt voor fiscale voordelen, zoals startersaftrek en investeringsaftrek.

Boekhouder inhuren

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf je boekhouding te doen met een van de vele softwarepakketten die er voor zzp’ers op de markt zijn. Ben je niet zo’n kei in rekenen? Dan is het uitbesteden van je boekhouding aan een professionele boekhouder of accountant geen slecht idee. Uiteraard kost dat je geld, maar zo’n investering verdient zich dubbel en dwars terug.

Een boekhouder of accountant is immers op de hoogte van de laatste fiscale regels en kan zo maximaal voordeel halen uit jouw aangiftes.

Rabobank

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

5. Volg de juiste opleidingen

Als zzp chauffeur moet je meer kunnen dan alleen een voertuig besturen. Je moet ook aan een aantal specifieke opleidingseisen voldoen.

Opleidingseisen zzp vrachtwagenchauffeur

Naast het groot rijbewijs C(E) of C1(E) zul je als zzp vrachtwagenchauffeur moeten beschikken over een vakbekwaamheidsdiploma, ook wel ‘chauffeursdiploma’ genoemd. Deze nascholing van 35 uur moet je elke vijf jaar volgen om het diploma te verlengen.

Om als zzp vrachtwagenchauffeur te mogen ondernemen, zul je bovendien het ‘Getuigschrift van vakbekwaamheid voor het vervoer van goederen over de weg’ moeten hebben. Hiervoor moet je binnen 5 jaar slagen voor deze 6 examens van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR):

  Bedrijfsmanagement Calculatie Goederen Financieel Management Personeelsmanagement Wegvervoer Goederen Deel 1 Wegvervoer Goederen Deel 2

Daarnaast zul je extra diploma’s en certificaten moeten halen, wanneer je bijzondere transporten wilt gaan rijden, zoals afvalvervoer of gevaarlijke stoffen.

Opleidingseisen zzp taxichauffeur

Behalve het gewone rijbewijs B moet je als zzp taxichauffeur verplicht een chauffeursdiploma voor taxi’s op zak hebben. Het examen hiervoor kun je afleggen bij het CBR.

Daarnaast kun je bij het CBR ook het examen Taxi Sociale Vaardigheden afleggen, maar dat is niet vereist om als zzp taxichauffeur te mogen werken. Met dit examen kun je wel laten zien dat je een klantgerichte houding hebt.

Opleidingseisen zzp privéchauffeur

Rijd je als zzp privéchauffeur met je eigen auto, dan ziet de overheid dat als het aanbieden van een taxidienst. Je moet dan dus in het bezit zijn van het chauffeursdiploma voor taxi’s.

Als zzp privéchauffeur zonder eigen auto kun je in principe vrij aan de slag, maar het is aan te bevelen om naast je rijbewijs B een opleiding tot directiechauffeur te volgen. Met dit CCV-D1 of CCV-D2 certificaat kom je makkelijker aan werk in het (internationale) bedrijfsleven of de overheid.

Wist je dat...

Met deze certificaten krijg je vrijstelling voor het chauffeursdiploma voor taxi’s. Zo sla je twee vliegen in één klap, want je kunt je dan ook verhuren als privéchauffeur mét auto. Bovendien mag je dan zelfs taxiritten rijden, als je dat zou willen.

6. Regel de vereiste vergunningen

Behalve over de benodigde diploma’s moet je als zzp chauffeur ook beschikken over de vereiste vergunningen. Dat geldt zowel voor vrachtwagenchauffeurs als voor taxichauffeurs en privéchauffeurs.

Vergunningen zzp vrachtwagenchauffeur

Iedere vrachtwagenchauffeur moet zich medisch laten keuren bij het halen of verlengen van het groot rijbewijs. Deze Gezondheidsverklaring groot rijbewijs wordt afgegeven door het CBR.

De belangrijkste vergunning die je als zzp vrachtwagenchauffeur moet hebben is de zogeheten Eurovergunning van het NIWO, voor binnenlands en internationaal vervoer. Voor het verkrijgen van deze vergunning gelden de volgende voorwaarden:

  Je beschikt over het getuigschrift van vakbekwaamheid (zie onder Opleidingseisen). Je staat ingeschreven bij de KVK. Je bedrijf heeft voldoende financiële draagkracht, minimaal € 9.000 eigen kapitaal. Dit moet je aantonen met een eerste balans van je bedrijf, goedgekeurd door een (dure) AA- of Registeraccountant. Je kunt je betrouwbaarheid aantonen met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). De Eurovergunning is bovendien niet goedkoop: een nieuwe vergunning kost € 235 en voor een verlenging betaal je € 120. Plus € 25 voor het vergunningsbewijs.

Let op: De hoge kosten van de Eurovergunning, maar vooral ook de eis van financiële draagkracht, vormen een drempel voor vrachtwagenchauffeurs om een eigen onderneming te beginnen.

Vergunningen zzp taxichauffeur

Voordat je van start kunt gaan met je bedrijf als zzp taxichauffeur, ben je verplicht een Ondernemersvergunning taxivervoer aan te vragen bij Kiwa. Dit is het loket voor vergunningen in de transportsector. Bij de aanvraag moet je aantonen dat je in bezit bent van het chauffeursdiploma voor taxi’s. Ook moet je een VOG overleggen.

Bij Kiwa kun je ook terecht voor je Vergunningbewijs Taxi. Bevestig dit bewijs op een zichtbare plek in je taxi, zodat je klanten kunnen zien dat je officieel geregistreerd bent als taxichauffeur.

Verder moet je jouw taxi laten keuren door de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Als je voertuig is goedgekeurd, ontvang je een Keuringsbewijs Taxi. Tot slot heb je ook een medische verklaring nodig om als zzp taxichauffeur te mogen rijden. Ook dit kun je via Kiwa regelen.

Tip: Aanvullende eisen, bijvoorbeeld voor de verplichte boordcomputer in taxi’s, lees je in ons artikel over het opzetten van een eigen taxibedrijf.

Vergunningen zzp privéchauffeur

Als zzp privéchauffeur met een eigen auto heb je dezelfde vergunningen nodig als een taxichauffeur (zie hiervoor). Verhuur je jezelf als zzp privéchauffeur zonder eigen auto? Dan heb je geen speciale vergunning nodig.

Een illustratie van een busje en een auto

7. Sluit de juiste verzekeringen af

Als zzp chauffeur zit je voortdurend op de weg. Dat is niet zonder risico’s: ongelukken gebeuren nu eenmaal. Zorg daarom dat je goed verzekerd de weg op gaat. Naast de gewone WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) heb je bijvoorbeeld een zakelijke autoverzekering nodig. Bij veel van deze autoverzekeringen zijn de volgende zaken automatisch inbegrepen:

  Een verkeersrechtsbijstandverzekering. Deze verzekert je van juridische hulp bij problemen in het verkeer, bijvoorbeeld bij het vaststellen van de schuldvraag na een ongeluk. Een schadeverzekering voor inzittenden. Daarmee zijn jij en je passagiers verzekerd voor materiële en letselschade bij een ongeluk.

Als zzp vrachtwagenchauffeur moet je daarnaast in elk geval een transportverzekering afsluiten.

Algemene verzekeringen voor zzp'ers

Naast deze specifieke verzekeringen voor chauffeurs zijn er nog meer verzekeringen die je als startend ondernemer niet moet vergeten. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsaansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

8. Bepaal je uurtarief als zzp chauffeur

Het vaststellen van je uurtarief kan best lastig zijn. Gelukkig zijn er online tal van websites te vinden met tariefindicaties en voorbeeldberekeningen voor zzp’ers. Momenteel zijn dit de gangbare uurtarieven voor zzp chauffeurs:

  Zzp vrachtwagenchauffeur: circa € 30 (ex. btw) Zzp taxichauffeur: circa € 25 (ex. btw) Zzp privéchauffeur: circa € 30 (ex. btw)

9. Ga op zoek naar klanten

Dat je je eigen bedrijf start als zzp chauffeur is natuurlijk prachtig, maar je moet wel klanten of opdrachtgevers hebben. Hoe kom je daaraan?

Website maken

Zorg allereerst voor een eigen website. Een goede website is voor elke ondernemer een must. Je hebt een professionele site nodig die vindbaar is voor Google (SEO). Voor het bouwen van een website kun je iemand inhuren, maar je kunt het ook zelf doen, bijvoorbeeld met WordPress.

Benut social media

Social media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, dus grote kans dat jouw doelgroep zich daar bevindt. Platformen die je op een goede manier kunt inzetten voor het werven van klanten zijn:

  Facebook LinkedIn Instagram

Benader intermediairs

Vind je het lastig om zelf aan klanten te komen? Zoek online dan eens naar intermediairs die jou met klanten in contact kunnen brengen. Er zijn veel bureaus en marktplaatsen die de schakel tussen jou en een nieuwe klant kunnen zijn.

Zo heb je websites als driveme.nl en chauffeur.nl, waar jij als zzp’er je diensten kunt aanbieden als privéchauffeur of taxichauffeur.

Voor vrachtvervoer is deze manier van klantenwerven minder geschikt. Je vindt online vooral vacatures voor vrachtwagenchauffeurs bij uitzendbureaus of vacaturesites als Indeed of Jobbird. Hier gaat het veelal om (tijdelijke) dienstverbanden.

Een illustratie van een pinpas, met munten die eruit springen

De Rabo ZZP Rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?