Bestuurders­aansprakelijkheids­verzekering (BTA)

Voor financiële schade veroorzaakt door bestuursfouten

  Aansprakelijkheid als gevolg van bestuursfouten is gedektPer schadegeval tot € 250.000,- verzekerd, maximaal € 500.000 per jaarKosten van verweer zijn meeverzekerdIs de vereniging of stichting de afgelopen 12 maanden gestart? Dan is deze verzekering het eerste halfjaar gratis!

We helpen je graag bij het afsluiten van je verzekering. Over deze verzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® geven we geen advies.

Wat is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering bescherm je als bestuurder je privévermogen bij een schadeclaim na een bestuurlijke fout. Deze verzekering is bedoeld voor bestuursleden, directeuren, toezichthouders en commissarissen van verenigingen, stichtingen en organisaties.

De Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® is een optionele dekking binnen de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).

Ervaar je deze verzekering als complex? Bel ons gerust en we informeren je graag.

Wil je informatie over de Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak®? Of wil je de verzekering telefonisch afsluiten? We helpen je graag. Bel onze Rabo Klantenservice op 088-7226666.

Wat is een voorbeeld van een bestuursfout?

Iedereen maakt fouten, ook de meest ervaren bestuurders. Er zijn diverse gradaties te onderscheiden binnen bestuursfouten. Zo heb je gewone bestuursfouten, wat wil zeggen dat je een algemene fout maakt als bestuurder tijdens de uitvoering van je bestuursopdracht. Bijvoorbeeld als je een handelsovereenkomst vergeet te vernieuwen.

Een bestuursfout kan ook inbreuk doen op de wet of de statuten. Je kunt dan als bestuurder verantwoordelijk worden gesteld voor een inbreuk op bijvoorbeeld de boekhoudwetgeving, zoals het niet neerleggen van de goedgekeurde jaarrekening.

Een ander voorbeeld van een bestuursfout is onvoldoende controle van de (financiële) betrouwbaarheid van een leverancier of klant. Stel je bent een sportvereniging en je laat een nieuw kunstgrasveld aanleggen door een bedrijf, waarvoor je als vereniging vooraf een flinke geldsom hebt betaald. Dit bedrijf gaat vervolgens failliet vóór zij het kunstgras hebben aangelegd. De vereniging is het betaalde bedrag kwijt. De vereniging stelt hiervoor de verantwoordelijke bestuursleden aansprakelijk, omdat zij onvoldoende hebben onderzocht of het bedrijf wel kredietwaardig was.

Waarom een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Wanneer je als bestuurder, commissaris of toezichthouder te maken krijgt met een bestuurdersaansprakelijkheidskwestie, dan helpt de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering je privévermogen te beschermen. Het is goed om te weten dat de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren hiervoor géén dekking biedt, de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering doet dit wel.

Hoe voorkom je bestuurdersaansprakelijkheid?

Er zijn diverse maatregelen te nemen om als bestuurder aansprakelijkheid te voorkomen. Lees bijvoorbeeld de statuten door. Hierin staan de interne regels en afspraken van de rechtspersoon. In de statuten kun je een taakverdeling tussen de bestuurders maken om meer duidelijkheid te creëren. Informeer jezelf ook over de financiële stand van zaken van de organisatie, de vereniging of stichting waar jij bestuurder bent. Een andere verplichting waar je aan moet voldoen is het op tijd deponeren van de jaarrekening.

Wil je meer informatie over het beperken van het risico op bestuurdersaansprakelijkheid beperken?

Wat kost een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

De kosten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering verschillen per rechtsvorm. Ook de omvang van de vereniging, stichting of instelling spelen hierbij een rol. Benieuwd wat een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering maandelijks kost? Log in op Rabo Online Bankieren of de Rabo App en bereken je premie.

Illustratie van een opstijgende raket

Speciaal voor starters: de eerste 6 maanden gratis

Ben je jouw bedrijf in de afgelopen 12 maanden gestart? Dan is de Interpolis ZekerVanJeZaak® Bestuurders­aansprakelijkheids­verzekering het eerste halfjaar gratis.

Lees meer

Wat dekt de Interpolis ZekerVanJeZaak® Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Precies weten wat wel en niet is verzekerd? Lees dan de verzekeringsvoorwaarden onderaan deze pagina.

Stappenplan premie berekenen en afsluiten bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® is een dekking van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. We leggen hieronder uit hoe je de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering als dekking kunt afsluiten en de premie kunt berekenen.

Ik heb een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak®:

 1. Log in via de Rabo App of Rabo Online Bankieren
 2. Klik op ‘Overzicht’
 3. Scroll naar ‘Verzekeringen’
 4. Klik op ‘Aansprakelijkheid’
 5. Klik op ‘Wijzigen’
 6. Klik op ‘Ja’ bij de vraag ‘Wil je bestuurders- en toezichthoudersaansprakelijkheid verzekeren?’
 7. Eerst tonen we je de premie
 8. Hierna kun je de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering als dekking afsluiten

Ik heb nog geen Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak®:

 1. Log in via de Rabo App of Rabo Online Bankieren
 2. Klik op ‘Producten’
 3. Klik op 'Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering'
 4. Klik op ‘Ja’ bij de vraag ‘Wil je bestuurders- en toezichthoudersaansprakelijkheid verzekeren?’
 5. Eerst tonen we je de premie
 6. Hierna kun je de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering als dekking binnen de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten
 7. Let op: je sluit nu een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering én bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af. Het is niet mogelijk om alleen de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten zonder een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak®.

Kom je er niet uit? Of zie je de dekking niet bij je verzekeringen staat? Bel dan met onze Rabo Klantenservice via 088-7226666. We helpen je graag verder.

Aanvullende Vervolgen met kennisartikelen over bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering: hoe werkt dat?

Een verzekering speciaal voor bestuurders, commissarissen en toezichthouders: welke specifieke risico’s lopen zij? En wat kan een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dekken? In deze video vertellen we je er alles over.

Veelgestelde vragen

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

phone

Hulp nodig?