Hoeveel kost een elektrische auto nu echt?

De elektrische auto wint snel aan populariteit onder ondernemers. Vaak gaat de discussie over de kosten over de aanschafprijs (hoog) en de bijtelling (laag). Maar om echt een goed beeld te krijgen wat elektrisch rijden kost, moeten we de total cost of ownership (TCO) onder de loep nemen. Dit zijn de vijf belangrijkste onderdelen.

Elektrische auto van de zaak leasen

Elektrische auto van de zaak leasen?

je bestelt de elektrische auto van jouw keuze bij je eigen dealer bij ons lease je tot 100 procent van de aanschafwaarde je bepaalt zelf waar je verzekering en onderhoud regelt

1. Aanschafprijs

In 2021 rijden er weer flink wat nieuwe volledig elektrisch aangedreven modellen de showrooms binnen. Van compacte stadsauto’s tot ruime SUV’s en begeerlijke sportauto’s. Met hun moderne designs en vaak zeer bruikbare actieradius is elektrisch rijden aantrekkelijker dan ooit. Maar dan het prijskaartje. Dat is meestal even schrikken.

“Als je een aardige middenklasser met brandstofmotor vergelijkt met een middenklasse elektrische auto, dan loopt het prijsverschil zo op tot € 15.000”, aldus Auke Hoekstra. Hij doet onderzoek naar elektrisch rijden aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Volgens Hoekstra zijn vooral de elektrische modellen in de lagere klassen flink duurder dan hun tegenhangers met brandstofmotor. Goed te verklaren: het dure batterijpakket betekent een hoge vaste kostenpost. Naarmate je in het hogere segment gaat kijken, dan wint de elektrische auto het op vlakken van zijn traditioneel aangedreven evenknie. “De sportieve prestaties van de duurste Tesla-modellen verhouden zich prima tot die van zeer prijzige sportauto’s”, benadrukt Hoekstra.

Kostendaling

Met de kosten van de batterij gaat het de goede kant op. De afgelopen tien jaar werd de batterij zeven tot tien keer goedkoper. Die tendens zet de komende jaren door. Hoekstra verwacht dat een middenklasse elektrische auto in de periode 2025-2030 in de showroom net zoveel kost als een auto met benzinemotor. Naast het batterijpakket zal de aandrijflijn van een elektrische auto eveneens in prijs dalen. Dat is extra winst voor de elektrische auto, want momenteel ontloopt de waarde van diens aandrijflijn die van de auto met brandstofmotor al nauwelijks.

Hulp bij jouw keuze

Nieuwsgierig of de overstap naar de elektrische auto nu al iets voor je is? Met onze keuzehulp krijg je in een paar minuten inzicht of elektrisch voor jou interessant is. Scheelt jou een boel uitzoekwerk.

2. Energiekosten

Een benzinemotor kun je nauwelijks efficiënt noemen. Met gemak gaat 80% van de gegenereerde energie verloren aan warmte. Hoekstra noemt 20 tot 25% efficiëntie al heel wat. De elektromotor doet het stukken beter. Een efficiency van liefs 95% is goed haalbaar.

Als je dat efficiencyverschil doorberekent naar energiekosten per gereden kilometer, dan kom je bij een auto met benzinemotor uit op € 0,12. De elektrische auto redt met gemak € 0,04 per kilometer. Voorwaarde is dat je thuis goedkoop oplaadt. Per kilometer bespaar je dan € 0,08.

3. Onderhoud & verzekering

Staat de elektrische auto eenmaal op je oprit, dan begin je de hogere aanschafwaarde terug te verdienen. Met dank aan de lagere onderhoudskosten. “De kosten voor onderhoud vallen bij een nieuwe auto met brandstofmotor nog mee, maar lopen snel op als hij ouder wordt”, zegt Auke Hoekstra.

Bij de elektrische auto is dat niet het geval. Een elektromotor bestaat immers uit veel minder bewegende delen. En wat niet beweegt, slijt ook nauwelijks. Dat geldt ook voor het regeneratieve remmen, dat de levensduur van de remschijven sterk verlengt. Hoekstra: “De onderhoudskosten van een elektrische auto liggen op ongeveer één derde van de kosten van een auto met brandstofmotor.”

Verzekering en rente

Daar staat tegenover dat de kosten voor verzekering en rente bij een elektrische auto doorgaans hoger zijn. Dit heeft te maken met de hogere aanschafprijs.

4. Fiscale voordelen

Als je een elektrische auto van de zaak rijdt en die ook privé gebruikt, dan heb je belastingvoordeel. In plaats van de gebruikelijke 22% bijtelling voor modellen met brandstofmotor, bedraagt de bijtelling voor de elektrische auto - deels of in zijn geheel - aanzienlijk minder: 12% in 2021. Je betaalt al gauw € 1.000 tot € 1.500 minder belasting voor een elektrische auto dan voor een dieselauto met dezelfde catalogusprijs.

De bijtelling is trouwens niet het enige wat een elektrische auto fiscaal aantrekkelijk maakt. Eigenaren van elektrische auto’s hoeven geen wegenbelasting (mrb) te betalen. Van een aanschafbelasting (bpm) is evenmin sprake.

Zo werkt de bijtelling voor elektrische auto’s

5. Restwaarde

Hoekstra zegt dat de afschrijving van elektrische auto’s tegenwoordig procentueel ongeveer net zo groot is als die van auto’s met een brandstofmotor. De restwaarde van een elektrische auto wordt in belangrijke mate bepaald door hoe goed de accu nog werkt.

Lang was men bang dat batterijen snel hun capaciteit verliezen, maar volgens Hoekstra valt dat ontzettend mee. “In de eerste 1,5 jaar is er 2% afname aan capaciteit, daarna ongeveer 1% per jaar.” Daarbij verwijst hij naar de praktijkgegevens die de gerenommeerde Nederlandse professor Maarten Steinbuch verzamelt. Het batterijpakket van een Tesla Model S heeft na 270.000 kilometer nog 91% van zijn capaciteit over.

Elektrische auto van de zaak leasen

Rekenvoorbeeld middenklasser

Let op: dit rekenvoorbeeld is indicatief. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Er wordt uitgegaan van langjarige gemiddelden en verwachte restwaardes. De effecten van wegenbelasting en verzekeringen zijn in dit voorbeeld niet meegenomen.

* Op basis van thuis opladen.
** Volgens het Nibud, op basis van 11.000 km/jaar. We doen de aanname dat de kosten bij meer kilometers evenredig stijgen.
*** Op basis van 2/3 goedkoper.
**** Indicatieve restwaarden.

Stap je ook over op elektrisch rijden?

Natuurlijk kun je je elektrische auto van de zaak bij ons leasen. Met Rabo Lease spreid je de aanschafkosten. En de auto is wel van jou.

Over de expert

Auke Hoekstra is onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven en publiceert over de elektrische auto. In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken onderzocht hij hoe de total cost of ownership (TCO) van elektrische auto’s zich in Nederland ontwikkelt tot aan het jaar 2035.