Een elektrische auto wordt geladen

Elektrisch rijden: een blik op de markt

De elektrische auto is bezig aan een snelle opmars. Maar hoeveel duurzamer zijn die auto's eigenlijk en hoe lang houdt zo'n batterij het vol? Meindert Schut en Wouter Karssen van de BNR Nationale Autoshow geven een update.

Na het lezen van dit artikel weet je

hoe de markt voor elektrische auto’s naar verwachting gaat groeienhoeveel CO2 een elektrische auto uitstoot in vergelijking met een benzineautohoe het zit met de actieradius en met de levensduur van de batterij

Veel nieuwe modellen

Steeds meer leaserijders kiezen voor elektrisch. Veel dealers en importeurs hebben daardoor nu zelfs moeite om aan de vraag te voldoen, met lange levertijden als gevolg. Maar dat ziet Wouter Karssen de komende jaren veranderen.

"Europese fabrikanten moeten vanaf 2020 aan nieuwe, strengere uitstootregels voldoen. Ze lanceren daarom de komende tijd veel nieuwe elektrische modellen. Deze kosten zo rond de € 35.000 tot € 50.000, waarmee deze voertuigen voor een steeds groter publiek betaalbaar worden", aldus Karssen.

Elektrische bestelauto's

De komende jaren zullen er steeds meer elektrische auto's op de weg te zien zijn. Chauffeurs van bestelauto's moeten daarentegen nog even geduld hebben. De grote autoproducenten zijn vooral bezig met elektrische personenauto's en Karssen ziet de eerste paar jaar nog niet veranderen.

"Er zijn wel een paar elektrische bestelwagens op de weg, maar die kosten al snel € 50.000 of meer. Bovendien is de actieradius nog beperkt tot ongeveer 200 kilometer. Als je de bus vollaadt met spullen, neemt die ook nog eens snel af", zegt Karssen.

Duurzaam

Dat elektrisch rijden een duurzamer alternatief is dan benzine of diesel is algemeen bekend. Maar hoe zit dat nou precies? Kijk eens naar deze factsheet die stichting Natuur & Milieu heeft opgesteld. Een volledig elektrische auto produceert tijdens het rijden geen CO2.

Wel komt er bij productie van de batterij kooldioxide vrij en gebeurt het winnen van stroom nog niet altijd duurzaam. Gemiddeld genomen stoot je met een elektrische auto 35% tot 55% minder CO2 uit dan met een vergelijkbaar benzinevoertuig.

De batterij

Elektrische auto's hebben zoals je weet geen verbrandingsmotor. Het is de batterij waar deze auto z'n energie vandaan haalt. Maar hoe lang gaat die eigenlijk mee? Dat is een lastige vraag, volgens de autokenners. "Het Franse energie-instituut CEA heeft hier onderzoek naar gedaan: ergens tussen vijf en twintig jaar was de conclusie. Een behoorlijke marge dus. We weten het eigenlijk nog niet", aldus Meindert Schut.

Wel staat vast dat er factoren zijn die invloed hebben op de levensduur van de batterij. Je rijgedrag bijvoorbeeld. "Snel optrekken en hard remmen doet de accu geen goed. Maar nog belangrijker is de temperatuur. Hoge temperaturen zijn slecht voor de levensduur van de accu, terwijl lage temperaturen de actieradius weer negatief beïnvloeden."

Elektrische laadpaal

Aan de stekker

Nederland telt naar schatting ongeveer 150.000 laadpalen. Zo'n 48.000 daarvan zijn publiekelijk toegankelijk. De meeste laadpalen staan in de Randstad.

Batterij opladen

Als leaserijder krijg je waarschijnlijk geen probleem met de levensduur van de accu. Die zingt jouw tijd wel uit. Maar hoe zit het met de actieradius van elektrische auto's? Volgens Schut gaat het daar zeker de goede kant mee op.

"In de meeste elektrische auto's houdt de batterij het tussen de 300 en 400 kilometer vol. Dit is overigens wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Hoe kouder het buiten is, hoe minder ver je komt."

Meindert Schut en Wouter Karssen, presentatoren BNR Nationale Autoshow

Meindert Schut en Wouter Karssen presenteren iedere vrijdagmiddag op BNR Nieuwsradio de BNR Nationale Autoshow. Ze ontvangen hier prominente gasten uit de autowereld.