Duurzame beleggingsfondsen

De Rabobank is één van de grootste aanbieders van beleggingsfondsen met een duurzame focus. Je kunt kiezen uit een groot aantal fondsen van zo’n vijfentwintig aanbieders. Dit aantal groeit gestaag.

Duurzame beleggingsfondsen in het kort

Fondsen met een duurzame focus hanteren specifiekere en strengere criteria voor de investeringen die zij doen dan algemene beleggingsfondsen. Ze beleggen niet in bepaalde activiteiten, bedrijven of in sommige gevallen zelfs sectoren. Dat wordt ‘uitsluiting’ genoemd, en de fondsen hebben hiervoor een uitsluitingsbeleid. Voorbeelden van zulke uitsluitingen op voorhand zijn tabak, pornografie of gokken.

Fondsen met een duurzame focus combineren deze uitsluitingen vaak met beleggingen in de meest duurzame bedrijven uit elke sector (best-in-class). Er zijn ook fondsen die specifiek beleggen in duurzame thema’s zoals water of alternatieve energie.

Wij verwachten van fondsmanagers dat zij zich opstellen als actief eigenaar van hun fonds. Dat kan door te stemmen tijdens aandeelhoudersvergaderingen, en door de dialoog met bedrijven aan te gaan.

Goed om te weten

Wil je handelen in beleggingsfondsen bij de Rabobank? Dan moet je het volgende weten:

Je kunt elk moment je order inleggen, je order wordt slechts één keer per dag afgehandeld. Elk beleggingsfonds heeft namelijk een zogenaamde ‘cut-off-tijdstip'. Dit is het tijdstip op de dag waarop alle orders worden verzameld en worden aangeboden bij het fonds. Plaats je je order voor die tijd, dan wordt je order meegenomen. Is je order pas na die tijd binnen, dan wordt je order de volgende beursdag verwerkt. Houd er rekening mee dat wij circa 1 uur eerder dan het ‘cut-off-tijdstip’ van het fondshuis je orders moeten kunnen verwerken.Je kunt je order in hele bedragen inleggen, dat wil zeggen in hele euro’s. In aantallen of in eurocenten is niet mogelijk.Het minimumbedrag van een aankoop order is € 50, exclusief de kosten van de transactie. Dit minimumbedrag geldt niet voor verkooporders.Je order wordt afgerekend tegen de werkelijke waarde op basis van de beleggingen binnen het fonds (dit heet ook wel intrinsieke waarde van het fonds).

Duurzaam beleggen

Duurzaamheid vinden we als Rabobank belangrijk, ook als het om beleggen gaat. Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen? Dan beleg je standaard op een duurzame manier.

Lees meer over Rabo Beheerd BeleggenLees meer over duurzaam beleggen bij Rabobank