Kind krijgen

Een Gezond Geldgesprek over kosten eerste kind

Hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een Gezond Geldgesprek aan?

“We moeten het goed op orde hebben voor onszelf en de kleine straks.”  

- Shannah, 30 jaar, vriendin van Robin -

Shannah is zwanger van hun eerste kindje. Ze bespreekt samen met haar vriend Robin welke extra kosten ze kunnen verwachten. Robin denkt dat ze met minder inkomen meer gaan uitgeven. Bekijk hun Gezond Geldgesprek hoe ze samen de kosten inzichtelijk maken en bepalen hoeveel ze kunnen sparen, zodat hun kleine het straks ook goed heeft.

Check hun Gezonde Geldgesprek

Heb jij voldoende inzicht in je geldzaken?

Als je een kind krijgt, ga je een spannende tijd tegemoet waarin veel verandert, ook op financieel gebied. Dat beseffen Shannah en Robin ook. Shannah gaat minder werken, dus er komt minder geld binnen. Daarnaast nemen de kosten toe, denk aan kinderopvang, extra boodschappen, hoger water- en energieverbruik. Robin denkt dat ze € 600 kunnen overhouden van hun inkomen (€ 2.650), maar als ze alles op een rij zetten dan is dit circa € 400.


“We kunnen meer sparen dan we beseffen“ 

- Robin, 29 jaar - 


Ze willen van het geld dat ze overhouden een deel opzijzetten voor de kleine, naar een soort babyrekening. Dit kan ook door een Spaarpotje aan te maken op je spaarrekening. Zodat de kleine het straks ook goed heeft. Een eerste stap is inzicht krijgen in je geldzaken, dit kan met de functie ‘Inzicht in je geld’ in de Rabo App. 

Naast de extra kosten zoals kinderopvang is het goed om je verzekeringen te checken. De komst van een baby kan ervoor zorgen dat je meer of juist minder wilt verzekeren. Aan de andere kant kun je aanspraak maken op een aantal toeslagen, zoals kinderbijslag. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

 

Bekijk ze hier

Tips om het goed te regelen voor je kleintje

Wat moet je financieel regelen?

Je woont al samen maar heb je ook samen geregeld hoe je de vaste lasten betaald en hoe je die kosten verdeeld? Zeker als er een kind komt, zal dit nog meer gaan spelen. Overweeg dan een gezamenlijke rekening. Hiermee heb je een duidelijk overzicht van jullie gezamenlijke uitgaven en inkomsten.

Lees meer over samen betalen
Hoe zorg je dat je straks ook rond komt?

Kijk naar de veranderingen in je inkomsten en uitgaven. Zet je inkomen af tegen de extra kosten die je gaat maken. Zo zie je of je tekort komt of niet. Je krijgt hierdoor ook inzicht op welke kosten je wellicht kunt besparen. Ook zijn er tegemoetkomingen voor ouders met kinderen. Daarmee kun je jouw inkomen aanvullen. Door het gratis Nibud Persoonlijk Budgetadvies in te vullen, bereid je je voor op je nieuwe financiële situatie.

Vul het hier eenvoudig in
Geld opzijzetten voor je kind

Je wilt je kind natuurlijk goede kansen geven en zorgen voor een spaarpotje voor bijvoorbeeld een studie. Daarom is het slim om op tijd te beginnen met sparen voor je kind of zelfs te gaan beleggen. Een combinatie van beiden is ook mogelijk.

Bekijk wat voor jou slim is

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank introduceert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. In het volgende Gezonde Geldgesprek praat Robin met zijn collega Niels over het kopen van een eerste huis en hoe hij hiervoor heeft gespaard.

Bekijk hun Gezonde Geldgesprek