Een Gezond Geldgesprek over kosten eerste kind

Shannah is zwanger van hun eerste kindje. Ze bespreekt samen met haar vriend Robin welke extra kosten ze kunnen verwachten. Robin denkt dat ze met minder inkomen meer gaan uitgeven. Bekijk hun Gezond Geldgesprek hoe ze samen de kosten inzichtelijk maken en bepalen hoeveel ze kunnen sparen, zodat hun kleine het straks ook goed heeft.

Praten over kosten kind

Wat betekent gezinsuitbreiding voor je geldzaken?

Als je een kind krijgt, ga je een spannende tijd tegemoet waarin veel verandert, ook op financieel gebied. Dat beseffen Shannah en Robin ook. Shannah gaat minder werken, dus er komt minder geld binnen. Daarnaast nemen de kosten toe, denk aan kinderopvang, extra boodschappen, hoger water- en energieverbruik. Robin denkt dat ze € 600 kunnen overhouden van hun inkomen (€ 2.650), maar als ze alles op een rij zetten dan is dit circa € 400.

“We moeten het goed op orde hebben voor onszelf en de kleine straks.”

- Shannah, 30 jaar -

Ze willen van het geld dat ze overhouden een deel opzij zetten voor de kleine. Ze willen een soort babyrekening openen waarop elke maand een bedrag naartoe gaat. Ze willen dat de kleine het straks ook goed heeft.

Tip van de Rabo: Een eerste stap is inzicht krijgen in je geldzaken. Dit kan met de Rabo App. Met de functie ‘Inzicht in je geld’ zie je waar je geld vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Je ziet dan direct hoe je ervoor staat.

Tips om het goed te regelen voor je kleintje

Koppel praat over geld in de keuken

Praten over geld

Over geld wordt nog steeds niet veel gepraat. Terwijl dat vaak wel de eerste stap is naar een financieel gezonder leven. Daarom stimuleren we zulke gesprekken met familie en vrienden. Of natuurlijk met ons. Door het gesprek te voeren, kan je meer financieel inzicht krijgen. Doe je mee?