Vrienden aan de waterkant

Een Gezond Geldgesprek over je eerste koophuis

Hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?

“Zonder spaardoel was het me niet gelukt”

- Robin, 28 jaar, collega Niels -

Niels en Robin

Robin heeft onlangs zijn eerste huis gekocht. Zijn collega Niels is hiermee bezig. Samen bespreken ze hoe ze dit hebben aangepakt. Vooral voor Robin was het belangrijk om een spaardoel te hebben, namelijk het kopen van een woning. Anders was het hem nooit gelukt. Bekijk hun helder gesprek aan de waterkant.

Vrienden aan de waterkant

Vermogen opbouwen met een eigen huis

Niels en Robin vinden het erg belangrijk om een eigen huis te hebben. Voor Niels geeft het rust , hij ziet dit als een investering voor later. Hier kun je volgens Niels niet vroeg genoeg mee beginnen. Een huis kopen kan zeker een verstandige beslissing zijn, want met een koopwoning kun je vermogen opbouwen. En door je hypotheek af te lossen wordt het huis steeds meer van jou. Natuurlijk heeft huren ook voordelen zoals flexibiliteit. Maar het bedrag dat je iedere maand aan huur betaalt, krijg je nooit meer terug. Niels gaat samen met zijn vriendin een huis kopen. Maar Robin heeft dit alleen gedaan.

“Hoe heb jij dat gedaan? Een tonnetje cadeau gekregen of zo?”

- Niels, 27 jaar -

Robin heeft hiervoor behoorlijk moeten sparen. Maar hij had een duidelijk spaardoel voor ogen, namelijk het kopen van een eigen huis. Hij heeft al zijn vaste lasten in kaart gebracht en bepaald hoeveel geld hij nodig heeft om maandelijks rond te komen. Bij Robin is dit rond de € 900. Het bedrag dat hij overhield, is hij gaan sparen. Sparen voor een eigen huis is dan ook belangrijk om een huis te kunnen kopen. Hoe haalbaar is dat in jouw situatie? Met inzicht, tips en oplossingen helpen we jou stap voor stap naar je droomhuis.

Waar moet jij aan denken?

Sparen huis

Als je een huis wilt kopen kun je op dit moment maximaal de waarde van het huis lenen. De bijkomende kosten, de zogeheten kosten koper, moet je met eigen geld betalen. Dit kan al gauw oplopen tot € 16.000 en is een hoop geld. Start daarom vandaag nog met het opbouwen van een spaarpotje, zodat je straks jouw droomhuis kunt kopen.

Lees meer over sparen voor je huis
Kosten koper

Bij het kopen van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de aankoopprijs. Je krijgt te maken met de kosten koper (ook wel afgekort als k.k.), maar wat houden deze kosten precies in? Vanaf 2021 wijzigt het tarief voor de overdrachtsbelasting waardoor de kosten koper voor jonge huizenkopers lager kunnen uitvallen.

Bekijk hier de kosten koper
Kopen met hulp

Je hebt misschien al een koophuis op het oog, maar is geld lenen hiervoor een drempel? Ontdek hoe je met hulp mogelijk toch jouw droomhuis kunt kopen.

Ontdek de mogelijkheden
Eerste huis gesprek

Als je een huis wilt kopen, dan wil je natuurlijk weten of je een hypotheek kunt krijgen. En dit kan al helemaal een uitdaging zijn als je een tijdelijk contract hebt of een studieschuld. Tijdens een gratis Eerste-huis-gesprek wordt er gekeken wat financieel haalbaar is. Benieuwd wat je ongeveer kunt lenen?

Vraag Eerste huis gesprek aan
Koppel praat over geld in de keuken

Praten over geld

Over geld wordt nog steeds niet veel gepraat. Terwijl dat vaak wel de eerste stap is naar een financieel gezonder leven. Daarom stimuleren we zulke gesprekken met familie en vrienden. Of natuurlijk met ons. Door het gesprek te voeren, kan je meer financieel inzicht krijgen. Doe je mee?