Twee mannen praten met elkaar

Huis kopen met hulp

Heb je een koophuis op het oog, maar is geld lenen hiervoor een drempel? Met hulp bij bijvoorbeeld de hypotheek is het misschien ook in jouw geval mogelijk toch dat huis te kunnen kopen. Ontdek de mogelijkheden om te kopen met (financiële) hulp.

Waarom kopen met hulp?

Het vinden van een betaalbare koopwoning is tegenwoordig niet makkelijk. Toch is het kopen van een huis een aantrekkelijk alternatief voor huren. De woonlasten zijn in veel gevallen vergelijkbaar of zelfs lager dan bij huren en met een koophuis kun je vermogen opbouwen. Mogelijk is jouw inkomen onvoldoende om de hypotheeklasten te kunnen dragen. Daarnaast heb je eigen geld nodig voor de bijkomende kosten. Deze kosten kun je niet meenemen in je hypotheek. Is geld een belemmering, dan kun je overwegen om te kopen met hulp.

Bereken je hypotheek

Maak binnen 5 minuten een uitgebreide hypotheekberekening met onze handige rekentool. Naast je maximale hypotheek kun ook eenvoudig de maandlasten van je hypotheek berekenen.

Bereken je hypotheek

Eigen geld voor bijkomende kosten

Koop je een huis, dan mag je maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. De bijkomende kosten moet je met eigen geld betalen. Deze kosten noemen we kosten koper. De kosten koper bestaan uit de aankoopkosten en financieringskosten.

Lees meer over de kosten koper

Oplossingen voor kopen met hulp

Hieronder lees je meer over de mogelijkheden die er zijn om te kopen met hulp van familie of door gebruik te maken van een oplossing van de overheid of een wooncorporatie.

Eenmalig schenken

Hebben jouw ouders een bedrag over en willen ze je graag helpen? Fijn! In 2021 mogen ze eenmalig een grote schenking doen van maximaal € 105.302 zonder dat je daar belasting over betaalt. Voorwaarde is onder andere dat je dit bedrag gebruikt voor de aankoop van een eigen woning. Met een schenking kun je bijvoorbeeld ook de kosten koper betalen.

Meer lezen over schenken voor een huis
Lenen bij familie

Geld lenen bij ouders

Een lening bij je ouders, vrienden of andere familieleden is ook mogelijk. Jullie spreken zelf dan af onder welke voorwaarden je zo’n lening aan gaat. Onderhands lenen of een familiehypotheek noemen we dat. Houd er rekening mee dat een lening in de hypotheekaanvraag wordt meegenomen. Het gevolg is namelijk dat het maximaal te lenen hypotheekbedrag bij de bank daalt.

Meer lezen over lenen bij je ouders op Belastingdienst.nl

Familiehypotheek

Normaal gesproken koop je een huis en regel je de hypotheek bij een bank of andere hypotheekverstrekker. Met een familiehypotheek sluit je je hypotheek af bij familie. Je spreekt samen af welk bedrag je bij hen leent, op welke termijn je het bedrag terugbetaalt en welke rente je hierover betaalt. Er zijn twee manieren om een familiehypotheek af te sluiten.

Meer lezen over de familiehypotheek
Kopen van een wooncorporatie

Sommige wooncorporaties verkopen een deel van hun huurwoningen waarbij het mogelijk is om een woning te kopen met een flinke korting op de marktwaarde via een zogenaamde ‘koopoplossing’. Soms ontvangt de corporatie deze korting terug als je het huis weer verkoopt. Of je deelt de winst of het verlies met de wooncorporatie. Kopen van een wooncorporatie kent voor- en nadelen. Kijk in jouw gemeente naar de mogelijkheden. Vraag ook bij jouw Rabobank of wij de koopoplossing van de woning die je op het oog hebt financieren en welke voorwaarden wij daarvoor hanteren.

Starterslening

Via sommige gemeenten kun je een Starterslening krijgen voor de koop van een huis. De lening heeft de vorm van een tweede hypotheek. Hiermee kun je het verschil financieren tussen wat je nodig hebt en wat je maximaal op jouw inkomen kunt lenen volgens de NHG-normen. Je hebt nog wel eigen geld nodig voor de kosten koper.

Meer lezen over de starterslening

Persoonlijk hypotheekgesprek

Maak een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek. Dit kan makkelijk online via videogesprek, waar en wanneer het jou uitkomt.