Stel oriënteert zich om te verhuizen of huis te verbouwen

Verhuizen of verbouwen

Als je overweegt om te verhuizen, dan loop je tegen een aantal vragen aan. Kun je je huis verkopen met overwaarde of krijg je te maken met een restschuld? Ben je gehecht aan de buurt waarin je woont? Dan is verbouwen misschien een betere optie. Verhuizen en verbouwen kennen allebei hun voors en tegens. Wij helpen je graag bij jouw keuze.

Voor- en nadelen van verhuizen en verbouwen

Verbouwen kan een goede optie zijn als je bijvoorbeeld:

erg gehecht bent aan jouw huis of de buurt waarin je woont met bijvoorbeeld een aanbouw meer woongenot verwacht denkt dat je later bij de verkoop een hogere prijs kunt vragen door de verbouwing


Verhuizen kan een goede optie zijn als je bijvoorbeeld:

dichter bij je werk of familie wilt gaan wonen graag een groter huis of grotere tuin wilt jouw huis voor een goede prijs kunt verkopen
Aan de slag met de 50Plus WoonTest

Woning aanpassen om langer zelfstandig te wonen

Denk je er weleens over na of jouw woning geschikt is om zelfstandig te blijven wonen? Veel mensen wachten te lang met nadenken over hun toekomstige woonwensen. Juist als je hier op tijd aan begint, is er meer mogelijk om straks het comfort of de veiligheid van je huis te vergroten. Met de 50Plus WoonTest van de Rabobank en Interpolis krijg je snel een eenvoudig inzicht in je woon- en leefsituatie.

Start de 50plus WoonTest

Verhuizen met restschuld of overwaarde?

Restschuld en je hypotheek

Als jouw hypotheek hoger is dan de verkoopopbrengst van je huis, krijg je te maken met een restschuld bij verkoop van jouw huis. De restschuld is het deel van jouw hypotheek dat na verkoop van het huis niet kan worden afgelost met de verkoopopbrengst. Verwacht je een restschuld, dan is het goed om daar rekening mee te houden bij jouw beslissing.

Een restschuld bepaalt mede voor welk bedrag je een nieuw huis kunt kopen. Ook de verwachte verkoopprijs van jouw huidige huis speelt daarbij een rol.

Meer lezen over restschuld

Overwaarde op je woning

Je woning kan door de jaren heen meer waard zijn geworden. Dit kan liggen aan de waardestijging op de huizenmarkt, een verbouwing of verduurzaming, of door aflossing op je hypotheek. Overwaarde betekent dat de marktwaarde van je woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld.

Lees meer over overwaarde

Hypotheek verhogen?

Denk je na over verbouwen? Of wil je gaan verduurzamen? Dan kan het interessant zijn om je hypotheek te verhogen. Met onze handige rekentool krijg je direct een indicatie van je maandlasten.