Jong stel pakt verhuisdozen in

Startershypotheek en Starterslening

Een startershypotheek is niet hetzelfde als een starterslening. Een startershypotheek is je eerste hypotheek die je afsluit bij een hypotheekverstrekker, zoals Rabobank. Een starterslening is een extra lening voor de aankoop op je eerste huis, naast jouw eerste hypotheek die je bij de Rabobank of een andere hypotheekverstrekker afsluit. Een starterslening sluit je af via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), met als doel het tekort overbruggen tussen het bedrag dat je maximaal kunt lenen en de prijs van jouw huis. Op die manier kun je toch het volledige bedrag bij elkaar krijgen dat nodig is voor de koop van je huis. Hieronder lees je meer over een startershypotheek en een starterslening.

Welke hypotheekvorm kies jij?

Wil je als starter recht hebben op hypotheekrenteaftrek, dan heb je de keuze uit twee hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Het verschil tussen deze twee hypotheekvormen:

    Met een annuïteitenhypotheek blijven je maandlasten tijdens de gehele looptijd gelijk zolang de rente niet wijzigt. Het bedrag dat je iedere maand betaalt, noemen we de annuïteit. Met een lineaire hypotheek dalen je maandlasten tijdens de looptijd zolang de rente gelijk blijft.

Een andere hypotheekvorm is een aflossingsvrije hypotheek. Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je per maand alleen rente, geen aflossing. Hierdoor betaal je een lager bedrag per maand. De schuld betaal je bij verkoop van de woning terug. Dit doe je bijvoorbeeld met je spaargeld of met de opbrengst van de verkoop van je huis. Daarbij bestaat de kans dat de verkoop niet genoeg oplevert om je hypotheek af te lossen. Een aflossingsvrije hypotheek brengt dus ook risico's met zich mee. Je kunt wel tussentijds aflossen als je dat wilt.

Met een aflossingsvrije hypotheek heb je geen recht op renteaftrek en NHG. Daardoor is er ook geen starterslening boven op je hypotheek mogelijk.

Daarom een startershypotheek bij Rabobank

Er is meer mogelijk dan je denkt

Er is meer mogelijk dan je denkt

Onze adviseurs zetten alles op alles om een eerste woning mogelijk te maken voor jou. Wel zo fijn in deze lastige huizenmarkt.

Illustratie geld

Korting op je hypotheekrente

Koop je een energiezuinige woning? Of heb je een betaalrekening bij Rabo? Dan krijg je korting op je hypotheekrente.

We zijn er ook als het tegenzit

We zijn er ook als het tegenzit

We begrijpen dat het soms financieel tegen kan zitten. We zullen er op dat moment alles aan doen om jouw situatie te verbeteren. Een fijn idee.

Welke startershypotheek past bij mij?

Ben je op zoek naar een hypotheek die past bij jouw situatie? Bij de Rabobank hebben we verschillende hypotheekvormen en –voorwaarden. Je hypotheekvorm bepaalt de manier waarop je de hypotheek aflost.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Benieuwd wat je kunt lenen? Bereken eenvoudig je maximale hypotheek aan de hand van je bruto jaarinkomen en dat van je eventuele partner. Zo krijg je snel een compleet beeld van je hypotheekmogelijkheden en maandlasten.

Hoe vraag ik een starterslening aan?

Een starterslening is een extra lening voor de aankoop van je eerste huis. deze hypotheek sluit je af naast jouw hypotheek die je bij de Rabobank of een andere hypotheekverstrekker afsluit. Het is een extra hypotheek die het tekort kan overbruggen tussen het bedrag dat je maximaal kunt lenen en de prijs van jouw eerste koophuis.

Een starterslening sluit je af via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Zij werken nauw samen met gemeenten om het voor starters aantrekkelijker te maken een huis te kopen. Op de website van SVn kun je opzoeken of er in jouw gemeente startersleningen worden verstrekt.

Een startershypotheek voor elke situatie

Twijfel je of je in jouw situatie een hypotheek kan krijgen? Een studieschuld of flexibel contract hoeven het kopen van jouw eerste huis niet in de weg te staan. Wij snappen dat elke situatie anders is. Bij Rabobank is er daarom meer mogelijk dan je denkt. Misschien ook voor jou.

Gratis Eerste-huis-gesprek met een adviseur

Ontdek binnen 30 minuten jouw mogelijkheden tijdens een gratis Eerste-huis-gesprek.

phone

Hulp nodig?