Koppel betreedt flat: vrouw draagt huishoudelijke spullen en man draagt een tapijtrol

Een koophuis levert vermogen op

Een huis kopen kan een verstandige beslissing zijn, want met een koopwoning kun je vermogen opbouwen. Dit is mogelijk door een stijgende woningwaarde, maar ook door je hypotheek af te lossen. Wij vertellen je er meer over.

Woningwaarde

Over de lange termijn is er vaak sprake van een stijging van de woningwaarde. Natuurlijk kunnen de huizenprijzen ook dalen. In het verleden hebben we ook periodes gezien met dalende of stilstaande huizenprijzen. Gemiddeld kunnen we uitgaan van een prijsstijging van 2,7% per jaar*.

Kocht je volgens het CBS in 2004 een huis van gemiddeld € 210.000, dan is de waarde eind 2021 gestegen naar € 345.000. Een waardestijging van € 135.000 dus, in 17 jaar tijd.

*Hierbij is gerekend met een reële prijsstijging van 0,7%, zoals beschreven in deze CPB-studie. Hierbij tellen we de inflatiedoelstelling van de ECB van 2% op. Samen kom je dan uit op een huizenprijsstijging van 2,7%.

Spaarpotje voor later

Veel mensen lossen tegenwoordig af op hun hypotheek, waardoor je naast de waardestijging ook een spaarpotje opbouwt. Dit bedrag zit natuurlijk vast in je woning, maar komt vrij als je je woning verkoopt. Zo kun je op termijn met je overwaarde al een deel van je volgende woning direct betalen, zodat je je hypotheeklasten lager kunt houden.

Gratis eerste huis gesprek

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn?

Bereken eenvoudig je maximale hypotheek en krijg direct een indicatie van je maandlasten. Liever een adviseur spreken? Dat kan natuurlijk ook. Ontdek binnen 30 minuten jouw mogelijkheden tijdens een gratis Eerste-huis-gesprek.

Veelgestelde vragen over kopen

Overweeg je te kopen, maar zit je nog met een aantal vragen? Wij zetten een paar veel gestelde vragen over het kopen van je eerste huis op een rij. Nog andere vragen? Bel of chat met ons!

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een koophuis?

Je kunt tot 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je de bijkomende kosten zoals de notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten zelf moet betalen. Deze kosten noemen we de kosten koper (k.k.).

Lees meer over de kosten koper
Brengt kopen risico's met zich mee?

Ja, een huis kopen brengt risico’s met zich mee. De drie belangrijkste risico’s zijn het inkomensrisico (wanneer je je hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld omdat je inkomen wegvalt), schaderisico (schade door bijvoorbeeld brand) en restschuldrisico (bij verkoop van je huis blijft een schuld over omdat de waarde van het huis gedaald is). Het is goed om die risico’s te kennen en je kunt ze redelijk goed afdekken. Zo kun je je tegen schade en werkloosheid goed verzekeren. En heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kan onder voorwaarden een eventuele restschuld kwijtgescholden worden als je de hypotheek langere tijd niet kunt betalen of je huis moet verkopen door bijvoorbeeld werkeloosheid of overlijden van je partner.

Lees meer over sparen voor een eigen huis
Kan ik een huis kopen met een studieschuld?

Hoewel een studieschuld invloed heeft op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, hoeft het geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis. We denken graag in oplossingen.

Ga met ons in gesprek om uit te vinden wat er mogelijk is. Zo kun je misschien met hulp van familie toch dat huis kopen. Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over.

Lees meer over kopen met studieschuldOntdek de mogelijkheden voor kopen met hulp
Ik heb een stabiel inkomen en huur al een aantal jaar. Wat is er mogelijk?

Woon je nu in een huurhuis en wordt het tijd voor de volgende stap op de huizenmarkt? Met de huidige lage rente kan het kopen van je eerste huis een eerste stap zijn om vermogen op te bouwen.

Lees meer over de mogelijkheden