Koppel betreedt flat: vrouw draagt huishoudelijke spullen en man draagt een tapijtrol

Een koophuis levert vermogen op

Een huis kopen kan een verstandige beslissing zijn, want met een koopwoning kun je vermogen opbouwen. Dit is mogelijk door een stijgende woningwaarde, maar ook door je hypotheek af te lossen. Wij vertellen je er meer over.

Woningwaarde

Over de lange termijn is er vaak sprake van een stijging van de woningwaarde. Natuurlijk kunnen de huizenprijzen ook dalen. In het verleden hebben we ook periodes gezien met dalende of stilstaande huizenprijzen. Gemiddeld kunnen we uitgaan van een prijsstijging van 2,7% per jaar*.

Kocht je volgens het CBS in 2004 een huis van gemiddeld € 210.000, dan is de waarde eind 2021 gestegen naar € 345.000. Een waardestijging van € 135.000 dus, in 17 jaar tijd.

*Hierbij is gerekend met een reële prijsstijging van 0,7%, zoals beschreven in deze CPB-studie. Hierbij tellen we de inflatiedoelstelling van de ECB van 2% op. Samen kom je dan uit op een huizenprijsstijging van 2,7%.

Spaarpotje voor later

Veel mensen lossen tegenwoordig af op hun hypotheek, waardoor je naast de waardestijging ook een spaarpotje opbouwt. Dit bedrag zit natuurlijk vast in je woning, maar komt vrij als je je woning verkoopt. Zo kun je op termijn met je overwaarde al een deel van je volgende woning direct betalen, zodat je je hypotheeklasten lager kunt houden.

Gratis eerste huis gesprek

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn?

Bereken eenvoudig je maximale hypotheek en krijg direct een indicatie van je maandlasten. Liever een adviseur spreken? Dat kan natuurlijk ook. Ontdek binnen 30 minuten jouw mogelijkheden tijdens een gratis Eerste-huis-gesprek.

Veelgestelde vragen over kopen

Overweeg je te kopen, maar zit je nog met een aantal vragen? Wij zetten een paar veel gestelde vragen over het kopen van je eerste huis op een rij. Nog andere vragen? Bel of chat met ons!

phone

Hulp nodig?