Je staat op het punt om je eerste huis te kopen. Tijdens het hypotheekgesprek vraagt de adviseur of je ergens een lening hebt openstaan. Ai, je hebt nog een studieschuld waarop je elke maand aflost. Kun je nu wel een hypotheek afsluiten?

Hypotheek met studieschuld

Een huis kopen met studieschuld

We begrijpen dat je je afvraagt of het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten met een studieschuld. Die vraag krijgen we ook regelmatig. Hoewel een studieschuld invloed heeft op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, hoeft het geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis. Kortom: het is een fabel dat je geen hypotheek kunt krijgen als je een studieschuld hebt.

Start jouw Eerste-huis-gesprek

Gratis Eerste-huis-gesprek met een adviseur

Je eerste huis kopen kan een uitdaging zijn als je een tijdelijk contract hebt of een studieschuld. Omdat elke situatie anders is, denken we graag met je mee. Daarom bieden we het Eerste-huis-gesprek aan. Zo weet je binnen 30 minuten wat financieel haalbaar is.

Vraag een Eerste-huis-gesprek aan

Welke invloed heeft mijn studieschuld op mijn hypotheek?

Er zijn twee formules waarmee hypotheekverstrekkers de gevolgen van je studieschuld op je hypotheek berekenen. Welke formule op jou van toepassing is, hangt af van het moment dat je deze schuld bent gaan opbouwen.

Eerst je studieschuld terugbetalen, dan pas kopen?

De rente die je bij DUO betaalt over je studieschuld is laag. Dat maakt extra aflossen misschien niet direct interessant, zeker niet als je nog grote uitgaven op de planning hebt staan. Toch kan het helpen als je jouw studieschuld eerst helemaal terugbetaalt voordat je een hypotheek afsluit. Als de financieel adviseur jouw maximale hypotheekbedrag berekent, rekent hij namelijk met het volledige bedrag dat je ooit bij DUO hebt geleend. Ook als je al bijna klaar bent met aflossen. Door in die situatie ook het laatste bedrag snel af te lossen, creëer je meer hypotheekruimte.

Voorbeeld: je had een studieschuld van € 10.000, maar je hebt al € 9.000 afgelost. Bij jouw hypotheekaanvraag wordt alsnog gerekend met € 10.000 schuld, oftewel het totale bedrag dat je ooit leende bij DUO.

Waarom wij rekenen met de complete studieschuld?

Hypotheekverstrekkers rekenen met het hele bedrag dat je ooit hebt geleend bij DUO omdat er gekeken wordt naar wat je per maand terugbetaalt. Dit is een vast bedrag per maand tijdens de hele looptijd. Los je extra af op je studielening, dan houden wij hier wel rekening mee bij de berekening van jouw maximale hypotheek. Het bedrag dat je maandelijks aan DUO betaalt, gaat hierdoor namelijk omlaag.

Wat als ik mijn studieschuld verzwijg bij een hypotheekaanvraag?

Een studieschuld is niet BKR geregistreerd. Hierdoor kunnen banken niet nagaan of je een studieschuld hebt en hoe hoog deze is. Toch is het niet verstandig om jouw studieschuld te verzwijgen bij een hypotheekaanvraag. Mocht namelijk later toch blijken dat je een studieschuld hebt, dan vervalt jouw recht op Nationale Hypotheek Garantie. Bovendien loop je het risico dat je jouw uitgaven niet realistisch hebt ingeschat, als je geen rekening houdt met je maandelijkse aflossing aan DUO. Je gaat op die manier met een hypotheek een lening aan die je misschien niet kunt betalen.

Wat als ik naast mijn studieschuld geen vast contract heb?

Om een hypotheek te berekenen, kijken we naar het inkomen. Heb je een flexibel contract, dan kan je inkomen schommelen. In de meeste gevallen kijken we dan naar het verleden. Heb je een kort arbeidsverleden, dan zijn er ook manieren waarbij we niet alleen naar het verleden kijken, maar ook naar het arbeidsperspectief. Sinds 1 januari 2020 hebben we daarvoor een nieuwe mogelijkheid: de Arbeidsmarktscan.

Lees meer over de Arbeidsmarktscan Lees meer over hypotheek zonder vast contract

Hoe wil je verder?

Bereken binnen een paar minuten wat je maximaal kunt lenen bij de Rabobank. In de berekening kun je jouw studieschuld meenemen. Direct een afspraak maken voor een gratis oriëntatiegesprek is ook mogelijk. Onze adviseurs vertellen je graag meer over een hypotheek met studieschuld.

Bereken je hypotheek Maak een afspraak