Heb je een nieuwbouwhuis op het oog? Of wil je graag zelf een huis bouwen? Dan is het handig om te weten wat daarbij komt kijken. Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt namelijk net even anders dan een bestaande woning. Ook krijg je te maken met andere kosten. Wij helpen je graag op weg. Daarom hebben we alles voor je op een rij gezet.

Benieuwd naar je maximale leenbedrag?

Bereken je hypotheek

De voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning

Weet jij hoe je wilt wonen en wat je belangrijk vindt? Of twijfel je juist tussen nieuwbouw of bestaande bouw? Ontdek wat de voor- en nadelen zijn van nieuwbouw en wat het beste bij jou past.


Voordelen
+ Een nieuwbouwwoning is duurzaam en energiezuinig, omdat deze voldoet aan de minimumeisen voor bouwtechniek, materiaal- en isolatietoepassingen. Bij bestaande bouw is dit onder andere afhankelijk van het bouwjaar en staat van onderhoud.
+ Je hebt meestal opties voor de indeling van de woning via meer- en minderwerk.
+ Een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd met garantie, bijvoorbeeld de SWK Garantie- en waarborgregeling. Bij bestaande bouw is er in de meeste gevallen geen garantieregeling.
+ De eerste jaren heb je weinig tot geen onderhoudskosten, omdat alles nieuw is. Bij een bestaande woning kan onderhoud duurder zijn, vanwege schilderwerk of vervanging van de kozijnen.
+ Je betaalt geen overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is een percentage van de aankoopwaarde die je betaalt bij de overdracht van een bestaande woning. Bij een bestaande woning betaal je deze kosten wel, dit worden de kosten koper genoemd.

Nadelen
- Je beslist vaak op basis van tekeningen in plaats van bezichtigingen zoals bij bestaande bouw het geval is.
- De aankoopprijs van een nieuwbouwwoning staat vast, terwijl je hier bij een bestaand huis soms over kunt onderhandelen.
- Er kan sprake zijn van een nieuwbouwloting of van toewijzing door een projectontwikkelaar.
- Als je al een huis hebt, krijg je vaak langer te maken met dubbele woonlasten dan bij de koop van een bestaande woning.
- Tussen de koop en overdracht zit vaak een lange periode, gemiddeld een jaar. Bij bestaande bouw is de periode tussen koop en overdracht meestal korter.
- Meerwerk kan duur uitvallen.

Wat zijn de kosten van een nieuwbouwwoning?

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, krijg je naast de koopsom te maken met verschillende bijkomende kosten, zoals de kosten voor de grond, bouwrente en meerwerk. Sommige kosten kun je meefinancieren in je hypotheek.

Lees meer over de kosten van een nieuwbouwwoning

Wat als ik een nieuwbouwhuis wil kopen zonder vast contract?

Om een hypotheek te berekenen, kijken we naar het inkomen. Heb je een flexibel contract, dan kan je inkomen schommelen. In de meeste gevallen kijken we daarom naar het verleden. Er zijn ook manieren waarbij we niet alleen naar het verleden kijken, maar ook naar het arbeidsperspectief. Sinds 1 januari 2020 hebben we daarvoor de Arbeidsmarktscan.

Lees meer over de Arbeidsmarktscan Lees meer over hypotheek zonder vast contract

Glimlachende man is bezig met verbouwen

Korting op je hypotheekrente

De Rabobank stimuleert energiezuinig en duurzaam wonen. Een nieuwbouwwoning voldoet aan de allernieuwste duurzaamheidsnormen. En dat belonen we. Daarom kun je een aantrekkelijke korting op de hypotheekrente ontvangen als je een nieuwbouwhuis koopt.

Lees meer

Wat is een Rabo Groenhypotheek?

Koop je een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning? Met de Rabo GroenHypotheek krijg je tijdens de eerste tien jaar korting op je hypotheekrente. Tijdens deze rentevaste periode betaal je maandelijks een gelijk bedrag, dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin los je weinig af en betaal je veel rente. In de loop van de tijd betaal je minder rente en los je meer af. Aan het einde van de looptijd is je hypotheekschuld volledig afgelost.

Groenverklaring nodig voor een GroenHypotheek

Om een Rabo Groenhypotheek te kunnen aanvragen, heb je een Groenverklaring nodig. Daarmee krijg je rentekorting op je groene hypotheek zolang je groenverklaring duurt. Via je aannemer, projectontwikkelaar of op www.registergroenverklaringen.nl kun je checken of jouw nieuwbouwwoning hiervoor in aanmerking komt. Binnen zes maanden na de start van de bouw moet je aannemer of projectontwikkelaar een Groenverklaring aanvragen. Daarnaast moet de EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt) 0,26 of lager zijn en moet voor de bouw van je nieuwbouwwoning 100% duurzaam hout gebruikt worden.

Lees meer over de Rabo GroenHypotheek

Hoe houd je de dubbele woonlasten beperkt?

Heb je een huur- of koophuis en koop je een nieuwbouwwoning? Dan betaal je wel al rente en aflossing over je nieuwe hypotheek. Omdat de bouw gemiddeld 6 tot 12 maanden duurt en je in die periode ergens moet wonen, heb je vaak dubbele lasten. Heb je spaargeld? Dan kun je die kosten wellicht daarvan betalen. Heb je die mogelijkheid niet, dan kun je je dubbele woonlasten ook op andere manieren opvangen.

Financier je dubbele woonlasten mee in je hypotheek

Bij sommige geldverstrekkers kun je de hypotheekrente die je tijdens de bouw betaalt meefinancieren in je hypotheek. Je sluit dan een hogere hypotheek af. Deze rente is niet fiscaal aftrekbaar. De rente die je tijdens de bouw betaalt, kun je wel aftrekken van je belastbaar inkomen. Je betaalt de lening af tijdens de looptijd van je nieuwe hypotheek.

Lening of schenking van je ouders

Een andere mogelijkheid om je dubbele woonlasten te betalen is om geld te lenen bij je ouders. Om vervelende situaties te voorkomen, is het aan te raden om de lening vast te leggen bij de notaris. Volgens de belastingregels ben je verplicht om rente te betalen. Betaal je geen of minder rente, dan wordt het deel dat je zou moeten betalen gezien als schenking. Willen je ouders niet dat je rente betaalt over de lening? Dan kunnen ze de door jou betaalde rente aan je terugschenken. Op die manier houden jullie je aan de regels, maar betaal jij geen rente en je ouders geen schenkbelasting. Je ouders kunnen het bedrag ook schenken. Als dit bedrag binnen de schenkingsvrijstelling van € 105.302 valt, betaal je daar geen belasting over.

Meer lezen over belastingvrij schenken

Tijdelijk intrekken bij familie of vrienden

Lukt het je niet om je dubbele woonlasten te betalen en ken je niemand die financieel bij kan springen? Dan kun je overwegen om tijdelijk in te trekken bij je ouders of vrienden en je huis bijvoorbeeld te verhuren.

Oude woning tijdelijk verhuren

Duurt de bouw toch langer dan verwacht? Of woon je al in je nieuwe huis, terwijl je oude woning nog niet is verkocht of verhuurd? Dan is tijdelijke verhuur van je oude huis een optie om je dubbele woonlasten te dragen. Dit kan op basis van de Leegstandwet. Hiervoor heb je een vergunning nodig van de gemeente en moet je je hypotheekverstrekker om toestemming vragen. De hypotheekrente van de verhuurde woning is niet fiscaal aftrekbaar.

Sluit een OverbruggingsHypotheek af

Heb je geen spaargeld of andere mogelijkheid om je dubbele woonlasten te betalen? Met een OverbruggingsHypotheek van de Rabobank gebruik je de overwaarde van je huidige koopwoning voor het financieren van je nieuwe huis. Dit kan handig zijn als je oude huis nog niet is verkocht. Bij een OverbruggingsHypotheek betaal je alleen rente. Zodra je oude huis is verkocht en wordt overgedragen, los je de OverbruggingsHypotheek volledig af.

Lees meer over de OverbruggingsHypotheek