Header voor pagina wat is banksparen - pensioen

Hoe werkt banksparen en wat is het?

Wist je dat een derde van de Nederlanders na pensionering zijn levensstijl moet aanpassen omdat er onvoldoende inkomen is om de oude levensstijl voort te zetten? Banksparen kan hiervoor een oplossing zijn. We leggen hieronder uit wat banksparen is en hoe het werkt.

Hoe werkt banksparen?

Met banksparen kun je geld voor straks apart zetten met belastingvoordeel. Je kunt dus op een belastingvriendelijke manier een aanvullend pensioen opbouwen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van pensioensparen of pensioenbeleggen

Banksparen bestaat uit twee fases:

  1. Je bouwt een tegoed op door inleg en rendement. Dit kun je doen tot maximaal vijf jaar na het jaar dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Veel mensen kiezen ervoor om op te bouwen tot hun AOW-leeftijd, zodat zij vanaf dat moment het opgebouwde tegoed kunnen gebruiken als aanvulling op hun pensioeninkomen.
  2. Op de gekozen einddatum, zet je het opgebouwde bedrag over naar een uitkeringsproduct, bijvoorbeeld Rabo ToekomstUitkering. Via dit product regel je dat je periodiek uitkeringen ontvangt vanuit je opgebouwde tegoed.

Aanvullend pensioen opbouwen met banksparen

Je pensioen aanvullen door middel van banksparen hoeft niet moeilijk te zijn. Naast banksparen zijn er ook nog andere manieren om ervoor te zorgen dat je voldoende geld hebt wanneer je met pensioen bent.

Drie eigenschappen van banksparen

Illustratie munten euroteken

Belastingvoordeel

Stort je binnen je jaarruimte of reserveringsruimte, dan kun je jouw storting aftrekken van je inkomstenbelasting. Laat je straks je tegoed periodiek uitkeren, dan betaal je wel inkomstenbelasting maar de kans is groot dat je dan in een lager belastingtarief valt.

Envelope met munten

Geen vermogensrendementsheffing

Over het opgebouwde bedrag betaal je geen vermogensrendementsheffing, omdat de Belastingdienst het tegoed ziet als vermogen in box 1.

Spaarvarken met meisje

Sparen voor straks, niet voor nu

Banksparen is gericht op het opbouwen van een vermogen om straks je pensioen aan te vullen. Je geld staat tijdens de vooraf afgesproken looptijd vast. Eerder afkopen is soms mogelijk, maar fiscaal gezien duur.

*Rentewijzigingen voorbehouden

Banksparen of lijfrente: de verschillen

Wij hebben de verschillen tussen banksparen en een lijfrenteverzekering op een rij gezet. Het is bij Rabobank niet mogelijk om voor verzekeringsoplossingen te kiezen. Hiervoor kun je eventueel bij een verzekeraar terecht.