Gezin vult skibox op autodak voor vakantie

Voor je vertrek

Vakantie begint voor sommige mensen op het moment dat ze uit het vliegtuig stappen. Voor anderen het moment dat ze de voordeur achter zich dichttrekken. Maar in beide gevallen is het verstandig om al eerder te beginnen met voorbereiden. Wat kun je doen?

Wat moet ik regelen rondom betalen in het buitenland?

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf van tevoren moet stellen is: hoe wil ik betalen in het land van bestemming? Alle betaalmogelijkheden hebben voor- en nadelen. Het is aan jou wat jij het gemakkelijkst vindt.

Tip van Rabo: neem minimaal twee verschillende betaalmiddelen mee op reis. Zo heb je altijd een alternatief bij diefstal of verlies.

Betaalpas

De betaalpas die je in Nederland gebruikt, is ook in het buitenland op veel plekken gewoon te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je betaalpas standaard staat ingesteld op gebruik in Europa. Ga je buiten Europa op vakantie? Stel dan je betaalpas ook zo in. Dit kan via Rabo Online Bankieren of de Rabo App.

Meer over het gebruik van je betaalpas in het buitenland

Voordelen van betalen met je Rabo betaalpas:

Wereldwijd pinnen en geld opnemen bij geldautomaten met het Maestro-logo Betalen in winkels en restaurants. Meestal zie je op de deur of bij de kassa met welke pas je kunt betalen Betalen zonder pincode bij tolwegen en parkeerplaatsen Standaard betalen tot € 5.000 per week Standaard geld opnemen tot € 1.250 per week Meestal voordeliger dan je creditcard

Kosten betalen in het buitenland

Betaalpakket omzetten

Met het Rabo TotaalPakket of Rabo RiantPakket betaal je geen kosten voor het opnemen van contant geld buiten SEPA landen. Je betaalt dan alleen nog 1% koersopslag. Je kunt je pakket gemakkelijk online omzetten.

Betaalpakket omzetten
Creditcard

Met een creditcard betaal je gemakkelijk en veilig in het buitenland. En vaak ook nog contactloos.

Voordelen van betalen met je creditcard in het buitenland

Wereldwijd betalen met handtekening of pincode. Betalen en opnemen op meer plekken dan met je betaalpas. Veel aankopen 180 of 360 dagen verzekerd. Betalingen worden pas aan het einde van de maand afgeschreven. Direct inzicht via de Rabo App.
Welke creditcard past bij jou?
Contant geld

In de meeste landen kun je contant geld opnemen met een betaalpas of creditcard. Als je van tevoren in Nederland al geld in vreemde valuta wilt bestellen, verwijzen we je naar GWK Travelex. Maar het is wel goed om te weten dat dit meestal duurder is dan ter plekke geld opnemen met je betaalpas.

Tip van Rabo: kun je kiezen voor betalen in euro's of de lokale munt? Kies dan de lokale munt. Betalen in euro's is meestal duurder.

Contactloze betaling met bankpas

Zorg dat je goed verzekerd bent

Hoe goed je je ook voorbereidt op je vakantie, er kan altijd iets misgaan. Check daarom altijd je verzekeringen. Heb je een reisverzekering van Interpolis? Sla dan in ieder geval het nummer van de Interpolis Alarmcentrale (24/7 bereikbaar) op in uw telefoon: +31 13 462 04 62.

Oók handig: in de Rabo App vind je je verzekeringsgegevens terug.

Reisverzekering

Met een reisverzekering verzeker je je voor onverwachte gebeurtenissen op vakantie. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of verlies van je bagage, of een ongelukje. Je kunt kiezen uit een kortlopende reisverzekering voor één reis of een doorlopende reisverzekering voor het hele jaar.

Wat zijn de voordelen van een reisverzekering van Interpolis?

Verzekerd bij schade en na een ongeval in het buitenland. Je kunt o.a. kiezen voor een dekking voor pechhulp, geneeskundige kosten en wintersport. Je kunt de verzekering uitbreiden met een annuleringsverzekering. De kortlopende reisverzekering is ook voor (vrienden)groepen af te sluiten. Kinderen zijn voordelig meeverzekerd.

Reisverzekering vergelijken
Annuleringsverzekering

Niets is zo vervelend als je reis moeten annuleren. Je verheugt je er al weken op en nu gaat het niet door. En het is extra vervelend als je de hele reis al betaald hebt. Weg is je zuurverdiende spaargeld. Met de annuleringsverzekering van Interpolis ben je op zo’n moment verzekerd en krijg je snel je geld terug.

Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten van een geboekte vakantie als:

Je door onverwachte omstandigheden toch niet op vakantie kunt gaan. Je door onverwachte omstandigheden eerder naar huis moet of later aankomt. Je meer dan acht uur vertraging hebt op je vertrekdag. Je de verzekering uiterlijk binnen 14 dagen na het boeken hebt afgesloten.

Tip van Rabo: Heb je al een Doorlopende Annuleringsverzekering? Controleer dan of het verzekerde bedrag je komende vakantie dekt. Standaard is dit bedrag € 1.500 per reis. Je kunt dit verhogen naar € 3.000 per reis.

Schade voorkomen op vakantie

Ook op vakantie kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Door je goed voor te bereiden kun je de kans op schade verkleinen. Lees daarom de tips van Interpolis en ga goed voorbereid op vakantie.

Naar de tips van Interpolis
Man bevestigd fiets aan camper

Grip op je geld

Houd ook op vakantie je bankzaken gemakkelijk in de gaten.

Rabo App

Met de Rabo App regel je jouw bankzaken ook op vakantie met je smartphone.

Check de uitgaven van je bankrekening en creditcard Boek geld over van je spaarrekening naar je betaalrekening Blokkeer je betaalpas of creditcard en vervang in geval van nood Stel je pas in voor gebruik buiten Europa Sluit voor vertrek een kortlopende reis- en annuleringsverzekering af

Tip van Rabo: in het buitenland kunnen de kosten voor mobiel internet hoog oplopen. Maak daarom zo veel mogelijk gebruik van wifi op je vakantiebestemming. Zorg er wel voor dat het een beveiligde verbinding is (met wachtwoord).

Meer over de Rabo App
Rabo Online Bankieren

Neem je Rabo Scanner mee op vakantie. Dan kun je ook op vakantie online bankieren in bijvoorbeeld een internetcafé of de lobby van je accommodatie. Let er wel op dat de wifi-verbinding beveiligd is (met wachtwoord) en dat niemand mee kan kijken.

  Telefonisch Bankieren

  Heb je geen toegang tot (gratis) internet, dan is telefonisch bankieren een goed alternatief in het buitenland.

  Rabofoon

  Via de Rabofoon kun je onder meer je saldo checken en geld overmaken.

  Vanuit Nederland: 0900-0909 (€ 0,20 per gesprek plus de gebruikelijke telefoonkosten). Vanuit het buitenland: +31 499 499 199. De kosten voor bellen vanuit het buitenland kun je opvragen bij uw provider.
  Meer over de Rabofoon

  Rabo Saldo SMS en Roodstand Alert

  Via de Rabofoon kun je onder meer je saldo checken en geld overmaken.

  Sms 'SALDO' naar 7226 voor je actuele saldo. Stel voor je vakantie in dat je direct een sms ontvangt als je rood staat.

  Telecomaanbieders brengen kosten in rekening voor het versturen van sms-berichten in het buitenland. Je kunt deze kosten opvragen bij je provider. Het ontvangen van een sms-bericht in het buitenland kost niets extra.

  Meer over Rabo Alerts
  Rabo App op mobiele telefoon