Schade voorkomen bij extreem weer

Steeds vaker krijgen we met extreem weer te maken, zoals overstromingen en stormen. Erg vervelend, want dat kan voor veel schade zorgen. Gelukkig kun je zelf veel doen om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Wij hebben wat tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: Sluit deuren en ramen

Zorg ervoor dat je de deuren en ramen goed afsluit. Laat ze dus ook niet op de kiepstand of op een haakje staan. Hierdoor kun je voorkomen dat het glas breekt of dat er water binnen komt.

Rabobank

Tip 2: Verplaats waardevolle of losse spullen

Is er een storm op komst? Haal dan alle losse spullen naar binnen of zet ze goed vast. Vergeet hierbij de plantenbakken en tuinmeubelen niet.

Dreigt er een overstroming of wateroverlast? Verplaats je waardevolle spullen van de begane grond naar een verdieping hoger zodat het geen waterschade kan oplopen.

Tip 3: Maak je huis en tuin waterproof

Meer groen in je tuin levert minder wateroverlast op. Omdat tegels het water niet snel genoeg kunnen afvoeren, kun je wat tegels vervangen door een strook met planten.

Heb je een plat dak? Dan kan een groen dak (sedumdak) een goede oplossing zijn om wateroverlast te beperken. Sommige gemeentes geven een vergoeding voor het vergroenen van je dak of tuin. Bovendien help je hiermee aan een betere toekomst voor dieren, insecten en het klimaat.

Bij een dreigende overstroming is het belangrijk om je huis zo waterdicht mogelijk te maken. Dit kun je doen om wateroverlast te beperken.

    Controleer je muren en dicht openingen af. Plaats waterschotten of zandzakken bij deuren en ramen. Maak gebruik van terugslagkleppen in de afvoer van je douche, spoelbak en toilet.
Rabobank

Tip 4: Check je woning en eventuele bomen

Ook rondom je woning en tuin kun je schade beperken door goed voorbereid te zijn.

    Controleer of de dakpannen nog recht liggen en in orde zijn. Heb je zonnepanelen? Kijk of deze nog goed bevestigd zijn. Heb je een plat dak? Check dan de staat van de dakbedekking. Maak je dakgoten schoon en controleer of de regenpijpen niet verstopt zijn. Zo voorkom je onaangename wateroverlast. Plaats een bladvanger in de dakgoot of regenpijp. Check je schutting, ook deze krijgt veel te verduren tijdens een storm. Verstevig je schutting als dat nodig is. Bomen in je tuin? Verwijder los- en overhangende takken en controleer of de boom niet op omvallen staat. Wist je dat: je aansprakelijk gesteld kunt worden voor schade door dakpannen die van je dak zijn gewaaid? Denk bijvoorbeeld aan schade aan personen, auto’s en spullen van anderen. Dit risico verzeker je met een aansprakelijkheidsverzekering.

Wist je dat: je aansprakelijk gesteld kunt worden voor schade door dakpannen die van je dak zijn gewaaid? Denk bijvoorbeeld aan schade aan personen, auto’s en spullen van anderen. Dit risico verzeker je met een aansprakelijkheidsverzekering.

Rabobank

Tip 5: Parkeer je auto of motor op een veilige plek bij storm

Natuurlijk kun je de weg het beste vermijden tijdens een storm. Moet je toch de weg op? Houd het portier van je autodeur dan stevig vast als je in- of uitstapt. Houd beide handen aan het stuur zodat je niet verrast wordt door een rukwind en neem voldoende afstand. Parkeer je auto op een veilige plek, niet in de buurt van bomen.

Heb je een motor die buiten staat? Haal de motorhoes er dan af en parkeer deze tegen de wind in. Zorg ervoor dat je motor niet kan omvallen tegen het voertuig van iemand anders.

Wist je dat: bij een Interpolis All-Risk of Beperkt Casco Autoverzekering of Motorverzekering stormschade verzekerd is?

Tip 6: Niet alle schade kun je voorkomen, de financiële gevolgen wel

Ook als je maatregelen hebt genomen kan het gebeuren dat je toch schade oploopt. Gelukkig zijn daar verzekeringen voor. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan spullen in huis, zoals je (tuin)meubels, kleding, gordijnen, vloerbedekking en waardevolle spullen.

Met een opstalverzekering verzeker je schade aan de woning zelf. De opstalverzekering heb je alleen nodig als je een koopwoning hebt. Heb je een huurwoning? Dan kan je verhuurder de schade aan de woning verhalen.

Glasschade is verzekerd met de inboedel- of woonhuisverzekering. Bij storm heb je wel een eigen risico van € 250.

phone

Hulp nodig?