Check: is je eigen bedrijf starten financieel haalbaar

Je eigen bedrijf financieel haalbaar? Check in 5 stappen

Er is niets zo vervelend als er na een paar maanden achter komen dat je eigenlijk 36 uur per dag moet werken om de huur te kunnen betalen. Bereken daarom al voor je start hoeveel uren of producten je zou moeten verkopen om prettig te kunnen leven. En of dat haalbaar is. Een snelle check kan al veel duidelijk maken. En die hoeft echt niet tot op de euro nauwkeurig te zijn om je inzicht te geven. Met dit 5 stappenplan check je of zelf ondernemen financieel haalbaar is.

"Wees niet bang om een pas op de plaats te maken en goed te kijken naar je financiële model"

Wouter Staal, Yoghurt Barn

Privé Kosten

Stap 1: zet je privékosten op een rij

Welk bedrag heb je nodig om je huidige levensstijl voort te kunnen zetten? Werk je nu in loondienst en heb je voldoende aan je huidige nettosalaris? Dan kun je dat als vertrekpunt nemen. Maar als je nu je vaste en variabele kosten op een rij zet, kun je ook zien waar het voor jou nog mogelijk is om te bezuinigen.

Vaste en variabele lasten

Begin met de basis: je vaste en variabele lasten. Pak bijvoorbeeld je rekeningoverzicht van de afgelopen maand erbij. Denk ook aan kosten die je per kwartaal of jaar betaalt, zoals abonnementen of de gemeentelijke belastingen.

Kijk 2 jaar vooruit

Bedenk of er de eerstkomende twee jaar grote gebeurtenissen op de planning staan. Wil je verhuizen, trouwen of kinderen? Heb je een nieuwe wasmachine of auto nodig? Of gaan je kinderen een nieuwe levensfase in, met hogere kosten? Neem deze input al zo goed mogelijk mee in je overzicht

Pensioen reservering

Daar bovenop komt nog de reservering voor je pensioen. Hoeveel je daarvoor apart moet zetten, hangt onder andere af van je leeftijd en je gewenste inkomen. Op internet zijn tal van plekken waar je dit kunt uitrekenen.

Pensioen uitrekenen

Een richtlijn kan het percentage van het brutosalaris zijn dat in loondienst gebruikt wordt voor pensioenopbouw (gemiddeld 21%). Dat betekent dat je bij de kosten van je levensonderhoud nog 25% optelt voor je pensioen.

Niet vergeten: inkomstenbelasting

Tenslotte is er de inkomstenbelasting die je als ondernemer moet betalen, en die uiteraard per ondernemer verschilt. Maar om mee te rekenen kan 30% van je bruto-inkomen min de fiscale aftrekposten een uitgangspunt zijn.

Absoluut minimum inkomen

Bedenk ook wat het absolute minimum is wat je aan inkomen nodig hebt. Je eigen sportschoolabonnement kun je waarschijnlijk eenvoudig stopzetten in geval van nood, maar de voetbalclub van je dochter is al moeilijker.

Lijst mogelijke privékosten
Huur of hypotheekServicekosten of VvE-bijdrageGas, water en elektriciteitLokale heffingenTelefoon- en internetkostenInboedelverzekeringOpstalverzekeringAansprakelijkheidsverzekeringLevensverzekeringReisverzekeringUitvaartverzekeringZorgverzekeringAlimentatieAfbetalingen en aflossingen op leningenAfbetaling creditcardKinderopvangBelastingaanslagenBoodschappenZakgeld kinderenRookartikelenSchoonmaakartikelenCadeausPersoonlijke verzorgingTelefoon, internet, televisieInventarisOnderhoud aan huis en tuinNiet-vergoede ziektekostenVakantiesAuto (inclusief afschrijving + brandstof)VervoerUitjesGiftenReserveringenKleding en schoenenSchool- of studiekostenContributies en abonnementen

Net gestart én je eerste huis kopen?

Net gestart én je eerste huis kopen?

Overweeg je je eerste huis te kopen? Dat kan in de huidige markt best een uitdaging zijn, vooral als startende ondernemer. Aan de hand van verschillende voorbeeldsituaties willen we je laten zien dat er meer mogelijk is dan je denkt. Ontdek tijdens jouw Eerste-huis-gesprek of we iets voor je kunnen betekenen.

Start jouw Eerste-huis-gesprek

Zakelijke kosten

Stap 2: maak een inschatting van je bedrijfskosten

Nu heb je privé alles op een rij. Dan zijn nu de kosten van je onderneming aan de beurt. Lastiger, want je kan nu niet spieken bij de vorige maand. Maar ook hier geldt: een globale inschatting is voldoende voor een eerste check.

Vanuit huis

Ook wanneer je vanuit huis begint en alles per computer doet, ga je waarschijnlijk kosten maken. Denk bijvoorbeeld aan software, je internetabonnement en een bedrijfsverzekering. Vergeet ook niet je website en reiskosten.

Pand of inventaris nodig?

Wanneer je een pand nodig hebt, dan komen er nog kosten voor huisvesting bij. En mogelijk ook voor een inventaris, voorraad en personeel. En je hebt waarschijnlijk een uitgebreidere verzekering nodig.

Productontwikkeling – Investering

Vraagt je idee om de ontwikkeling van software of een product? Heb je machines nodig om het te maken? Dan wordt het al snel complex. Je kunt waarschijnlijk het best een specialist inschakelen om je met deze berekening te helpen.

Lijst mogelijke zakelijke kosten
Huur of hypotheek bedrijfspand / werkplekComputer, internet, telefoon etcSoftwareWebsiteOnderhoudAuto (inclusief afschrijving, verzekering, brandstof)MarketingkostenKosten van grote investeringenKosten van leningenPersoneelskostenKvKNotarisBoekhouderKosten zakelijke rekeningBedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringArbeidsongeschiktheidsverzekeringRechtsbijstandverzekeringInventaris- en voorraadverzekeringBedrijfsstagnatieverzekeringProductiekosten

Opstartkosten

Stap 3: denk na over je opstartperiode

Zelfs de meest succesvolle ondernemers verdienen niet meteen vanaf dag 1 genoeg om lekker van rond te komen. Bovendien duurt het waarschijnlijk even voordat je de eerste rekeningen betaald krijgt. Houd daar dus rekening mee in je rekensom.

Bedenk ook alvast hoe je met jouw inkomen in je startperiode omgaat. Heb je wellicht voldoende spaargeld achter de hand of kan je voorlopig (parttime) in loondienst blijven werken en je onderneming buiten werktijd opstarten? Of is een tijdje extreem zuinig leven voldoende?

Tip: potje voor tegenslag

“Ondernemers bekijken het liefst alles van de zonnige kant. Maar toch, wat doe jij als je door omstandigheden een periode geen inkomsten hebt? Omdat je door een ziek kind niet kunt werken of omdat een opdrachtgever zich terugtrekt. Zet voor deze gevallen geld opzij, dat onderneemt een stuk relaxter!”

Streefinkomen

Stap 4: bereken je streefinkomen

Tel je privé en zakelijke kosten bij elkaar op, en je hebt een eerste idee van hoeveel je moet gaan verdienen: je streefinkomen.

De volgende stap is om dit te vertalen naar de eenheden waarmee je verwacht te gaan rekenen. Bijvoorbeeld uurtarief, dagomzet of projectprijs. Zo kun je makkelijker zien wat de verkoop van een eenheid zou moeten opleveren.

Check: is je eigen bedrijf starten financieel haalbaar

Rekenvoorbeeld

Bij een uurtarief werkt dat bijvoorbeeld zo. Je zoekt uit wat een realistisch uurtarief zou zijn (vraag bijvoorbeeld bij een branchevereniging of een kennis die al actief is in je branche). Vervolgens bereken je hoeveel uur je tegen dat tarief zou moeten werken. Bedenk ook dat je maar ongeveer de helft van je gewerkte uren kunt doorberekenen aan de klant, de andere helft gebruik je voor acquisitie, administratie etc. Tenslotte bepaal je of je zoveel uren kan en wil werken.

Of je begint aan de andere kant, je bedenkt hoeveel uur je kunt werken, wat in dat geval je uurtarief zou moeten zijn en of dat realistisch is.

Volgende stap

Stap 5: start met ondernemen!

Nu je goed zicht hebt op je financiën kun je vol vertrouwen zeggen: ik ga ervoor! Of juist: ik doe het niet. Dat is helemaal aan jou. Dit blijft natuurlijk wel een eerste check, wil je het echt zeker weten, ga dan met een boekhouder praten en reken alles tot in de puntjes door. Als je ervoor gaat, dan is je ondernemingsplan de volgende stap. Onze gratis voorbeeldplannen en tips staan voor je klaar.

Lees de tips voor het schrijven van een ondernemingsplan

Speciaal voor starters: Rabo Startersvoordeel

Ben je net je eigen bedrijf gestart? Om je op weg te helpen profiteer je bij ons van Rabo Startersvoordeel. Je zakelijke rekening en al je Eurobetalingen zijn dan de eerste 6 maanden gratis. Zo start je nóg sterker.

Ontdek Rabo Startersvoordeel

Zelf regelen & Contact