Zes tips voor de beste vacaturetekst: de kortste weg naar de ideale kandidaat

Als ondernemer heb je maar één doel met een vacature: snel de juiste kandidaten op gesprek krijgen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Zes tips van specialisten van Intelligence Group (Data & Tech op het gebied van arbeidsmarktdata).

Groei

Wie: Didi van Wetten
Bedrijfsnaam: Intelligence Group (Data en tech op het gebied van arbeidsmarktdata) 
Functie: (Online) Communicatie Adviseur (ViS Detachering), Arbeidsmarktanalist (IG) 
Opleiding: Communicatiewetenschap, VU Amsterdam
CarrièreConsultant Labor Market Communications (Politieacademie), Recruitment Business Partner (F.E. Moran Inc.), Business Development Manager International en Manager Recruitment Intelligence (IG)

Groei

Wie: Véronique Oonk
Bedrijfsnaam: Intelligence Group 
Functie: Manager Recruitment Intelligence
Opleiding: Bedrijfscommunicatie-onderzoek en Frans (Radboud Universiteit Nijmegen)
CarrièreConsultant Labor Market Communications (Politieacademie), Recruitment Business Partner (F.E. Moran Inc.), Business Development Manager International en Manager Recruitment Intelligence (IG)

1. Een goede vacaturetekst mag tijd kosten

Een vacaturetekst is nog steeds een van de belangrijkste middelen die je hebt om de juiste medewerker te vinden. Volgens sollicitatiedeskundige Aaltje Vincent wordt gemiddeld 70 procent van alle beschikbare banen als vacature online gepubliceerd. De tijd die je neemt voor het opstellen van een vacature verdien je later dubbel en dwars terug bij de selectie en door een lager aantal gesprekken. Een goed geschreven vacature kan door preselectie namelijk een uitstekend filter zijn om de juiste kandidaten aan te trekken.

2. Stel je de gewenste kandidaat voor

Kijk voor je begint met schrijven naar de lege stoel tegenover je en probeer je voor te stellen dat daar dé ideale kandidaat voor de baan zit. Hoe praat hij of zij, in welke fase van zijn carrière zit die persoon en wat boeit haar of hem aan het vak? Je kunt zelfs een ‘persona’ samenstellen, een profielschets van je droomkandidaat, inclusief naam, persoonlijke interesses en meer elementen om van hem/haar een ‘echt mens’ te maken. Zorg er alleen voor dat je je niet té veel beperkt en je niet blindstaart op deze persona.

“Praat van tevoren met toekomstige collega’s van je kandidaat, of hun leidinggevende.”

3. Waarom zou je ideale medewerker bij jouw bedrijf komen werken?

Nadat je je kandidaat voor ogen hebt, ga je - figuurlijk - op zijn stoel zitten. De grote vraag is namelijk: waarom kiest een potentiële medewerker ervoor om bij jouw bedrijf te komen werken? Didi van Wetten: “Je komt er dan snel achter dat je niet enthousiast wordt van alleen een eisenlijstje van de werkgever. Laat ook duidelijk de pull-factoren zien: wat zou de werknemer aantrekken in de functie? Wat is de uitdaging in het werk, welke doorgroeimogelijkheden zijn er? Praat daar van tevoren ook vooral over met de toekomstige collega’s van de kandidaat, of hun leidinggevende.”

“Ook opleidingsbudget kan belangrijk gevonden worden door de doelgroep. Net als een goede beschrijving van de sfeer in het bedrijf en de begeleiding die werknemers krijgen als ze beginnen. Het zijn vaak zaken die je als werkgever vanzelfsprekend vindt, maar die voor kandidaten juist het verschil kunnen maken. Dus vermeld die verzorgde lunch, de vrijdagmiddagborrel. Tenminste: als je het idee hebt dat de doelgroep dat echt belangrijk vindt én je het ook daadwerkelijk kunt bieden.”

Véronique Oonk: “Via onze tool VacatureVerbeteraar kunnen bedrijven laten checken hoe aantrekkelijk hun vacaturetekst is voor de doelgroep waar ze zich op richten. Aan de resultaten zien we hoe laag veel vacatures scoren op dat gebied; gemiddeld sluiten ze maar voor een kwart aan op de wensen van de beoogde kandidaten.”

Groei verder door innovatie

4. Wat tikt je kandidaat op Google in?

Veel zoektochten naar werk beginnen op Google. Aandacht besteden aan de vindbaarheid van een vacature is dus belangrijk. Didi van Wetten: “Echte zoekmachineoptimalisatie is natuurlijk een vak apart, maar zorg dat de basics in orde zijn: kies bijvoorbeeld een duidelijke functietitel en laat die – of een synoniem – een keer of vijf terugkomen in de tekst.”

Het is eveneens handig om het woord vacature en de standplaats een aantal keren terug te laten komen. En check bijvoorbeeld via Google Trends op welke termen die met de functie te maken hebben, het vaakst wordt gezocht. Zorg ook voor goede tussenkoppen, URL (het ‘adres’ van de online vacature in de browserbalk) en zoekmachinebeschrijving van de vacature.

“De term ‘marktconform salaris’ is nikszeggend, dus laat die weg.”

5. Wees creatief, duidelijk en eerlijk

Hoe zorg je dat je tekst onweerstaanbaar is voor je droomkandidaat, en dat die dan ook nog gaat reageren?

Schrijf zoals je de sollicitant in het echt ook zou aanspreken. Vacaturetekst-expert Nicol Tadema: “Als je praat met een vakkenvuller, heb je een heel ander soort gesprek dan met een financial controller.”

Begin met een lekkere en verrassende teaser. “Dankzij jou hoeven duizenden Nederlanders niet in het donker te zitten”, zette een lampenwebshop bovenaan.

Maak je tekst overzichtelijk; wissel lopende tekst af met bulletpoints.

Besteed veel aandacht aan waarom de functie zo aantrekkelijk is voor je droomkandidaat, maar zorg wel dat je het waar kunt maken. Als de verzorgde lunch een opgewarmd blik soep is, noem hem dan niet.

Probeer gevoel en beleving in de tekst te verwerken. Beschrijf bijvoorbeeld hoe een werkdag eruitziet.

Blijf weg van vage termen, en show don’t tell. Veronique Oonk: “Wat is een marktconform salaris? Dat begrip is nikszeggend, dus laat het weg. Hetzelfde geldt voor ‘een prettige werksfeer’: leg uit wat die sfeer zo prettig maakt.”

6. Op welke plek publiceer je de vacature?

Niet het aantal reacties is de maatstaf voor succes, maar de kwaliteit van de reacties op een vacature. Het is belangrijk om te weten via welke kanalen jouw ideale kandidaat aan het zoeken is. Dat kan op de bekende vacaturesites zijn, maar juist ook in vakbladen of op niche-sites. Didi van Wetten: “Een manier om dat uit te vinden is bijvoorbeeld door te kijken naar waar de concurrentie vacatures publiceert.”

Verspreiding door medewerkers is ook een belangrijke volgens Van Wetten: “Gemiddeld krijg je betere kandidaten als ze door iemand zijn binnengehaald die er al werkt. LinkedIn is een goed medium om je vacature op te plaatsen. Het inzetten van andere sociale media als Twitter en Facebook kan juist bijdragen aan je employer brand; het laten zien wie je bent als werkgever.”

Ben jij klaar voor groei?

Zoals iedere ondernemer denk ook jij waarschijnlijk na over je volgende stap. Bijna iedere ondernemer wil groeien. Blijven vernieuwen. Maar wat betekent groei voor jouw onderneming? En heb je het in je om jouw bedrijf naar een hoger level te tillen? Doe de test en ga aan de slag met de groeitips van andere ondernemers.

Ga naar de test en ontvang tips